Чому комплекс будівель нинішнього пологового на Раппопорта варто зберегти

shpytal_11
світлина "Старих фотографій Львова"

Три історичні будівлі та огорожу комплексу колишнього єврейського шпиталю на вулиці Якова Раппапорта, 8 у Львові рекомендують зарахувати до пам’яток архітектури.

Зараз тут знаходиться пологове відділення третьої міської клінічної лікарні.

Таке рішення ухвалили на Консультативній раді при департаменті архітектури облдержадміністрації 1 червня.

«На своєму засіданні фахівці погодилися, що разом із головним корпусом, який уже є пам’яткою, ще три будівлі та стара огорожа мають важливу історичну та архітектурно-мистецьку цінність і повинні перебувати під опікою пам’яткоохоронного законодавства», – йдеться в повідомленні відомства.

Водночас кандидатка архітектури, старша викладачка катедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка» Оксана Бойко розповіла ІА Дивись.info, що унікальність цих споруд полягає у тому, що навряд чи можна знайти об'єкти на одній ділянці, що пов'язані спільною ідеєю.

«Це є історична спадщина, пов'язана з єврейською громадою, і комплекс є унікальним, бо він пов'язаний спільною ідеєю. Ідеєю єврейського шпиталю, який був закладений 1804 року. Будівля, яку ми зараз маємо, є початку XX століття (у стилі історизму), проте саме вона увиразнила цей комплекс. Колись тут був шпиталь, будинок для людей з інвалідністю, будинок для літніх – усе для єврейської громади. І крім усього іншого, споруди розташовані на території, яка пов'язана з цвинтарем. На всіх картах з різних часів від неї йде дуже чітка пляма – окреслення давнього єврейського цвинтаря. І тут стояли від початку XIX століття будівлі, пов'язані з благодійністю», – зазначила вона.

Зі слів Оксани Бойко, на науково-консультативній раді члени одноголосно ухвалили рішення щодо того, що комплекс будівель на вулиці Раппопорта, 8 є рекомендованим до переліку пам'яток архітектури.

«Тепер готується рішення голови ЛОДА Максима Козицького, і після того, як буде рішення і наказ, ця документація і протокол ради (рішення голови ЛОДА) відправлять на розгляд Мінкульту: там пишеться експертний висновок. Одне слово, коли є рішення голови облради, тоді об'єкт вже є в переліку пам'яток і в разі прийняття цього факту Мінкультом заноситься до реєстру», – пояснила експертка.

Читайте також: Чех, який звів пів Львова, однак сам залишився таємницею

Будинок cпopуджений на кошти фундації Мавриція Лазаруса. У 1902 за проєктом архітектора Владислава Годовського виконали муровану огорожу шпиталю. Сьогодні в будинку розташоване пологове відділення 3-ої міської клінічної лікарні.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: