Лукашенко тримає країну за допомогою силовиків, – білоруський опозиціонер Ігор Лєднік

b28eeb39afc836a02e420b89ee31d471
Фото: Апостроф

23 травня літак з білоруським опозиціонером Романом Протасевичем затримали у Мінську.

Уся світова спільнота відреагувала на перехоплення цивільного рейсу, зокрема США назвала це актом піратства.

Натомість у самій Білорусі про зняття з рейсу Романа Протасевича воліють мовчати, а реакцію західних країн називають занадто заполітизованою. Водночас Слідчий комітет одного з районів Мінська відкрив кримінальне провадження за фактом завідомо неправдивого повідомлення про небезпеку.

ІА Дивись.info поспілкувалася з білоруським громадським діячем та опозиціонером Ігорем Лєдніком.

Ігор Лєднік.

Чи може затримання Романа Протасевича викликати нову хвилю протестів у Білорусі?

– Не думаю, що будуть протести, зважаючи на те, що ці події відбуваються на хвилі репресій. Жодної кримінальної справи за фактом вбивства чи побиття протестувальників відкрито не було. Лукашенко не звертає уваги навіть на те, що 17 країн-учасниць ОБСЄ «Московського механізму» створили Міжнародну платформу для Білорусі (IAPB) щодо притягнення до відповідальності винних у серйозних порушеннях прав людини, включаючи злочини проти людяності. Натомість 17 травня самопроголошений президент підписав закон, яким наділив силовиків правом застосовувати бойову і спеціальну техніку при припиненні масових заворушень (мирні акції протесту) і звільнив від відповідальності за заподіяну при цьому шкоду громадянам. Ось така критична ситуація зараз склалася.

– Чому протести, які почалися після президентських виборів у Білорусі, не змогли похитнути владу Лукашенка?

– Я не брав участь у так званих виборах. Натомість ініціював кампанію зі зміщення Лукашенка з посади президента Республіки Білорусь за вчинення ним тяжких злочинів. Річ у тім, що коли 1996 року відбувся референдум і була прийнята нова конституція, насправді сталося захоплення влади. І ось ті вибори, які відбуваються, вони нічого не означають. Скільки і як би не проголосували люди на виборах, Лукашенко напише той результат, який йому потрібен.

А чому нічого не змінили протести? Так це через репресії. Лукашенко тримає країну за допомогою своїх церберів – силовиків.

– Як довго Лукашенко зможе перебувати у політичній ізоляції?

– На моє переконання, долю Лукашенка можуть вирішити лише країни-гаранти за Будапештським меморандумом. Тільки США, Великобританія та Росія можуть вплину на Лукашенка. Доки ми прив’язані союзним договором до Росії, жодні питання не можуть бути вирішені. Ми піднімали тему скасування союзного договору між Росією та Білоруссю після того, як союзна держава у березні 2014 року анексувала український Крим. На жаль, офіційний Київ нас не підтримав. І зараз для нас найголовніше – від’єднатися від Росії, скасувавши так званий «союзний договір». Тоді можна буде консультуватися з країнами-гарантами по Будапештському меморандумі, вирішуючи долю Лукашенка. Білорусь не зможе сама вирішити це питання. Ви ж бачите, як Лукашенко бігає з автоматом і дає зброю своєму синові Миколі, обіцяючи відстрілюватися.

– Світ робить ставки на економічні санкції. Який запас міцності у білоруської економіки?

– 3 червня оновляться санкції проти підприємств. Йдеться про санкції Сполучених Штатів Америки. Санкції будуть повторні і не лише проти підприємств, а й проти тих, хто з тими підприємства співпрацює. Насамперед йдеться про нафтопереробні заводи. Зрозуміло, що партнери таких підприємств через санкції бояться продовжувати співпрацю, і це завдасть чималого удару по економіці Білорусі. Зрозуміло, що відбуватиметься російський вплив на Білорусь. І тут треба активізувати економічну інтеграцію в Євросоюз, чого ми і намагаємося досягнути.

– Чи можлива економічна інтеграція Білорусі з Євросоюзом за диктатори Лукашенка?

– Цифрова інтеграція можлива! Я співавтор спільної декларації з цифрової економіки країн ЄС і Східного партнерства в частині приєднання країн-партнерів до Європейської декларації з електронного уряду (програмі eUnion). Вона затверджена 11 червня 2015 року в Люксембурзі. Реалізація «дорожніх карт» (eUkraine + eUnion) і (eBelarus + eUnion) повинна здійснюватися за підтримки США і Великобританія – країн-гарантів України і Білорусі за Будапештським меморандумом.

На 11 червня заплановано проведення міжнародної онлайн-конференції «Східне партнерство: інформаційне суспільство замість війни» з метою створення регіональної мережі EU4Digital: eUnion. Через інтеграцію країн-партнерів до Єдиного цифрового ринку ЄС ми будемо відновлювати безпеку в регіоні ОБСЄ.

Як на події в Білорусі відреагували в Україні

Затримання Романа Протасевича викликала хвилю обурення в Україні.

Роман Протасевич.

«Вчергове тривожні новини з Білорусі. Цього разу у Мінську затримано білоруського журналіста Романа Протасевича. Чергова атака на свободу слова з боку білоруської влади. Вимагаємо негайного звільнення», – написав речник МЗС Олег Ніколенко у Твіттері.

Заява міжфракційного об'єднання Верховної Ради України «За демократичну Білорусь» щодо затримання білоруського опозиціонера Романа Протасевича:

«23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорт «Мінськ». На борту літака знаходився засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. За даними як опозиційних, так і пролукашенківських білоруських ЗМІ, для того, щоби змусити пасажирський літак, на якому знаходився Роман Протасевич, сісти в аеропорту Мінська, режимом Лукашенка було піднято військовий винищувач Міг-29.

Таким чином, можна констатувати, що диктатор Олександр Лукашенко, який силою утримує владу в Білорусі:

  • продовжує безпрецедентне переслідування опозиції, журналістів і репресії проти власного народу;
  • безпосередньо загрожує міжнародній безпеці, погрозами взявши в заручники пасажирський літак. Це можна розцінювати як акт міжнародного тероризму або повітряного піратства.
  • Виходячи зі сказаного вище, міжфракційне об'єднання Верховної Ради України «За демократичну Білорусь» закликає до наступного. На час, поки владу в Білорусі силою утримує диктатор Олександр Лукашенко:
  • офіційно визнати білоруський режим таким, що становить загрозу міжнародній безпеці;
  • припинити будь-які дипломатичні контакти з білоруським режимом, окрім як у питаннях біженців та політв'язнів;
  • негайно припинити імпорт електроенергії з Білорусі;
  • припинити будь-яке авіасполучення з Білоруссю чи над Білоруссю;
  • підготувати новий пакет санкцій РНБО щодо діячів режиму, включаючи Олександра Лукашенка;
  • на офіційному рівні, назвати Олександра Лукашенка «самопроголошеним президентом Білорусі» і використовувати це визначення в офіційній документації.

Закликаємо представників міжнародної спільноти та усіх демократичних країн, приєднатися до цих вимог та підтримати жорстку реакцію щодо режиму Олександра Лукашенка. Тільки таким чином можна змусити режим Лукашенка звільнити Романа Протасевича та інших політв'язнів».

«Лукашенко став на шлях міжнародного тероризму. Непокараний Путін за збиті боїнги породив викрадення Лукашенком пасажирів із міжнародних рейсів. Україна повинна зупинити усі авіасполучення із режимом Лукашенко, перестати фінансувати цей режим. І не чекати санкцій від інших держав, а ініціювати такі самим. Адже викрадення людей із території інших держав та подальші тортури (а вони там уже проводяться і не сумнівайтесь), не повинні проходити повз», – написав у Fb політолог Микола Давидюк.

«Затримання в Мінську Романа Протасевича є наслідком тривалої «гнучкої» політики Заходу щодо Росії. Все інше – це похідні деталі.

Висновок другий. Борючись разом за свою свободу, загрожені народи Східної Європи врятують не себе, а весь Захід. Якби не боротьба східноєвропейських держав і народів, Кремль вже підім‘яв би Європу. Тихо, без війни – корупцією і залякуванням. І розмова Москви з Вашингтоном зараз велася б зовсім з іншої диспозиції, якщо взяти до уваги й інші виклики для США.

Тож тільки ми самі, але водночас разом. Це гасло сучасної Східної Європи. Внесок народів нашого регіону у відновлення світового порядку і збереження здобутків західної цивілізації зараз є один з визначальних. Прийде час, і це буде загальновизнаним фактом», написав у Fb політолог Михайло Басараб.

Тим часом вже перша країна вирішили припинити авіасполучення у Білоруссю. Уряд Литви вирішив з 25 травня заборонити прибуття в країну і відбуття з Литви літаків, маршрут яких проходить над територією Білорусі.

Нагадаємо, що літак з білоруським опозиціонером Романом Протасевичем затримали в Мінську 23 травня. Він перебував на борту Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса. Під час польоту літак посадили через фейкове повідомлення про мінування. Потім пасажирів відправили на повторний огляд, де Протасевича й затримали.

Дозвіл на посадку борту Ryanair дав особисто самопроголошений президент Олександр Лукашенко. Він же розпорядився підняти в повітря винищувач МіГ-29 для супроводу літака. На момент запиту про посадку борт Ryanair перебував ближче до Вільнюса, ніж до Мінська. Провладні білоруські ЗМІ повідомили, що пілоти нібито звернулися до диспетчерів Мінська, хоча літак вже майже перетнув кордон з Литвою.

Представники авіакомпанії Ryanair заявили, що про загрозу на борту рейсу Ryanair Афіни-Вільнюс екіпажу повідомили саме диспетчери з Білорусі, а потім дали вказівку перенаправити літак до аеропорту Мінська.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: