Заради безпеки у Львові, на площі Ринок, зрізали липу та підрізали 85-літній каштан

DSC_0874

На площі Ринок сьогодні зрізали напівсуху липу та аварійні гілки 85-літнього каштана.

Про це повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

«Після літніх буревіїв стан каштану суттєво погіршився, зокрема, в стовбурі дерева з’явились тріщини, гілка почала відходити, тому необхідно вжити невідкладних заходів. Це дуже небезпечно, коли через тріщини падають гілки зі здорових дерев», - розповіла начальниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

Як пояснив голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля, обрізку роблять, щоб убезпечити дерево від можливого падіння.

«Якщо так зробити, то дерево ще якийсь час буде стояти», - розповів керівник РА.

Наразі аварійними визнані лише окремі гілки дерева.

«Цей каштан - останнє дерево зі старих посадок тут, орієнтовно з 1936-1937-го років. Обрізка буде досить кардинальною. Це вимушена процедура. Ми вже давно спостерігаємо за цим каштаном і виявили тріщини. Під час останніх буревіїв ці тріщини збільшились, також збільшилась і їхня кількість. Виявлено загнивання стовбуром. Відповідно, аварійність цього дерева зросла. Ми вимушені зняти цю аварійність. Тож естетична складова відходить на другий план. Зважаючи на останні події, всі ми знаємо, що дерева можуть нанести шкоду життю, здоров’ю, майну. Тому зняти цю аварійність — першочергове завдання», - розповів садівник Галицького району Максим Кошельник.

За словами Андрія Зозулі, після обрізки за каштаном продовжать спостерігати.

«Якщо будемо бачити, що далі йде всихання, доведеться його забрати і висадити новий каштан», - розповів Андрій Зозуля.

Інше дерево на площі Ринок – липу, довелося зрізати цілком.

«На жаль, липа віджила своє, вона фактично вже є мертвою. Ми її знімаємо і замінимо на новий, максимально великий саджанець, щоб вона найближчим часом могла тішити нас своєю тінню і затишком», - розповів Максим Кошельник.

Андрій Зозуля додав, що новий саджанець на місці липи висадять восени.

Загалом цього року у Галицькому районі міста на висадку нових дерев передбачено 1 млн грн.

«Частину дерев ми вже висадили весною, іншу ж частину будемо садити восени. З кожним роком об’єми висаджених дерев зростають», - розповів Андрій Зозуля.

Як зауважив Максим Кошельник, чи не найбільше від буревіїв постраждав Галицький район, оскільки тут є найбільше зон зі старими насадженнями.

«Обстежувати дерева встигаємо. Але, на жаль, не встигаємо вживати заходи щодо кожного дерева, бо це дуже великий обсяг робіт. Стараємось максимально швидко усі аварійні дерева прибрати, зменшити аварійність дерев, роботи ще тривають», - пояснив садівник Галицького району.

Нагадаємо, внаслідок буревію що стався цієї неділі у місті, впало понад 75 дерев. А у Стрийському парку внаслідок падіння дерева загинули 20-річний військовий контрактник з Вінницької області та 18-річна дівчина зі Львова. У мерії запевнили, що дерево на вигляд не було аварійним, а впало внаслідок потрапляння у нього блискавки.

Управління екології та природних ресурсів міської ради просить мешканців  у разі виявлення аварійних дерев інформувати гарячу лінію міста за тел. 15-80.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: