Новообраний міністр розповів, як можна підняти зарплати українським медикам

медики
Фото ілюстративне

Необхідно зменшити одноосібний вплив керівників медичних закладів на рівень зарплат медпрацівників.

Про це на засіданні комітету 20 травня повідомив новообраний міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

«Стосовно зарплат, перше, що потрібно зробити, це звернути увагу на розвиток елементів корпоративного управління в закладах охорони здоров’я, які перейшли на автономізацію. Оскільки сьогодні необхідно зменшити одноосібний вплив керівника закладу на розмір заробітної плати і зменшити диспропорцію, яка існує в заробітній платі молодшого медичного працівника і адміністрації тієї чи іншої лікарні», — сказав Ляшко.

За його словами, у майбутньому, йдеться про фінансування з бюджету Програми медичних гарантій, фінансування на місцевому рівні комунальних послуг та матеріально-технічної бази медзакладів.

Втім, як наголосив Ляшко, необхідно також залучати додаткові інвестиції, які дадуть певний ресурс для заробітної плати медпрацівникам.

«Ці інвестиції можна досягати різними шляхами. Перше — визначити розуміння страхової моделі в нашій системі, звідки НСЗУ може отримати додаткові кошти, щоб збільшити Програму медичних гарантій по тих чи інших послугах, і зокрема в Програмі медичних гарантій зафіксувати певну мінімальну заробітну плату на тому рівні, який був би прийнятний для галузі і був би ринковим для всієї сфери», — сказав він.

Щодо страхової моделі медобслуговування, Ляшко наголосив: «У моєму баченні страхова модель — це додаткові кошти, які приходять в НСЗУ, яка є закупівельником медичних послуг в Україні, і це кошти, які приходять з позабюджетних. Але до цієї моделі є ряд запитань, які потребують обговорення, в тому числі і політичних дискусій: хто і як повинен це робити, хто і як потрапляє в модель, плюс ми розуміємо, що у нас є і Конституція, яка гарантує певні права кожному з наших громадян».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: