Львів’ян запрошують на фільм про Остапа Нижанківського

Остап Нижанківський_ Історія однієї мрії
Фото: ЛМР

У Львові зняли документальний фільм про українського композитора, диригента, громадського діяча, просвітника та засновника кооперації на Галичині Остапа Нижанківського. 

Про це повідомляють у пресслужбі мерії.

Прем’єра фільму відбудеться сьогодні, 19 квітня, о 19.00 год, на YouTube-каналі «Історична правда в деталях»: https://youtu.be/MDlfF2i_l_E

Фільм був створений командою проєкту «Історична правда» спільно з громадською організацією Collegium Management та Львівським органним залом.

Постать Остапа Нижанківського захоплює, його доля дуже кінематографічна та, на жаль, практично не відома українцям. Навіть на Галичині, звідки родом Остап Нижанківський, більше знають його сина, Нестора, який став професійним музикантом, реалізувавши таким чином мрію свого батька. А сам Остап Нижанківський залишався довгий час у тіні, хоча був насправді особливою людиною.

Син священника УГКЦ з невеликого села біля Стрия на Львівщині Остап Нижанківський отримав блискучу світську та духовну освіту. Він з дитинства марив музикою, грав на фортепіано, складав пісні на слова Тараса Шевченка, навіть отримав диплом вчителя музики у Празькій консерваторії. Але проти музичної кар’єри Остапа був його батько, він наполіг на тому, щоб син теж став священником. Музика на все життя залишилася улюбленою справою Нижанківського.

«В українській культурі є феномен, якого немає в інших культурах – композитори-священники. В Україні, зокрема на Галичині, є ціла плеяда композиторів-священників, які суттєво вплинули на національну культуру. Наприклад, автор національного гімну України Михайло Вербицький чи Порфирій Бажанський, чиї світські опери ми зараз досліджуємо. Таким був і Остап Нижанківський», – розповідає директор Львівського органного залу Іван Остапович.

Основу музичної творчості Нижанківського складає хорова музика і солоспіви. А кілька колядок в його обробці, такі як «Во Вифлеємі новина» та «Небо і земля», стали настільки популярними, що їх співають і досі. У фільмі звучить «Небо і земля» в обробці Нижанківського у виконанні співаків музичної агенції Collegium Management

«В історії української музики є безліч постатей, про які відомо лише вузьким спеціалістам. Кілька років тому ми з командою започаткували стратегію промоції української класики «Ukrainian Live», в рамках якої створюємо концерти, видаємо книги, записуємо лекції про наших композиторів, чиї імена були несправедливо забуті чи заборонені. Віримо, своєю участю у фільмі про Остапа Нижанківського долучилися до убезсмертення імені цього митця», – каже Тарас Демко, директор ГО Collegium Management.

Фільм «Остап Нижанківський. Історія однієї мрії» знятий у жанрі документарі. Режисер – Петро Колодій. Зйомки відбувалися у Львові та Стрию, зокрема у Музеї Нижанківського, музеї-домі Івана Франка, музеї Станіслава Людкевича, Шевченківському гаю, Львівському органному залі. Творці поспілкувалися з десятком експертів, задіяли кількох акторів, щоб зобразити художню реконструкцію життя головного героя.

«Люди, які не встигли сказати все за життя, мають звучати і далі. Не лише пісня Остапа Нижанківського, але й його голос, образ, позиція цієї людини має бути знаним. Давайте віддамо йому шану бодай у такий спосіб – дізнаємося про нього більше», – пропонує Вахтанг Кіпіані, ведучий, ідейний натхненник фільму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: