Як львів'яни можуть зекономити на напоях у кав'ярнях (фото)

IMG_8654

89 кав'ярень із 12 мереж у Львові пропонують суттєву знижку за придбання напою у свою тару.

Йдеться про скорочення відходів від пластикових чи паперових склянок, а також і про безпеку під час пандемії.

Як заощадити на львівській каві, дізнався кореспондент ІА Дивись.іnfo.

Міська спільнота громадської організації «ZERO Waste» створили інтерактивну мапу, на якій можна ознайомитись із локаціями, де придбання напою у свою чашку передбачає знижку 5-20% чи інші винагороди. Така ініціатива запрацювала у Львові ще в 2017 році та користується шаленою популярністю.

Тим паче зараз, коли по всій Україні діють карантинні обмеження і заклади здебільшого працюють «на виніс», порушується питання надмірного генерування відходів, а також ризику інфікування.

«Багаторазові горнятка і багаторазова тара є безпечною і через нею не поширюється ризик заразитися коронавірусом. Зазвичай, пластикові склянки в закладах перебувають на видному місці, і якщо бариста, наприклад, хворий, це може залишитись на тарі. Тим часом достатньо звичайного миття, аби знезаразити багаторазовий посуд», – пояснює очільниця «ZERO Waste Lviv» Ірина Миронова.

Йдеться також про вплив на довкілля. Торік, у червні-вересні, організація провела дослідження, згідно з яким зменшення кількості туристів у таких містах, як Львів, Трускавець чи Миргород жодним чином не змінила ситуацію із кількістю відходів після харчування у громадських закладах. До слова, об'єм відходів, зважаючи на карантин, значно зріс.

А у вуличних смітниках лише по вулиці Січових Стрільців у Львові 1/5 відходів – це одноразові горнятка, а також пластикові трубочки і кришки.

«Окрім цього, розумний підхід до використання відходів зменшить навантаження на міських бюджет, а також кошти, які спрямовують для збору сміття по місту та його утилізації, можуть скерувати в інші важливі сфери», – говорить голова Галицької райдержадміністрації Андрій Зозуля.

З його слів, щороку на утилізацію сміття тільки у центрі міста витрачається орієнтовно мільйон гривень. Мова про понад 700 тонн відходів на рік з 300 локацій у Галицькому районі міста.

Із мапою можна ознайомитись тут.

Нагадаємо, торік, у липні, заклади громадського харчування Львова долучились до ініціативи щодо роздільного збору скляних пляшок. За кошти, зібрати в межах проєкту, вдалося придбати техніку, яка сприяє найкращому поводженню із відходами. Йдеться про контейнери та різнокольорі пакети для сортування сміття. Зокрема у закладах громадського харчування левова частка відходів складається з продуктів органічного походження.

Додамо, львів'яни можуть здавати небезпечні відходи у мобільні пункти збору — екобуси, які щомісяця локалізовуються по всьому місту в певні дні та час.

Адреси кав'ярень, у яких діють знижки тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: