Щоби зупинити авіарейс, потрібна серйозна причина і докази, – експерт з питань авіації

merlin_188218701_954c019e-3e58-43a6-b460-523cd9a022a8-superJumbo

З опівночі 26 травня Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю. Це реакція на події, які сталися напередодні, коли білоруська влада зупинила літак авіакомпанії Ryanair.

ІА Дивись.info поспілкувалася із експертом з питань авіації Кирилом Новіковим про небезпечний інцидент та його наслідки.

Фото з Fb.

– У США затримання літака компанії Ryanair назвали піратством, у ЄС – терористичним актом. З іншого боку, Білорусь намагалася дотримуватися формальностей і заявила про небезпеку вибуху бомби на борту авіалайнера…

– Усі ці гасла – це політичні заяви. Якщо говорити сухою мовою авіаційних правил, то відбулася примусова зупинка транзитного рейсу на вимогу країни, через яку пролітав літак. В авіаційних правилах є такий пункт. Але має бути дуже серйозна і ґрунтовна причина, надані докази. У даному випадку інформація була надана досить необґрунтовано. Цього недостатньо, щоби стверджувати про загрозу літаку чи життю пасажирів. Думаю, розслідування таки остаточно підтвердить позицію Європейського Союзу і США, що справді відбулося порушення правил цивільної авіації.

– Чи була потреба піднімати у повітря військову авіацію?

– У Білорусі скористалися формальною ознакою, що нібито є якась загроза. Ті ж авіаційні правила передбачають, що якщо літак відповідно не реагує (а він реагував), пілоти відмовляються виконувати накази авіаційної влади тої країни, над якою він пролітає, то дійсно можуть бути підняті у повітря для супроводу військові літаки. Але у даному випадку не було загрози, рейс вилітав не з Білорусі, тож підстав піднімати військову авіацію в небо у Лукашенка не було. Натомість він це зробив, ще гірше погіршивши ситуацію.

– Учора Литва заявила про припинення авіасполучення з Білоруссю, теж саме сьогодні зробила Україна. Крім того, Lufthansa теж припиняє польоти з Білоруссю. Які економічні наслідки матиме такий крок?

– Щодо Lufthansa, яка своїм пілотам заборонила літати над територією Білорусі, дуже показовий приклад, буквально того самого дня білоруська влада зупинила і вивантажила літак авіакомпанії. Начебто на e-mail надійшло повідомлення про бомбу на літаку. Нічого не знайшли, звісно. Але це була спроба обґрунтувати затримання авіалайнера Ryanair. Щоправда, вони забули уточнити, що крім зупинки літака, з борту забрали ще двох пасажирів.

Коли йдеться про економічні наслідки припинення авіасполучення з Білоруссю, то сьогодні з України літають літаки двох авіакомпаній – МАУ та SkyUp. Зрозуміло, ці дві авіакомпанії зазнають втрат, якщо рейси були розписані у програмі на рік уперед. Відтак, потрібно перекомпенсовувати ці напрямки іншими. Якщо брати транзитний переліт через територію Білорусі десь до Прибалтики чи Скандинавії, то усі компанії, які летять у цьому напрямку через Україну, змушені будуть оминати території Білорусі через Польщу, відтак, подовжувати свій маршрут на 15-20% і здорожувати його. Це позначиться на вартості квитків. Отже, будуть втрати у цих авіакомпаній – або будуть підвищувати вартість квитків, або буде менше надходжень. Водночас, я дуже сподіваюся, що усі ці заборони тимчасові.

– А як щодо політичної доцільності припинення авіасполучення з Білоруссю?

– Політична складова – це №1 у цьому контексті. Україна ухвалила досить радикальне рішення про заборону авіапольотів до Білорусі і через її територію. Але Білорусь та Росія є фактично партнерами, Україна вже сьомий рік перебуває у стані гібридної війни з РФ. Безпека пасажирів-українців, які літатимуть через Білорусь чи до Білорусі, понад усе. Оскільки є загроза, то, окрім того, що рекомендувати нашим громадянам не їхати до сусідньої країни, вирішили ввести заборону на рівні держави, тобто взяти на себе частину відповідальності і ризики.

Нагадаємо, що літак з білоруським опозиціонером Романом Протасевичем затримали в Мінську 23 травня. Він перебував на борту Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса. Під час польоту літак посадили через фейкове повідомлення про мінування. Потім пасажирів відправили на повторний огляд, де Протасевича й затримали. Дозвіл на посадку борту Ryanair дав особисто самопроголошений президент Олександр Лукашенко. Він же розпорядився підняти в повітря винищувач МіГ-29 для супроводу літака. На момент запиту про посадку борт Ryanair перебував ближче до Вільнюса, ніж до Мінська.

Читайте також: Лукашенко тримає країну за допомогою силовиків, – білоруський опозиціонер Ігор Лєднік

Провладні білоруські ЗМІ повідомили, що пілоти нібито звернулися до диспетчерів Мінська, хоча літак вже майже перетнув кордон з Литвою. Представники авіакомпанії Ryanair заявили, що про загрозу на борту рейсу Ryanair Афіни-Вільнюс екіпажу повідомили саме диспетчери з Білорусі, а потім дали вказівку перенаправити літак до аеропорту Мінська.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: