За пів к(року) до поразки: що не так із впровадженням е-квитка у Львові

kvytok-1-696x464
Здача в експлуатацію системи АСОП запланована на 13 січня 2022 року. Фото (ілюстративне), з архіву редакції.

Майже десятиліття у Львові триває історія із впровадженням електронного квитка у громадському транспорті.

Уже в січні 2022 року автоматизована система має запрацювати, та досі існує низка невирішених запитань, зокрема йдеться про фінансову сторону.

У громадському транспорті вже встановлені валідатори і видається, що процес на фінішній прямій, однак, якщо головне питання не вирішать до вересня нинішнього року, а це майже через два місяці, усе знову піде шкереберть.

ІА Дивись.info з'ясувала, де підводні течії.

«Нині існує величезна проблема із економічною складовою. Якщо в межах технічного етапу (налаштування, збірки, схем) усе йде за графіком, то історія із економічним аспектом — доволі сумна», – розповідає ІА Дивись.info депутат Львівської міської ради, голова комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності ЛМР Ігор Зінкевич.

Він зазначає, що до вересня мають бути готові та закладені у бюджет чіткі прорахунки щодо е-квитка, бо це є головним регулятором у повноцінній роботі системи.

«Має бути розрахований бюджет, який, фактично, витратять на стартовому періоді — введення тих же самих роздруківок та виготовлення квитків, формування хмар - віртуально-інформаційних баз даних, де буде зберігатися інформація щодо того, як працює е-квиток. Це все прописано в договорі ЕБРР. Зокрема йдеться й про те, що в нас має бути не менше 300 контролерів, відтак з водіїв знімається навантаження і він має виконувати основну функцію — перевозити пасажирів, відповідно, і оплата в нього змінюється: не з пасажира, а за кілометр. Це все чітко прописано в договорі, але всі ці підводні течії зобов’язують прорахувати економіку - безпосередньо, які потрібно вкласти витрати і запрограмувати це до вересня», - каже голова транспортної комісії.

Нагадаємо, що ЛКП «Львівавтодор» уклало з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) кредитний договір від 17 листопада 2016 року на проєкт «Впровадження АСОП у Львові» на загальну суму 10 мільйонів євро, місто внесло 1,2 мільйона євро.

Бо власне з вересня до кінця року триває процес формування місцевого бюджету, тому до цього часу всі обрахунки повинні бути прописані.

«У той час ці економічні питання вже мають бути вирішені - прораховані, структуризовані. Готовий бюджет погоджують депутати, відповідно, не буде затримок із фінансової сторони на наступний рік і можна запускати повний процес, а за кілька місяців він повноцінно запрацює. У разі, якщо ці цифри не з’являться у бюджеті, відповідно, це продовжить термін впровадження в експлуатацію е-квитка», - каже Ігор Зінкевич.

Із тим, що головною проблемою залишається економічна складова погоджується й Святослав Товстига, засновник ГО «За якісний транспорт». І зазначає, що суть у тому, що система хоч і запрацює у відведені терміни, та все це відбуватиметься некоректно і проблема, знову ж таки через фінанси.

«Поки немає побоювань, що система не запрацює у січні, але питання, як вона працюватиме. Адже будуть потрібні щорічні дотації із місцевого бюджету», – каже співрозмовник ІА Дивись.info.

Йдеться про щорічні доплати у розмірі від 600-800 мільйонів до 1,6 мільярда гривень. Остання сума залежить від того, чи ухвалять рішення щодо обмеження пільгового проїзду для пенсіонерів та школярів. Їх, зі слів експерта, у Львові мешкає понад 150 тисяч.

«Робота транспорту оцінюється в 2,5 мільярда, окремо ще 1,6 мільярда доведеться дотувати щороку, аби покривати проїзд пільговиків і суто для того, щоби система просто запрацювала. Ці 150 тисяч осіб, які підпадають під визначення «пільгових категорій»,  потрібно забезпечити картками без права на пільговий проїзд. Вартість одного становить три долари. А це пів мільйона доларів суто на виготовлення цих карток», – пояснює пан Товстига.

До слова, ще з жовтня 2020 року у ЦНАПах Львова розпочався збір документів від мешканців на виготовлення пільгових транспортних квиток, які видавати планують вже навесні нинішнього року. Проте їх використовуватимуть, коли система АСОП запрацює остаточно.

«Є економічна складова як кредит, а є економічна складова, яка стосується договору з банком. Банк, підписуючи із нами угоду, сказав, що тариф має бути економічно обгрунтованим, себто система має заробляти на себе, аби виплачувати кредит. Є ще одне рішення – збільшення тарифу на проїзд у громадському транспорті.

Окрім цього, ми розуміємо, що Львів мусить розвиватися, мають будуватися нові трамвайні лінії, оновлюватися робочий склад. Тому має бути чітке розуміння економіки е-квитка, щоби знати, які інвестиції впродовж наступних п’яти років можна давати на оновлення та розвиток транспортної мережі», – додає Святослав Товстига.

Експерт також каже, що е-квиток, який запустять у роботу вже в січні, довго не протримається без економічного підґрунтя.

«Уже у вересні-жовтні бюджет має бути сформованим і винесений на розгляд. Якщо ж цього не станеться в межах зазначених термінів, не буде закладено певної суми до бюджету, а це натомість призведе до того, що без потрібної суми у січні 2022 року за проїзд оплачуватимуть абонементами, тому ця несистематизована діяльність економічно не зможе існувати», – зазначає Святослав Товстига.

Також нині голова фракції «Європейська солідарність» в ЛМР Петро Адамик заявив про вимогу звіту від «Львівавтодору» та підготував проєкт ухвали, який мають розглянути на найближчій сесії міськради, позаяк є великі сумніви щодо діяльності ЛКП у межах впровадження е-квитка у Львові.

«Це загрожує зривом озвучених термінів впровадження е-квитка у громадському транспорті Львова в січні 2022 року, оскільки наразі тривають лише технічні роботи, а саме: встановлюють валідатори у громадському транспорті. Втім, впровадження е-квитка передбачає масштабні організаційні роботи, юридичну підтримку, а також економічні розрахунки впровадження е-квитка», - сказано в його дописі у соцмережі.

Тим часом Ігор Зінкевич розповів нам, що за неофіційною відповіддю, яку він отримав з власних джерел, у «Львівавтодорі» є відповідальна особа, яка опікується економічною стороною.

«Результати прорахунків мають бути невдовзі передані на розгляд Ірини Маруняк, заступниці міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства, а також транспортній комісії, яка оцінить, наскільки обрахунки логічні і чи не буде жодних затримок в економічному аспекті, тоді і заявлять, що з 13 січня 2022 року е-квитку у Львові бути», - пояснив депутат.

Нагадаємо, до нового року системою АСОП мають обладнати 953 одиниці громадського транспорту Львова. Нині обладнання встановили вже у 208 транспортних засобах.

За даними «Леокарту», 13 січня 2022 року всі одиниці львівського громадського транспорту повинні перейти на електронний квиток. Займається цим консоціум двох компаній - чеської Mikroelekronika та львівської SoftServe - у березні торік вони підписали відповідний договір, а стартом проєкту вважається 15 травня 2020 року.

Нагадаємо, Львів мав стати першим містом в Україні, де в громадському транспорті мала запрацювати система елетронного квитка. Тим часом 14 липня у Києві вже скасували паперові квитки у громадському транспорті.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: