У Львові вперше провели трансплантацію нирки дитині: медики розповіли подробиці

178701732_3651952181695745_2759431346333734068_n

Минулого тижня вперше у Львові проведена трансплантація нирки дитині.

Операція відбулася 20 квітня у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Крім медиків центру, до неї були залучені лікарі з Львівської обласної клінічної лікарні та медичного університету імені Данила Галицького.

Реципієнтом стала 13-річна пацієнтка, яка хворіла на вроджену ваду розвитку нирок та перебувала на діалізі. Донором для неї став її батько.

Як розповів лікар-нефролог центру Роман Адруневич, дівчинка захворіла ще у травні минулого року.

«Коли дівчинка поступила до нас, ми провели багато обстежень і діагностували хронічну хворобу нирок. Майже рік пацієнтка перебувала на нирковозамісній терапії, однак впродовж останніх місяців ми спостерігали погіршення її стану. Корекції лікування не давали бажаного ефекту, і ми почали розглядати варіанти щодо іншої нирковозамісної терапії або трансплатації», – розповів Роман Адруневич.

При цьому незадовго до трансплантації дівчинці довелося видалити обидві нирки.

«У пацієнтки була така вада, яка на підготовчому етапі вимагала видалення обох нирок. Відтак, ми понад місяць тому провели таке оперативне втручання. На цьому етапі нам допоміг уролог Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини Державного управління справами Андрій Журавчак. А вже під час трансплантації допомагали фахівці з кафедри трансплантології медуніверситету та лікарі обласної лікарні. Така співпраця допомогла нам отримати результат», – розповів лікар-хірург, завідувач кафедри дитячої хірургії ЛНМУ ім.Д.Галицького Андрій Кузик.

Загалом операція тривала близько 7 годин. На сьогодні стан дитини та її батька стабільний, вони перебувають під цілодобовим спостереженням команди лікарів центру.

«Зараз загальний стан дівчинки є середньої важкості. Вона добре себе почуває, ходить по палаті, гарячки немає. Плануємо до Паски виписати додому», – розповів лікар-анетезіолог, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії центру Роман Собко.

«Нормалізація ниркової функції відбулася на 2-3 добу після трансплантації, що є дуже хорошим результатом», – додав лікар-трансплантолог, судинний хірург Львівської обласної клінічної лікарні Ростислав Жук.

За словами директора центру Андрія Синюти, було зроблено все можливе, щоби батьки не витрачали власних коштів на операцію.

«Наразі ми не отримуємо коштів від міністерства і цього б ми не досягнули, якби не допомогли доброчинців, одним з найбільших був фонд «Крила Надії» Також одна з лікарень Львова провела безкоштовне обстеження батька і дівчинки. Зараз навіть важко назвати усіх, хто допомагав,  дякуємо усім хто долучився», - розповів Андрій Синюта.

За словами медиків, дуже важливо, що такі операції почали проводити у Львові.

«У 1998 році в нас з’явився перший апарат діалізу. З цього час ми єдині у Західній Україні займаємося лікуванням дітей, які мають хронічні хвороби нирок. З цього часу у нас нагромадився великий досвід діагностик цих пацієнтів, підготовки до хірургічного етапу трансплантації та догляд у післяопераційний період. Тепер у нас є повний цикл», – розповів Андрій Синюта.

«До цього часу в обласній клінічній лікарні ми оперували лише підлітків, які за своїми фізичними даними відповідали дорослим. Це не потребувало специфічного обладнання і досвіду. Зараз у центрі близько 20 дітей перебувають на нирковозамісній терапії і, можливо, це ще не всі діти, які її потребують», – розповів Ростислав Жук.

Читайте також: Шанс на життя: у Львові відкриють дитяче відділення трансплантації кісткового мозку

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі готові і надалі проводити такі операції. Заклад уже подав заявку на участь у пілотному проєкті МОЗ, щоб у майбутньому отримувати компенсацію від держави. На рішення міністерства очікують уже в травні.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: