У Міненерго розповіли, що чекає Україну в разі припинення поставок пального з Білорусі

АЗС
Фото ілюстративне

Україна здатна самостійно забезпечити себе необхідним обсягом нафтопродуктів у разі скорочення поставок палива з Білорусі.

Як повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

«Під час наради виробники запевнили, що мають достатній потенціал для нарощення виробництва нафтопродуктів, виробничим потужностям знадобиться близько 10 днів для виходу на необхідні обсяги», – сказано в повідомленні.

Представники «Укрзалізниці» та АМПУ натомість підтвердили готовність до збільшення обсягів перевезень та перевалки ресурсів у разі потреби.

«Ми тримаємо руку на пульсі. Будь-яка прогнозована ситуація щодо обмеження імпорту не повинна призвести до кризових явищ на ринку. Наші виробники готові збільшувати виробництво. Міненерго також готове швидко реагувати, щоб не залишити стратегічні підприємства і споживачів без нафтопродуктів. Водночас, якщо не виникне кризових явищ, ринок здатний самостійно врегулювати питання диверсифікації імпорту і маршрутів поставок нафтопродуктів», – цитує пресслужба заступника міністра енергетики Максима Немчинова.

За інформацією відомства, окремим напрямком для зменшення залежності від імпортних поставок нафтопродуктів є формування резервів нафти і нафтопродуктів.

Наразі Міненерго разом з Держрезервом та іншими центральними органами виконавчої влади за участю фахівців Енергетичного Співтовариства розробляють законопроєкт «про мінімальні запаси нафти і нафтопродуктів».

Читайте також: Чи спровокує брак білоруського бензину дефіцит пального в Україні

Водночас у коментарі ІА Дивись.info гендиректор мережі АЗС SunOil, експерт у галузі нафтопереробних продуктів Леонід Косянчук каже, що ситуація в межах поновлених Білоруссю санкцій доволі напружена.

«Буде непросто, втім трагедії у цьому я не вбачаю. Думаю, буде непросто у другій половині червня і першій половині липня, але жодної трагедії не бачу: оператори ринку і внутрішні виробники забезпечать ринок необхідною кількістю, просто це не буде так швидко, якби хотілося. Зважаючи на те, що потрібно привести до ладу інфраструктуру та залізницю», – зазначив він.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: