Кава під заставу: Львів першим в Україні долучився до екопроєкту (фото)

IMG_8863

У Львові запрацювала ще одна екоініціатива задля скорочення використання одноразових горняток. Тепер напої з собою можна придбати під заставу в багаторазову тару, а згодом її повернути.

Кореспондент ІА Дивись.info дізнався, як це працюватиме, у яких кав'ярнях і якою буде застава.

Перший в Україні сервіс заставних багаторазових горняток для кави з собою «Zero Cup» створили до Всесвітнього дня довкілля, який проходив 17 квітня. Ідея у тому, аби зменшити продукування відходів, позаяк тільки з однієї львівської кав'ярні, за дослідженнями, на смітнику опиняється близько сотні одноразовий склянок.

«Відсьогодні у чотирьох кав'ярнях мережі KREDENS CAFE можна придбати каву з собою у багаторазове горнятко, залишити за нього заставу і повернути навіть в іншій кав’ярні в мережі», – зазначила очільниця ГО «ZERO Waste Lviv» Ірина Миронова.

Горнята, пояснює вона, зроблені у Німеччині з безпечного пластику поліпропілену, їх можна використовувати до 3 тисяч разів. Схожі сервіси працюють у багатьох європейських містах і є національним проєктом під назвою «Re cup» (повторна чашка — ред.).

До слова, навіть у час пандемії, за дослідженням Німецького інституту ризиків, багаторазова тара є безпечною для людей.

Читайте також: Як львів’яни можуть зекономити на напоях у кав’ярнях (фото)

«Усі кав’ярні, які беруть участь у експеременті, обладнані посудомийними машинами і  миються при температурі 95 градусів, тому є абсолютно безпечними», - пояснює Ірина Миронова.

З її слів, пізніше до проєкту зможуть долучитись і інші мережі, однак поки що думають над логістичними процесами. Тобто, як зробити так, аби горнятка мили в інших закладах і привозили вже продезінфікованими до інших, де немає можливості перемити їх у посудомийках.

Перші такі партії склянок придбано за сприяння Австрійського бюро у Львові.

Для того, аби долучитись до екоініціативи, потрібно завітати на каву до одного із закладів (на вул. Валовій,5, Проспекті Свободи, Галицькій, 4 чи Пороховій, 29), де вони розташовані. Замовши напій із собою, покупець залишає 100 гривень як гарантію того, що згодом поверне це горнятко. Якщо ж ні, тоді гроші залишають як вартість склянки, тобто, фактично, ви її купуєте.

Проте, щоб не виникало неприємних ситуацій із грішми, в межах проєкту створили телеграм-боти.

«Перший – для клієнтів, другий орієнтований на барист і працівників закладу», – пояснює співзасновник цього сервісу та дизайнер Дмитро Козицький.

Клієнт приходить до закладу, авторизується у телеграм-боті, стартує і натискає «Взяти горнятко» та отримує унікальний індентифікаційний код.

Бариста натомість у своєму телеграм-боті вводить той код користувача і пропонує надіслати йому підтвердження.

«Одразу у себе людина підтверджує свій намір, дає баристі 100 гривень застави і отримує каву у таке багаторазове горня. Тоді клієнт натискає «Повернути горня, отримує код сесії, і бариста має пройти той самий процес, надсилає підтвердження. Це триває дещо довго, але наше завдання зробити так, аби людина не хвилювалась, чи не зникнуть її гроші, якщо випадково бариста їх поверне не тому клієнту, то вони втратяться», – розповідає Дмитро.

Над запуском сервісу працювали упродовж року — проводили опитування, аби зрозуміти поведінку клієнтів: чого саме вони хочуть і щоби всім було зручно ним користуватись.

У майбутньому, каже Дмитро Козицькій, до проєкту долучаться інші львівські кав'ярні. Процес наразі стримують як карантинні обмеження, так і необхідність попрацювати із сервісом, щоб, ймовірно, виправити недоліки, які можуть з'явитись у процесі користування.

«Плануємо робити автоматизовані системи, щоби вони були розташовані по місту і не буде потрібно заходити в заклад та повертати горня. Наступною кав’ярнею, яка долучиться до проєкту після карантину, є «SMART CUP» на Сихові», - додав співзасновник «Zero Cup».

Нагадаємо, два тижні тому у Львові презентували проєкт щодо заощадження на напоях у власні горнятка. 89 кав’ярень із 12 мереж по місту  пропонують суттєву знижку. Усе це робиться для того, щоб  зменшити відходи від пластикових чи паперових склянок, а також і про безпеку під час пандемії.

Мар'яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: