У Держслужбі спецзв’язку пояснили, чому їхня техніка намагалася потрапити у Митрополичі сади

204070296_10220318541541826_6694888332014604380_n

Учорашній приїзд спецтехніки до Митрополичих садів був зумовлений плановими навчаннями.

Про це під час брифінгу заявив начальник управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України у Львівській області Сергій Жук.

Нагадаємо, вчора прессекретар Львівської архієпархії УГКЦ Павло Дроздяк заявив про рейдерське захоплення Митрополичих садів.

«Зі сторони Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення була спроба рейдерського захоплення Митрополичих садів. Прикро, що до реалізації цих планів, використовують військовослужбовців і машини військової спецтехніки в час, коли країна перебуває в стані війни. Незрозуміло, чому до цього часу Концерн не проводив жодних активних дій, але аж тепер ця територія стала такою стратегічною?

Можливо, комусь недовподоби, щоб це місце стало відкритим для гостей і громади міста, адже ділянка в центральній частині. Земельна ділянка є під охороною ЮНЕСКО і ухвалою сесії Львівської міської ради від 4 вересня 2020 року була надана в постійне користування Церкви. На земельній ділянці встановлене обмеження на капітальне будівництво та огородження. Курія Львівської архієпархії УГКЦ отримала земельну ділянку для обслуговування нижніх Митрополичих садів та прилеглої території комплексу собору Святого Юра і влаштування парково-рекреаційної зони загального користування», – написав Павло Дроздяк на своїй сторінці у Фейсбуці.

Водночас, як пояснив Сергій Жук, на території Митрополичих садів розташовані об’єкти державної власності.

«Усі заходи були передбачені, заздалегідь затвердженим планом. Завдання мали виконувати кілька підрозділів, які базуються на території Західної України. Під’їзд планувався до об’єктів державної власності, які перебувають на балансі Львівської філії концерну РРТ. І не тільки цей об’єкт планувалося задіяти, це також був об’єкт на території Високого Замку», – розповів Сергій Жук.

За його словами, Львівська архієпархія УГКЦ була попереджена про навчання.

«18 червня Львівська філія Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення скерувала листа до Львівської архієпархії УГКЦ, у якому попередила, що з 22 червня заплановані навчання - перевірка стану готовності зв’язку, і попросила забезпечити доступ до території нижніх Митрополичих садів. Декілька підрозділів мали прибути на місце, виконати завдання, основною метою яких було підвищення бойової готовності військовослужбовців Держспецзв’язку. Адже не варто забувати, що ми сьомий рік перебуваємо у стані війни, а Держспецзв’язку входить до складу Сектору безпеки та оборони, і ми постійно працюємо над підвищенням нашої бойової готовності», – розповів Сергій Жук.

За його словами, відповідь надійшла уже коли техніка була на місці.

«Відповідь ми отримали 22 червня під час самих заходів. У ній було зазначено, що нам потрібно звернутися до Львівської міськради за погодженням заїзду. Наскільки я знаю, в міську раду був скерований відповідний запит, але він зараз є без відповіді», – додав Сергій Жук.

Тим часом у Львівській ОДА не вважають цю ситуацію конфліктною, а кажуть, що причиною всьому став брак комунікації між військовими-зв’язківцями та УГКЦ.

«Чому такий значний суспільний резонанс викликала ця подія, пояснити надзвичайно важко, адже ще 18 червня Курію УГКЦ поінформували про заплановані навчання і попередили, що буде необхідний доїзд до земельної ділянки. Ми вбачаємо у цьому певний брак комунікації з боку Держспецзв’язку і Курії. Думаю, що ми ці питання усунемо», – прокоментував ситуацію перший заступник голови ЛОДА Андрій Годик.

Територія нижніх Митрополичих садів у вересні 2020 року була передана Львівській архієпархії УГКЦ міською радою. Тут знаходилась вежа Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, яку демонтували у 2016-му. Зараз філія оскаржує рішення ЛМР у суді.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: