Сьогодні в Україні запрацювали нові норми мовного закону

IMG_8667-630x420
ілюстративне фото, з архіву редакції. Флешмоб до дня української писемності у Львові, листопад, 2017 рік.

Віднині, з 16 липня 2021 року, набувають чинності нові норми Закону про державну мову. 

Віднині, з 16 липня 2021 року, набувають чинності нові норми Закону про державну мову.

ІА Дивись.info розповідає, що зміниться.

Новий етап втілення норм мовного закону, який набрав чинності цього дня 2019 року, має забезпечити присутність української мови в публічному просторі та зміцнення її статусу як державної. Ідеться про сфери культури і розваг, туристичної сфери, книговидавництва та роботи книгарень, кіновиробництва, демонстрування фільмів в кінотеатрах і на телебаченні тощо.

Усі концерти, шоу-програми, культурно-мистецькі, видовищні заходи мають відбуватися державною мовою; комунальні та державні театри повинні забезпечити показ своїх вистав українською мовою, а за потреби супроводжувати такі вистави перекладом державною мовою за допомогою субтитрів, звукового перекладу чи в інший спосіб.

З 16 липня мовою музейної справи, музейних виставок має бути українська мова. Утім можливе дублювання в галереях, музеях та виставках іншою мовою, та на умовах пріоритетності представлення інформації державною мовою.

Також з 16 липня обов'язковим є обслуговування туристів та проведення екскурсій державною мовою. Іншою мовою може здійснюватися туристичне чи екскурсійне обслуговування лише іноземців та осіб без громадянства.

Читайте також: Брутальне порушення регламенту: «слуги» проти української мови

Мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова.

Крім цього, як розповів Укрінформу Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь,  з 16 липня книжок державною мовою на полицях українських книгарень теж має побільшати: видавці зобов'язані видавати державною мовою не менше половини усіх виданих упродовж року книжкових видань. Це стосується і книгарень, з 16 липня частка книжок у книгарнях повинна бути не менше 50%.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: