У Польщі можуть зруйнувати могилу українського архітектора через заборгованість за оренду місця на цвинтарі

217569442_325393932383783_5316059618007410308_n
Фото: ЛОДА

Могилу, де похований українськиий архітектор, автор десятків церков по всій Галичині Лева Левинського у польському містечку Цешин, можуть знищити. Для того, аби «орендувати» місце на цвинтарі, необхідно зібрати 200 злотих (майже 9 тисяч гривень).

Про це розповіли у департаменті архітектури та містобудування Львівської облдержадміністрації.

«Ці кошти за «оренду» необхідно сплатити найближчим часом, інакше могила може бути зруйнована, а місце віддане під поховання іншої особи. Зважаючи на те, що прямих нащадків Лева Левинського у Польщі немає, обов'язок опіки над могилою лягає на українську архітектурну спільноту. Могилу українського зодчого, котрий помер 22 лютого 1963 року у віці 87 років, торік знайшов львівський архітектор Іван Щурко. Розташована вона на цвинтарі польського містечка Цєшин (Cieszyn) у Сілезії, вул. Katowicka 43-400, 3 сектор, 12 ряд, могила №19», - сказано в повідомленні.

Однак наразі Лев Левинський — племінник і похресник відомого львівського архітектора і підприємця Івана Левинського, співавтор проєкту будинку товариства «Дністер» та багатьох інших знакових об'єктів у Львові, - є маловідомою постаттю для поляків, а його могилу муніципалітет поки не вважає «похованням визначної особи». Відтак за оренду місця під нею має бути відповідна плата, яку тут було востаннє здійснено до 2003 року.

«Могилу Лева Левинського у Цєшині мусимо зберегти. За рік епопеї з її порятунку мені вдалося долучити до цієї справи Львівська спілка архітекторів НСАУ, місцевих громадських діячів у Цєшині, Narodnyj Dim - Dom Ukraiński, Ambasada Ukrainy w Rzeczypospolitej Polskiej/Посольство України у Польщі. Ефективною стала розмова про долю могили і необхідність її зберегти з представниками Інституту «Полоніка», які домоглися часткового скасування заборгованості за період 2003-2021 роки. Тож тепер потрібно оплатити наступний двадцятирічний період — а це майже 9000 гривень. Гроші невеликі, але буде символічно, якщо їх збере між собою українська архітектурна спільнота», - каже архітектор, голова Комісії культурної спадщини та туризму Львівська обласна рада Іван Щурко.

💳Картка Монобанку для пожертв 4441114448704039 (Іван Щурко)

Про оплату ініціатор цього проєкту прозвітує публічно.

*Якщо ви навіть не дуже архітектор, теж можна долучитися

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: