Львів бере чергову позику: підписано угоду

DSC_6426

Львівська міська рада доєдналася до проєкту «Пакет солідарності» від Європейського банку реконструкції та розвитку.

Кредитний договір сьогодні підписали у Львівській мерії.

«Сьогодні ми підписуємо договір про участь Львова у пілотному проєкті спільно з Європейським Союзом і Європейським банком реконструкції та розвитку. Це програма підтримки муніципалітетів України в рамках надзвичайного пакету солідарності ЄБРР. Місто отримає кредит, кошти якого будуть спрямовані на стабілізацію роботи наших найбільших комунальних підприємств, які зазнали фінансових збитків у час пандемії коронавірусу», – пояснив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Згідно з підписаним договором, Львів отримає 22 мільйони євро кредиту під 2,1% річних. ЄБРР готовий надати кредит 10 мільйонів євро ключовим підприємствам і готовий надати ще 12 мільйонів євро залежно від потреб міста.

Кредит підтримує ЄС через Європейський фонд сталого розвитку (EFSD), призначенням якого є підтримка інвестицій у сталий розвиток у країнах сусідства ЄС.

«Сьогоднішній проєкт надзвичайно важливий, він надає додаткову підтримку підприємствам у кризу, спричинену пандемією коронавірусу. Серед галузей, які беруть участь у нашому проєкті, є громадський транспорт, водопостачання та водовідведення, дорожня інфраструктура та управління відходами. Такий кредит є першим муніципальним проєктом в Україні в рамках програми, яка надає додаткову допомогу підприємствам у часи COVID-19», – заявив директор ЄБРР в Україні Матео Патроне.

«Цей кредит дає змогу на підтримку тих проєктів, які уже здійснюються у Львові, зокрема реконструкцію центрального опалення, водопостачання та водовідведення та інших. Також додатково він має покращити стандарти фінансування та забезпечити додаткові можливості. Львів став першим серед українських міст, який долучився до нашого проєкту «Зелені міста» – спеціальної муніципальної програми, спрямованої на створення належного майбутнього для мешканців міста за допомогою вирішення екологічних викликів», – відзначила директорка відділу муніципальної та екологічної інфраструктури ЄБРР Сюзан Гьоранссон.

У мерії наголошують, що така відсоткова ставка за користування кредитними коштами взагалі не притаманна суверенним запозиченням, а є можливою саме завдяки гарантіям Європейського Союзу.

«Велика подяка ЄБРР, Європейській комісії, бо ми отримали дуже хороші умови – це 2,1% річних, об’єм – це 22 мільйони євро. Це кошти, які сьогодні необхідні для наших підприємств комунальної інфраструктури, що через пандемію мають потребу у додаткових ресурсах та інвестиціях. Ці кошти підуть на допомогу нашим підприємствам, щоби ми мали збалансовану ситуацію. Під час пандемії і надходження впали, зараз не збалансована державна політика у питаннях теплопостачання, водопостачання. Це така рука допомоги, дружби, яку ми маємо від нашого улюбленого Банку. Держава Україна таких ставок не має, які дає нам ЄБРР. А Львів отримує кошти під 2,1% річних», – заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

Термін кредитування – 3 роки з пільговим періодом – 1 рік. Отримані кредитні кошти мають забезпечити потреби в ліквідності та оборотному капіталі ЛКП «Львівелектротранс», ЛКП «Львівавтодор», яке займається будівництвом і технічним обслуговуванням доріг, а також відповідає за управління дорожнім рухом, ЛМКП «Львівводоканал», ЛМКП «Львівтеплоенерго» та ЛКП «Зелене місто». Кошти кредиту компенсують тимчасові зменшення доходу через коронавірусну кризу та допоможуть в покритті операційних витрат.

Нагадаємо, ЄБРР вже надав місту Львову майже 140 млн євро на розвиток його транспортної інфраструктури, модернізацію систем водопостачання та водовідведення, покращення управління відходами, будівництво доріг та модернізацію системи централізованого теплопостачання. Банк також профінансував будівництво сучасного торговельно-розважального центру, яке сприяло створенню робочих місць та залученню інших інвестицій. ЄБРР має офіс у Львові для того, щоб краще задовольняти потреби міста та компаній в Західній Україні в фінансуванні.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: