Найкращі недіснеївські анімаційні фільми ХХІ століття

StorageReview-DreamWorks-Animation
Фото з відкритих джерел.

Останні 20 років були щедрими на шедеври анімованого кіно. Жанр давно вийшов за межі вікового обмеження і полюбився як дітям, так і дорослим. 

Останні 20 років були щедрими на шедеври анімованого кіно. Жанр давно вийшов за межі вікового обмеження і полюбився як дітям, так і дорослим.

ІА Дивись.info склала добірку недіснеївських мультфільмів ХХІ століття, які варті вашої уваги.

2001: «Шрек»  

«Шрек» став першим анімаційним фільмом, який отримав «Оскар». Також він став першим, який відкрито висміяв мультфільми про принцес та інші казкові історії. Чорний та іноді вульгарний гумор, незрозумілий дітям, зробив цей мультфільм популярним серед дорослої аудиторії.  

Сюжет мультфільму розповідає про страшного орка на ім’я Шрек. Він живе сам біля болота та лякає жителів казкового королівства, щоб вони не турбували його. Та якось лорд Фаркуад виганяє зі своїх земель всіх казкових мешканців до лісу, прибравши їх подалі від людських очей. Тепер будинок Шрека наповнений цілим натовпом безхатьків: Пряник, Червона Шапочка, Піноккіо, троє поросят, Віслюк та інші казкові персонажі. Шрек вирішує розібратися з лордом та повернути назад спокій у свій будинок. 

2002: «Віднесені привидами» 

Фільм мав величезний успіх у критиків і глядачів, а також фігурує в багатьох списках найвеличніших анімаційних фільмів в історії. 

Це історія про десятирічну дівчинку Тихиро Огіно, яка опинилася у світі привидів та монстрів. Під час переїзду дівчинка разом зі своїм батьками опиняється у безлюдному містечку. Згодом через чари правительки світу богів і духів  батьки Тихиро перетворюються на свиней. Тепер їй потрібно вигадати, як зняти з них прокляття та вибратися з царства привидів. 

2003: «Синдбад: Легенда семи морів» 

Мета чергової місії команди Синдбада - Книга світу, що знаходиться на кораблі його приятеля Протея. Молоді люди не хочуть поступитися один одному і сходяться в непримиренній сутичці, але чудовисько, яке вилізло з морських глибин, перериває їх розбірки. Гігантський кальмар затягує Синдбада в пучину, де він зустрічається з богинею хаосу і руйнувань Ерідою. Їй теж потрібна книга, тому вона змушена укласти з мореплавцем взаємовигідну угоду.

Але боги не звикли грати з простими смертними за правилами: прийнявши подобу свого невдалого партнера, Еріда викрадає артефакт в Сіракузах, підкинувши як доказ кинджал Синдбада. Його заарештовують і готують до страти, але Протей ручається за друга, запропонувавши себе на його місце. Шукача пригод звільняють і дають десять днів на повернення книги, в іншому випадку доля Протея буде сумна, і його голова опиниться на пласі.

2004: «Мандрівний замок» 

Сюжет аніме знайомить глядачів з милою вісімнадцятирічною дівчиною на ім'я Софі, працьовитою і доброзичливою особою, яка мріє зустріти справжнє кохання. На околицях її крихітного містечка живе могутній чарівник Хаул. Він має величезний мандрівний замок, не менше загадковий, ніж він сам, і Софі просто не може відмовити йому в прогулянці. Щоправда, такі новини анітрохи не сподобалися злій чаклунці, яка сильно розгнівалася на юну героїню і вирішила провчити її, наклавши жахливе прокляття, яке позбавило її краси і молодості.

Тепер дівчині доведеться відправитися в дуже небезпечне місце під назвою Дика Пустка, яке всі намагаються обходити стороною. Лише в цьому місці вона може позбутися чар відьми і повернути колишній вигляд. На своєму шляху дівчина знаходить спільну мову з добрим пугалом, що підказує спосіб позбавлення від чаклунства. Для цього їй доведеться відправиться в той самий замок, який крокує на залізних ногах, що віддалено нагадують пташині лапи. Дівчина прекрасно розуміє, що йдеться про палац Хаула, тому влаштовується туди на роботу звичайною прибиральницею. В образі бабусі ніхто не зможе її впізнати, і вона знайде спосіб повернути своє колишнє життя.

2005: «Воллес і Громіт: Прокляття кролика-перевертня» 

Мультфільм отримав премію «Оскар» як «найкращий анімаційний фільм 2005 року». 

Кумедні борці зі шкідниками городів Воллес і його пес Громіт стикаються з дивним явищем. Хтось великий і страшний знищує овочі на грядках місцевих жителів. Для них це справжня катастрофа напередодні свята збирання врожаю. Під загрозою зрив головного свята ‒ вибір найбільшого овоча. 

2006: «Веселі ніжки»  

Цей фільм улюблений не тільки Академією, а й знаменитостями. До речі, музикант Прінс спершу заборонив режисерам використовувати скою пісню «Kiss», але, побачивши екранізацію фільму, він дозволив використовувати її, і навіть написав додаткову музику.  

В імператорських пінгвінів Норми Джин і Мемфіса, які живуть у чудовому музичному світі, народжується пінгвін на ім'я Мамбл, який геть позбавлений слуху, натомість він вміє хвацько танцювати чечітку. Чи зможе він знайти собі місце в цьому світі, якщо ці пінгвіни знаходять собі пару тільки завдяки своєму співу?

2007: «Бі Муві: Медова змова»

Бджола на ім'я Баррі Бі Нельсон, закінчивши коледж, розчаровується у своїй подальшій кар'єрі, оскільки треба збирати мед, а їй хочеться чогось більшого. Покинувши рідний вулик, Баррі дуже швидко потрапляє у великі неприємності, але його рятує місцева квіткарка Ванесса, у якої він залишається жити. Від неї ж він дізнається, що люди з'їдають мед, видобутий бджолами тяжкою працею. І Баррі вирішує подати на людство до суду.

2008: «Панда Кунг-Фу» 

Незграбний, ледачий і вічно голодний панда По мусить врятувати Долину Миру і всіх її мешканців від непереможного майстра Тай Лунга. Він має навчитися майстерності кунг-фу, осягнути таємницю стародавнього сувою і стати справжнім Воїном Дракона. 

Успіх мультфільму принесли прекрасний гумор, захопливі сцени битв з використанням бойових мистецтв і розкішні візуальні ефекти. 

2009: «Кораліна у світі кошмарів» 

Історія про маленьку дівчинку Кароліну, яка переїжджає разом зі своїми батьками в новий будинок. Оскільки вічно зайняті батьки не дуже цікавляться дозвіллям своєї доньки, то Кароліна шукає, чим би їй розважитися. І ось якось вночі, відкривши дивні двері, маленька героїня потрапляє в чарівний та ідеальний світ своєї мрії. Але чи справді все в ньому так ідеально? 

Цей мультфільм є дуже особливим, адже це не комп’ютерна графіка, а ляльковий фільм ручної роботи, на зйомки якого пішло декілька років. 

 

2010: «Як приборкати дракона»  

Гикавка – спадкоємець легендатної династії дужих вікінгів. Хлопець має усе, що забажає, але йому не дає спати одна проблема – він не зробив жодного героїчного вчинку. Він жодного не проявив власну відвагу.

Щоб довести усім, що у нього є задатки та сила Ікінг, він задумує вбивство вогнедишного дракона і вирушає на його пошуки. Та знайти йому доводиться лише беззахисне та беззубе дитя дракона. Вони об'єднують власні сили з єдиною метою – довести усім, що вони варті поваги та здатні бути героями.

2011: «Кіт у Чоботях»  

Один із найулюбленіших персонажів зі «Шрека» – Кіт з фірмовим поглядом став таким популярним героєм, що про нього зняли окрему повнометражну історію. 

Якось Кота розшукує його старий приятель Хитун-Бовтун, через якого він тепер поза законом, і пропонує забути всі старі образи і, об'єднавши сили, вирушити на пошуки чарівних бобів. Якщо посадити ці боби в потрібному місці, то проросле з них стебло приведе в замок велетня, в якому є гуска, що несе золоті яйця. 

2012: «Паранорман»  

Це робота американських аніматорів, розрахована насамперед на дорослу аудиторію, і до того ж на тих, у кого все гаразд з нервами. 

Історія про хлопчика Нормана, який володіє незвичайним і дуже потрібним даром спілкування з примарами. У той час, коли звичайні хлопці грають зі своїми друзями, розважаються і пустують, Норману доводиться несолодко, бо на нього покладена дуже серйозна і небезпечна місія з порятунку рідного міста від всякого зла. Звичайно ж хлопець не радий такому дару, але коли справа стосується життів всього населення міста, то, як кажуть, вибирати не доводиться. Щоправда, крім боротьби з привидами та іншою нечистю, життя Нормана дуже сильно ускладнюють докучливі дорослі, які раз у раз вирішують вести боротьбу своїми способами. 

2013: «Сімейка Крудсів» 

Сімейка Крудс - найзвичайніша сім'я печерних людей, що живе на доісторичному світі. В їх житті є одне правило, встановлене главою сімейства: «Все нове – погано!». Тому вони дуже рідко покидають своє житло, тільки для того, щоби харчуватися. Але одного дня трапляється сильний землетрус, який руйнує печеру сімейства. Тепер сім'ї належить відправитися в довгу подорож, аби знайти собі новий будинок. Дорогою вони зіткнутися з масою пригод, а також знайдуть нових друзів, які допоможуть їм змінити світогляд. 

2014: «Сімейка монстрів» 

З настанням темряви мешканці одного містечка міцно замикають двері і вікна своїх будинків. За легендою, вночі містом бродять страшні монстри. Ніхто і не підозрює, що ці монстри – добродушні істоти, що живуть під містом. Дружна сім'я цих підземних істот виховала людського хлопчика-сироту, який через деякий час закохався в дівчину з вищого суспільства. Це знайомство змінило його життя назавжди.

 

2015: «Нарешті вдома» 

Під керівництвом капітана Смека інопланетна раса бувів вторгається на Землю в надії знайти укриття від своїх смертельних ворогів, зробивши планету своїм новим домом. Гості починають переселяти землян в окремі резервації, вважаючи, що так буде краще для людства. Дівчинці на ім'я Тіп вдається сховатися від прибульців: пізніше вона знайомиться з представником кумедних космічних кочівників - бувом на ім'я О, якого вигнали власні побратими. Тепер друзям належить приміряти на себе костюми супергероїв і врятувати нашу планету. 

2016: «Твоє ім’я» 

Драматичне аніме занурить глядача в історію любові та обміну тілами. Головні герої – це хлопець Таки Татібана, що живе в Токіо, і дівчина Міцуха Міямідзу, мешканка провінції. Молоді люди не були ніколи знайомі, але якось вони прокинулися і відчули порожнечу всередині себе. Увечері героїня проклинає маленьке містечко і кричить, що хоче жити в Токіо. А вже вранці вона прокинулася в тілі хлопчика. Незабаром герої зрозуміли, що тепер вони можуть мінятися місцями за необхідності. Ось тільки вони поки не здогадуються, до чого призведе вся ця гра. 

2017: «Фердинанд»  

Фердинанд – найдобріший бик у світі. З дитинства він волів сидіти під деревом і нюхати квіти, а не бігати навколо, стикаючись лобами з іншими одноплемінниками. Але за безглуздим жеребом долі його як «найбільшого і найспритнішого» помилково вибрали для участі в бою биків у Мадриді. 

2018: «Викрадена принцеса» 

Мандрівний артист Руслан закохується в прекрасну Мілу, навіть не підозрюючи, що вона принцеса. Коли злий чарівник Чорномор викрадає його кохану, розраховуючи перетворити силу її любові на його власну чаклунську могутність, Руслан вирушає за вкраденої принцесою. Йому доведеться подолати всі перешкоди і небезпеки на своєму шляху, щоби довести, що справжня любов сильніше магії. 

2019: «Клаус» 

Ледачий і розпещений студент Джеспер пропускає більшість занять в академії листонош. Батько, власник поштової імперії, вирішує провчити сина. Він відправляє його на північний острів за Полярним колом в місто Смеренсбург і ставить умову: за рік Джеспер повинен розіслати шість тисяч листів, щоб повернутися додому. У містечку йде війна двох кланів, тому місцеві рідко обмінюються навіть словом, не кажучи про листи. Джеспер вже майже опустив руки, коли починають розгортатися несподівані події.

2020: «Тролі: Світове турне»  

Минуло чотири роки відколи Мачок  разом зі своїми друзями врятували свій рідний край від огидних бергенів. Аж раптом Мачок та Пагін  з’ясовують, що вони не єдині тролі у цьому світі. Більше того – та музика, яка їм подобається – подобається далеко не всім тролям. І серед усього цього розмаїття знайшовся завзятий рокер, який хоче позбирати струни з усіх тролячих світів, аби здобути небачену силу. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: