50 відтінків коронавірусу: наскільки небезпечним є «Дельта»-штам і чи допоможе вакцина

IMG_0081-696x464-696x464
ілюстративне фото, з архіву редакції.

Нині по всій Україні спостерігається відносно стабільна ситуація із інфікуванням коронавірусною хворобою COVID-19. Водночас днями на Закарпатті зафіксували вже чотири випадки штамом вірусу «Дельта», який вважається одним із найнебезпечніших і доволі підступним.

Нині по всій Україні спостерігається відносно стабільна ситуація із інфікуванням коронавірусною хворобою COVID-19. Водночас днями на Закарпатті зафіксували вже чотири випадки інфікування штамом вірусу «Дельта», який вважається одним із найнебезпечніших і доволі підступним.

Про те, чи загрожує Україні нова хвиля пандемії, до яких наслідків призведе поширення нових штамів і головне — чи захистить від цього українців вакцина, ІА Дивись.info розпитувала у фахівця.

Затишшя перед бурею

Вчені висловлюють занепокоєння через кільканадцять штамів коронавірусу (SARS-CoV-2), однак є щонайменше п'ять, які вже давно ширяться у низці країн:

  • «Дикий» (L): його виявили у грудні 2019 року в Китаї;
  • «Альфа» (B.1.1.7) торік взимку зафіксували в Великій Британії;
  • «Бета» (B.1.351) — уперше зафіксовано в Південно-Африканській Республіці в грудні 2020 року;
  • «Гама» (P.1) — уперше знайдений у Бразилії в січні нинішнього року;
  • «Дельта» (B.1.617) — уперше виявлений в Індії у квітні 2021 року.

Останній вважають найзаразнішим з-поміж усіх інших. Зараз його вже фіксують у 92 країнах, а в Росії «Дельта» отримала пальму першості за кількістю інфікувань. До слова, звідти його й «привезли» дві українки на Закарпаття. А на Львівщині, наприклад, інфікування штамом «Дельта» підозрюють у кількох пацієнтів, зразки нині передано на лабораторні дослідження до Києва.

«Зараз ще немає даних про результати», -  повідомив 16 липня регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусної інфекції у Львівській області Олег Когут.

Цю ж інформацію ІА Дивись.info підтвердила головна епідемологиня області Наталія Іванченко-Тімко.

Загалом прогнозується, що новий спалах заскочить Україну ще до осені. Тим часом у декількох країнах (у Великій Британії, США, Канаді, Португалії, Польщі, Швейцарії, Росії, Туреччині, Японії та Непалі) почали фіксували випадки зараження мутованим штамом — «Дельта плюс» і вважається, що він є куди загрозливішим, ніж «Дельта».

Підступний штам

Президент Всеукраїнської рада захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк розповідає, що після інфікування цим штамом COVID-19, який поширюється рекордно швидко, його переносити легше, хоч є і певні ньюанси — у людей рідше з'являються симптоми, тому ті, в кого стійкіший імунітет, можуть заразити велику кількість людей.

«Потрібно чітко розуміти, що в Україні вже є близько 30 різних штамів коронавірусу, тому кожен новий штам має цікаву прогресію, згідно із законами природи, біології, вірусології тощо, і вони є більш заразними, та не такими небезпечними, як попередні, себто штам швидше поширюється, але його легше переносити», - розповів експерт ІА Дивись.info.

І додає, що водночас штам несе дві ключових небезпеки. Перша полягає у, власне, стрімкому інфікуванню, але й тим часом летальність від нього дуже низька.

«Якщо глянути на летальність, наприклад, від британського штаму, то від «Дельта» вона становить 0,2-0,7%, але ним можна заразитися швидше: перебуваючи в одному приміщенні, де вже є носії вірусу, можна підхопити вірус за хвилину-дві. Він швидше передається, і оскільки більшість людей не відчувають симптомів, то, відповідно, поводяться як здорові та заражають більше людей. У цьому і полягає так званий еволюційний механізм вірусу: він як жива матерія хоче поширити власні генетичні матеріали якомога більше і коли потрапляє на вразливу людину (старшого віку чи з діабетом, наприклад), може викликати досить тяжкі наслідки», - поснює Віктор Сердюк.

Експерт прогнозує нову хвилю в Україні вже незабаром, та є високі шанси, що вона не стане такою нищівною, як попередні.

«Ті, хто перехворів, мають доволі-таки стійкий імунітет. За дослідженням, яке полягає у спостереженні впродовж 365 днів за людьми, які перехворіли на коронавірус в середній, легкій і тяжкій формі, в 93% мають прекрасний імунітет: не тільки антитіла, а й клітинний імунітет, який реагує, власне, тим, що виробляє антитіла — їх може бути не так багато, але вони виділяються дуже швидко і знищують вірус», – розповідає фахівець.

За вакцинами майбутнє, та не варто забувати бути обачними

Зі слів пана Сердюка, китайська вакцина CoronaVac — чи не єдина наразі, завдяки якій можна побороти епідемію.

«У ній багато різних компонентів, які не мутують, і ця вакцина позитивно реагує на штам «Дельта». Ось новій препарати можуть мати негативний вплив, тому що білок, на який вони скеровані, може змутувати. Тому ми постійно розроблятимемо вакцину, щоб реагувати на ту чи іншу мутацію. Це ще раз підтверджує природні закони: якщо ти перехворієш, то дуже добре, якщо вакцинований, то краще вибирати, на мою думку, вакцину CoronaVac.  За вакцинами майбутнє, та не варто забувати бути обачними», - зазначає він.

Третя хвиля 

Додамо, що третя хвиля пандемії, про яку напередодні застерегли у Всесвітній організації охорони здоров'я, може настати набагато швидше через елементарне нехтування правилами особистої безпеки.

За прогнозами фахівців Центру громадського здоров’я, в Україні нової хвилі пандемії варто чекати вже восени. Проте якщо населення не буде дотримуватися протиепідемічних вимог — носіння масок та дотримання дистанції — підйом захворюваності може статися і раніше.

Нині Україна перебуває на «зеленому» рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

«Важливо вакцинуватися, особливо людям із груп ризику — людям, старшим 60 років, із супутніми захворюваннями, як-то онкологічні недуги, серцево-судинні захворювання, діабет, а також рідним та людям, які проживають із ними або доглядають за ними. Усі вакцини, які використовує Україна, схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я, є безпечними та захищають від важкого перебігу, ускладнень та смерті від COVID-19», – йдеться у заяві ЦГЗ України.

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко нещодавно похвалився тим, що Україна наростила темпи із вакцинації населення і за два тижні липня вже зроблено мільйон щеплень.

Читайте також: Де можна вакцинуватися у Львові: оновлений перелік локацій

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 2539636 людей, з них отримали 1 дозу –2539634 людини, повністю імунізовані та отримали 2 дози – 1360256 осіб (дані станом на 15 липня).

І три роки пандемії...

У Національному технічному університеті «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» на підґрунті дослідження тенденцій вакцинації і затухання хвороби в різних країнах світу, за умов збереження поточних темпів вакцинації, з'ясували, що Україна ризикує не подолати пандемію у 2022 році. Тому що належить до тих країн, де є дуже високий ризик затяжного формування колективного імунітету і набути його зможуть українці щонайменше 2023 року.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: