Чому українцям рано радіти через зниження тарифу на електроенергію

72_in

Уже з жовтня нинішнього року українці платимуть менше за спожиту електроенергію, проте зміни торкнуться не всіх.

Уже з жовтня нинішнього року українці платимуть менше за спожиту електроенергію, проте зміни торкнуться не всіх.

Тому, як пояснив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, з 1 жовтня ті, хто споживає менше зазначених кіловат-годин, платитимуть за неї за тарифом 1,44 грн/кВт-год. Для решти домогосподарств тариф залишиться без змін — себто 1,68 грн/кВт-год.  А зі слів очільника Міністерства енергетики Германа Галущенка, що так званим зміненим тарифом користуватимуться 80% побутових споживачів.

FF

ІА Дивись.info запитала у експертів, що не так із рішенням уряду і яких наслідків слід очікувати у майбутньому.

Як розповіла директорка ТОВ «Закарпаттяенергозбут» Наталія Німець, нині поки що немає оприлюдненої постанови, відповідно, і про конкретику говорити зарано, втім вже з'являється більше питань, ніж відповідей.

«Дозволю собі нагадати, що спецобов'язок із надання послуг із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів (механізм «ПСО для населення» — покладання спецобов’язків: механізм, за допомогою якого держава покладає певні обов’язки для окремих учасників ринку з метою «захисту загальносуспільних інтересів») має найбільш значущий соціальний ефект та вплив на ринку електричної енергії. Цей механізм передбачений Положенням про покладення спеціальних обов'язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №483, від у червні 2019 року. Його метою є уникнення негативного впливу впровадження ринку електричної енергії у вигляді різкого підвищення ціни на електроенергію для побутових споживачів», – пояснює експертка.

З її слів, саме в це положення про покладання спеціальних обов’язків Кабінет Міністрів України й вніс 11 серпня зміни, чим передбачив можливість закупки в подальшому електроенергії для населення за заниженим тарифом. Цей фіксований тариф уряд розділив на дві категорії: ті, хто споживає до 250 кВт, платитимуть за ціною 1,44 грн за кВт-год, а ті, хто використовує протягом місяця більше електроенергії, платитимуть за ціною 1,68 грн за 1 кВт-год, як й досі.

Закупівля електроенергії в рамках положення про ПСО здійснюватиметься для всіх побутових та колективних побутових споживачів, які підпадають під дію Закону України «Про ринок електричної енергії».

«Передбачається, що діятиме механізм компенсації учасникам ринку. Загалом уряд прорахував, хто буде здійснювати закупівлю електроенергії, хто буде гарантовано продавати і скільки коштує 1 кіловат-година для постачальників універсальної послуги. Позитивним є те, що уряд залишив зонний облік електроенергії, тобто тариф, що більше відомий серед населення, як «день/ніч». Це добре, адже численні громадяни протягом останніх років встановлювали в помешканнях відповідні прилади обліку, переводили споживання в нічний режим, що є загалом вигідним як із точки зору економії самим споживачем, так і з точки зору виробників (генерації)», – каже Наталія Німець.

Водночас експертка Центру структурної політології Лілія Брудницька вважає рішення доволі сумнівним.

«Це розмежування тарифу, а не його зниження. Тим паче, не таке, про яке говорив президент України Володимир Зеленський. У своєму виступі він мав на увазі 0,90 коп. Але, судячи з брифінгу його прессекретаря 11 серпня, гарант загалом задоволений ухваленим рішенням. Чому, адже він натякав на зовсім інші тарифи? По-перше, це бодай копійчане, але зниження і водночас заспокоєння найбільш нужденних. По-друге, це компромісна цифра, яку вимучували впродовж двох місяців, можна припустити, у ході складних неофіційних перемовин. По-третє, це сумнівний компроміс із точки зору споживача, оскільки насправді – підвищення. Адже чинний тариф пролонговано до 1 жовтня 2021 року. Отже, ті, хто хотів заробити на високих тарифах, «підкопичать жирку». Чому не знизити його з 1 вересня? Запитання наразі не має відповіді», - пояснює вона.

Міністр енергетики Герман Галущенко 11 серпня заявив: «Ця можливість досягається через запровадження нової моделі ПСО (покладання спецобов’язків: механізм, за допомогою якого держава покладає певні обов’язки для окремих учасників ринку з метою «захисту загальносуспільних інтересів»), яка… передбачає посилення ролі держави через державні генкомпанії, зокрема «Енергоатом» і «Укргідроенерго», які стають її ключовими учасниками».

«Якщо ми уявімо собі комбінацію: Ахметов страхує «Укренерго» від зазіхань конкурентів чи Коломойський позначає і фіксує свої інтереси в енергосфері, то гешефт видається логічним: Ахметов отримує «жирок» за рахунок платежів за чинним тарифом протягом серпня-вересня та помірне зниження тарифу (20 коп) плюс фіксацію держуправління на зазначених підприємствах енергосфери (до речі, генеруючих потужностях). До того ж, можна припустити, він також збереже не ворожого собі прем'єра. Натомість Коломойський «ходить» довкола «Енергоатому», якому того ж таки 11 серпня те зробили подарунок у вигляді викупу цінних паперів за рахунок держбюджету», – зазначає експертка.

Тому, зі слів Лілії Брудницької, такий стриманий тариф пригальмує інфляцію, котра через його зростання помітно прискорилася.

Натомість директорка ТОВ «Закарпаттяенергозбут» Наталія Німець додає, що ефект, який тягнутиме рішення щодо зниження тарифу на електроенергію, поки доволі ефемерний.

«Тут найскладнішим є питання щодо компенсації затрат виробників. Річ у тім, що досі різницю між затвердженою ціною для побуту і реальною собівартістю виробництва електроенергії перекривали підприємства, тому виникає запитання: чи не стане нинішнє зниження ціни для побуту додатковим тягарем для бізнесу та, як результат, чи не призведе до подорожчання товарів та послуг для населення», - пояснює пані Німець.

Нагадаємо, що наприкінці липня уряд залишив фіксовану ціну за електроенергію для населення на рівні 1,68 грн/кВт-год. Таким чином, Кабмін продовжив термін дії постанови про чинну модель покладання спеціальних зобов’язань на ринку електроенергії (ПСО) ще на один місяць – до 31 серпня 2021 року.

Згідно з пояснювальною запискою до постанови, документ розроблено з метою продовження захисту побутових споживачів від різкого стрибка вартості електроенергії. Отже, уряд матиме більше часу для детального опрацювання оптимальної моделі механізму ПСО.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: