Як майстер-самоук з Прикарпаття створює скульптури для всієї України (фото)

9b3e716b-f82f-4db9-ae9f-85c9e1c1946c

Олексій Бондаренко – скульптор-самоук із села Рунгури, що на Івано-Франківщині, відомий на всю Україну.

Олексій Бондаренко — скульптор-самоук із села Рунгури, що на Івано-Франківщині, відомий на всю Україну. Його бетонні скульптури людей, тварин та птахів замовляють бізнесмени, політики, духовні особи, а також музеї і громадськість різних міст і сіл.

ІА Дивись.info побувала у Рунгурах та поспілкувалась із митцем.

Навколо його хати розкинулись два сади. Перший — яблуневий, в якому щороку дають плоди дерева. Інший — скульптурний. Тут стоять історичні постаті, козаки, гуцули з гуцулками. Воли тягнуть чумацького воза, пасуться коні та кружляють над ставком лебеді. Стоїть справжня бричка чи не з кінця XIX століття з ресорами, гальмами, багажником.

«Двадцять років тому на цьому місці були мочари, – показує на свій сад скульптур митець, – а тепер тут справжня казка».

Його бетонний Довбуш стоїть біля однойменного музею у Печеніжині, а у Вінниці —  замислений Кармелюк, на Хортиці бережуть козацьку славу запорожці. Коні прикрашають обійстя кількох депутатів Верховної Ради.

Порахувати всі свої скульптури майстер і сам не може.

Технологія їх виготовлення непроста та триває у декілька етапів.

«Перший раз робиться каркас із заліза, потім на нього дається штукатурна сіточка, а потім наліплюється розчинник. А після того вже йде рогатинський білий пісок, цемент, клей, морозостійка речовина. Після повного висихання починається розфарбовування фігури», – розповідає майстер.

На виготовлення скульптури коня чи оленя Олексій Бондаренко витрачає щонайменше тиждень. Щоби зробити людину ,потрібно три дні.

«До мене приїжджали професіонали і дивувались, як я працюю з бетоном, і працюю швидко. Мені немає різниці, хто там зображений – чи Матір Божа чи гуцул. Я виконую все до трьох днів», – ділиться він.

Для створення одного виробу потрібні не лише вміння з образотворчого мистецтва, але й знання анатомії.

«Я по комп’ютеру дивлюсь. Наприклад, птах. Треба знати, які в нього крила, скільки їх, якого розміру. В орла, наприклад, йдуть пропелером вкінці», - пояснює Олексій.

Однак майстерності митця можна тільки дивуватись. Адже йому достатньо побачити зображення на комп’ютері і він його одразу переносить на виріб. Жодних ескізів чи макетів завчасно не виготовляє.

Пан Бондаренко має також неабиякі інженерні здібності, що допомагають йому проводити воду до потрібних місць, майструвати вітряки, споруджувати дивні гойдалки й каруселі.

Найбільше задоволення йому приносить виготовлення небесних створінь.

Читайте також: Подорожі в часі: які скарби можна знайти в антикварних крамничках (фото)

«Найулюбленіше – це духовна тема: ангели, Матір Божа, Ісус Христос. Також люблю гуцульську тематику. Тому що я народився тут», – говорить митець.

Остання робота – це триметрова скульптура Матері Божої, яка поїхала на Закарпаття.

На досягнутому Олексій Бондаренко не думає зупинятись. А навпаки, має багато ідей, які планує реалізувати.

Уже цього року хоче зліпити писанкову алею. Також планує виготовити п’ятиметрову писанку, яка служитиме оглядовим будиночком.

Ірина ПАЛІЙЧУК

*Деякі світлини взяті з «Дзеркало медіа»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: