Літо на носі: чи можна буде відпочити за кордоном і де саме

1119019
Фото ілюстративне. З відкритих джерел.

Уже понад рік світ живе в умовах пандемії коронавірусу, і однією з найбільших вразливих сфер виявився туризм. Любителі подорожувати за кордон змушені були відмовитися від своїх планів.

Куди все ж таки можна буде поїхати і за яких умов, ІА Дивись.info запитала в Катерини Бірської, засновниці туристичної агенції і тревел-блогерки.

– Які напрямки серед українських туристів сьогодні найпопулярніші?

– Оскільки зараз є не так багато країн для поїздок за кордон, то одними з популярних є Туреччина, Єгипет, Кіпр, Чорногорія, ОАЕ, Грузія, Домінікана, Мальдіви. Здебільшого вигідніше фінансово відправитися на відпочинок по туру. Ближче до літа буде ще кілька відкритих напрямків. Наприклад, чартерні рейси до Болгарії, Тунісу (для туру не потрібно буде проходити обов'язкову самоізоляцію) і Греції (очікуємо офіційного відкриття країни для туристів).

– Чого очікувати від нинішнього сезону в умовах пандемії?

– В умовах пандемії від сезону ми можемо очікувати додаткових тестів по прильоту, вже прилітати з негативними ПЛР-тестами або повторне тестування по прильоту, як в ОАЕ, Грузії та на Кіпрі.

Днями Танзанія ввела умову прилітати з негативними ПЛР-тестами, хоча весь зимовий сезон вони не були потрібні. Тому наше завдання стежити за умовами в'їзду. Негативний ПЛР-тест вже входить у звичку, як раніше відкриття візи для поїздки в Європу. Країни, де туризм досить популярний, вже розуміють, що вводити жорсткі обмеження – це удар для них. Ми чуємо у новинах, що Туреччина і Єгипет ввели локдаун. Це справді так, але, прочитавши умови, ми бачимо, що стосується він лише місцевих жителів. Туристи можуть також відпочивати в готелях за системою «все включено» і навіть не відчувати, що за межами готелю не працюють магазини і кафе.

Читайте також: Зараз Україна перебуває на гребені крафтової революції, – голова Асоціації гастрономічного туризму

– Чому стався обвал цін на відпочинок у Туреччині?

– Обвал цін на відпочинок в Туреччині пов'язаний з обмеженням на чартерні польоти і регулярні рейси з Росії. Готельєрам простіше запропонувати проживання зі знижкою, ніж закрити готель, де все одно потрібно оплачувати рахунки, та й персонал вже набраний на сезон. Звичайно, є і ті готелі, що перенесли дату відкриття на більш пізню.

Корисно знати

Через пандемію подорожувати стало значно складніше. У різних країнах є різні вимоги для мандрівників, як-от негативний ПЛР-тест, страхівка, самоізоляція або свідоцтво про вакцинацію.

Список країн, які відкривають свої кордони, постійно оновлюється, тому ознайомитися з ним можна тут.

Щодо популярних напрямків, то, наприклад, з 15 березня для в’їзду в Турецьку Республіку обов’язково заповнити  електронну форму на сайті Міністерства охорони здоров’я Туреччини за 72 години до прибуття в країну. Заповнену форму необхідно роздрукувати або зберегти на смартфон чи інший девайс для пред’явлення представнику авіакомпанії перед посадкою на рейс. Пасажири без заповненої форми не будуть допущені на авіарейс, оскільки на її основі автоматично генеруватиметься HES-код.

HES-код – це персональний код, запроваджений Міністерством охорони здоров’я Туреччини, для відстеження переміщення людей, які можуть бути інфіковані. За допомогою коду МОЗ Туреччини зможе зв’язатися з вами у випадку будь-якого контакту з пацієнтом, інфікованим Covid-19, під час подорожі. Тому при заповненні форми важливо вказувати актуальний номер мобільного телефону. Крім того, громадяни України можуть подорожувати до Туреччини за умови наявності негативного результату ПЛР-тестування, зробленого не пізніше ніж за 72 години до перетину кордону.

Для подорожі у Єгипет всі без виключення громадяни віком від 6 років зобов’язані мати при собі сертифікат з негативним результатом ПЛР-тесту, зробленого не пізніше, ніж за 72 години до прибуття. Сертифікат має бути виданий арабською або англійською мовами. Ті, хто прибуває до аеропортів Хургада, Шарм ель-Шейх, Марса-Алам та Таба та не матимуть при собі сертифікату з негативним результатом ПЛР-тесту, можуть зробити ПЛР-тест безпосередньо після прибуття у ці чотири аеропорти. Його вартість – 30 доларів.

До Грузії наразі можна дістатися лиш літаком. Турист повинен зробити не раніше ніж за 72 години до перетину кордону ПЛР-тест. Окрім того, на третій день перебування в країні турист зобов’язується власним коштом пройти повторне тестування. Для отримання дозволу на перетин кордону також необхідно заповнити форму, вказавши історію поїздок за останні 2 тижні та контактні дані особи.

Для в‘їзду в Чорногорію з України необхідно мати ПЛР-тест, зроблений за 48 годин, або тест на антитіла (класу IgG), зроблений не пізніше 30 днів, або підтвердження доказу вакцинації другою дозою вакцини, щонайменш за 7 днів до в‘їзду.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: