Політичний діяч і письменник: ким був Володимир Яворівський

яв

Сьогодні у Києві прощаються з письменником і політичним діячем Володимиром Яворівським. Поховають його на Байковому цвинтарі. Помер письменник 16 квітня на 79-му році життя.

Народився 1942 року в с. Теклівка, яке на той час входило до складу Трансністрії — провінції Королівства Румунія, створеної на окупованих українських землях. 1964 року закінчив Одеський державний університет імені Іллі Мечникова за спеціальністю «Українська мова та література».

Працював редактором Одеського та Запорізького радіо, кореспондентом газет «Запорізька правда», «Прапор юності», «Літературна Україна», кіносценаристом львівського телебачення. Член Спілки журналістів України з 1969 року та Спілки письменників України – з 1971-го. Голова Національної спілки письменників України (2001-2011).

Автор збірок оповідань «А яблука падають», «Гроно стиглого винограду», повісті «Вічні Кортеліси» (за яку отримав Державної премії України імені Тараса Шевченка 1984 року), історичних романів «У мене вечеряв Ісус. Княгиня Ольга — велика грішниця, яка стала святою», «Іван Окаянний: найстрашніші дні гетьмана Мазепи» та ін.

Володимир Яворівський – один із засновників Народного Руху України, очолював оргкомітет Руху, з 1989 року — голова Київської координаційної ради Руху. Був народним депутатом України 1-го, 2-го, 4-го, 5-го та 6-го скликань.

Першим зачитав у стінах Верховної Ради текст Акту проголошення незалежності України. «Коли писався Акт незалежності, то розгорілася дискусія, як має бути записано в документі: чи проголошення незалежності, чи відновлення. Ми, Народна рада, політв’язні, наполягали, щоб записати «відновлення української державності». Для нас це було дуже важливо. Якби той документ був прийнятий і там було б записано, що відновлюється українська державність, тоді б кожен задумався над тяглістю державності. На моє велике переконання, наша державність починається від княгині Ольги», - розповідав Яворівський.

Упродовж 2017 року в ефірі «Центрального каналу», з вересня 2019 року — UA: КИЇВ, виходила авторська програма «Що ж ми за народ такий?..». Режисерами телепрограми були Максим Яковчук (український фотограф, громадський діяч, режисер телебачення, перекладач і журналіст) і Магер Барвахан — головний режисер Київської державної регіональної телерадіокомпанії.

Вів на Першому каналі Українського радіо авторську передачу «20 хвилин з Володимиром Яворівським». Трансляція останнього випуску авторської публіцистичної передачі «20 хвилин з Володимиром Яворівським» відбулася на «Українському радіо» об 11:40, 18 квітня 2021 року, за два дні після смерті автора.

Василь Шкляр писав у соцмережі, що письменник випромінював енергію і до останнього дня працював над книгою про Тараса Шевченка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: