Яким буде перший в Україні «Музей репресованих дітей» у Львові

unnamed
Фото: Території терору

Напередодні львів’яни спільними зусиллями напрацювали концепцію майбутнього «Музею репресованих дітей», який буде філією Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору» за адресою вулиця Стара, 13

Напередодні львів’яни спільними зусиллями напрацювали концепцію майбутнього «Музею репресованих дітей», який буде філією Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору» за адресою вулиця Стара, 13.

Про це розповіли у пресслужбі мерії.

Ще 2017 року музей «Територія терору» домовився про спільну організацію музею неповнолітніх політичних в’язнів з громадською організацією «Львівське обласне товариство політичних в’язнів і репресованих». Її голова Петро Франко каже, що мріяв про це багато років.

Музейники, історики та архітектори напрацювали пропозиції і ризики щодо роботи майбутньої філії музею – міжнародні й українські партнерства, можливі виставки та потенційні освітні програми.

Музею порекомендували низку організацій та осіб, з якими він може співпрацювати. Багато говорили про львів'ян усього світу і зрозуміли, що  не варто обмежуватися лише Львовом і західними теренами України, бо у контексті теми репресованого дитинства багато людей, яких переселили, репресували – осіли в інших країнах.

«Для мене найважливішою стала думка, що треба показати, як у контексті втраченого дитинства втрачається зв'язок між поколіннями та усталені моделі сім'ї. Мусимо показати, як Друга світова «перекрошила» усіх. Ми мало знаємо про своїх бабусь і дідусів, а ще менше про прабабусь і прадідусів, тому наша тема тягне за собою глобальні людські питання, які важливі тут і вже», – говорить директорка Музею Ольга Гончар.

Окрім цього, освітня діяльність – це навіть важливіше, ніж основна експозиція: говорити, ділитися, інформувати. Тут музейники дійшли до ідеї динамічного музею – музею, у якому є місце дискусії. Бо такі музеї як «Територія Терору» – не про майбутнє, а про «зараз».

Дітьми часто «прикриваються» у війнах, тож у сфері едукації взяли до уваги на опрацювання такі теми:

  • пам’ять та проблема визнання;
  • травма та комплекс жертви;
  • діти як інструмент терору.

Також львів’ян просять долучитися до наповнення експозиції майбутнього музею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: