«Одне не має суперечити іншому»: як церква ставиться до святкувань Івана Купала

IMG_0124
Фото Анастасії Мигидюк, з архіву редакції.

Традиційно в ніч на 7 липня в Україні відзначають свято Івана Купала, збираючись обабіч водойм, палять ватру, через яку перестрибують закохані, пускають вінки на воду та навіть ворожать на обранців.

Свої витоки свято Івана Купала, або Іванів день бере ще з часів язичництва. Спочатку його присвятили богу Купалі.

Язичницьке свято, схоже, не планують викорінювати, однак варто пам'ятати й про те, що його поєднюють із християнським — Різдвом Івана Предтечі. Про те, як до таких святкувань ставиться церква, ІА Дивись.info розпитала у пресвітера УГКЦ, доктора східного канонічного права Михайла Димида.

«Церква не засуджує цього і ставиться позитивно, але ми повинні розуміти, що суть цього святкування у Різдві святого Івана Хрестителя. Це і є причиною радості та водночас причиною різноманітних оповідей, у які ми віримо та не віримо», — каже він.

Отець Михайло пояснює, що святкування язичницького Купала без поєднання із празником Христовим зводить нанівець нашу віру.

«Ідеться про старовинну віру в Ісуса Христа, його заповіді, тому святу потрібно радіти, але лише на базі віри в Ісуса Христа. Віра у свято передається у форматі води, вогню, мрій про щире справжнє кохання, однак так, щоби одне не суперечило іншому. Якщо Різдво Івана Хрестителя сприймати без поєднання із празником Христовим, то це негативно, адже йде заперечення християнського бачення любові, сексуальності, радості», — зазначає пресвітер УГКЦ.

Тобто якщо ви ввечері підете на озеро, пострибаєте через багаття і поспіваєте веселих пісень, але не підете до церкви у свято Різдва святого Івана Хрестителя, ваша віра стане порожнім звуком.

«Це можна порівняти, наприклад, із тим, коли ми приходимо на весілля, беремо участь у застіллі, забавляємося, але не привіталися особисто із молодими», – говорить отець.

Читайте також: Ніч на Івана Купала: головні традиції та обряди свята

Додамо, Іван Хреститель попередник Ісуса Христа, який провокував його пришестя, він жив у пустелі аскетом і згодом проповідував хрещення покаянням для юдеїв, хрестив у водах Йордану Ісуса Христа.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: