Які свята відзначають 7 вересня (іменини, народні прикмети)

78_main-696x464

ІА Дивись.info склала добірку важливих свят і подій, які відзначають 7 вересня в Україні та світі.

ІА Дивись.info склала добірку важливих свят і подій, які відзначають 7 вересня в Україні та світі.

Свята та події 7 вересня

Сьогодні відзначають День військової розвідки України, а також День мережива у світі.

1-го червня 2007-го року глава Міністерства оборони незалежної України підписав Наказ № 302.  Ця дата була обрана не випадково, саме в цей день, 1992-го року вийшов Указ Президента України, який відкрив нову сторінку в історії оборонного відомства суверенної держави.

Події, особливо останнього століття, показали як важлива і ефективна військова розвідка. Її відомство зовсім не афішує себе. Про її подвиги ми зазвичай дізнаємося набагато пізніше, ніж вони мають місце бути. Здебільшого це відбувається на підставі відкритих документів, які стають доступні нашому суспільству по закінченню строків давності грифу «цілком таємно» і свідчать про безпрецедентні подвиги наших військових розвідників, для яких їхня діяльність не виходить за рамки звичайних відпрацьованих ситуацій. У сферу інтересів військових розвідників в основному потрапляють дані, пов’язані з чинним або вірогідним супротивником, які дозволяють визначити його військові ресурси, бойові можливості та вразливості, встановити передбачуваний театр військових дій. Вони часто піддають своє життя відвертій небезпеці і разом з тим від успіху їх діяльності залежить дуже багато.

Яке сьогодні релігійне свято

У церкві 7 вересня вшановують пам’ять Святого Тита – одного з 70 апостолів, який також відомий як учень Святого Павла, який народився на острові Крит. Батьки Тита були язичниками і будь-яку іншу віру категорично заперечували. Тому невідомо, яким чином сам Тит прийшов до рішення проповідувати християнство. Згідно з деякими відомостями, в 49 році він став супроводжувати апостолів Варнаву і Павла на Єрусалимський собор.

Разом з Павлом Тит згодом подорожував по Греції і виконував доручення свого наставника. Павло незабаром призначив Тита єпископом на острові Крит, а ще одного учня, Тимофія – в Ефесі. Переказ свідчить про те, що Тит залишався в статусі єпископа до самої своєї смерті, він прожив 107 років. Перед смертю встиг відвідати апостола Павла, який в той час перебував у Римі, перебуваючи в ув’язненні. Ще одного святого вшановують у церкві 7 вересня – це Варфоломій. Відомо, що Варфоломій проповідував у Вірменії. Зокрема, на території Баку його схопили і піддали численним мукам.

Іменини 7 вересня

Сьогодні іменини святкують: Варфоломій, Епіфан. Іван, Міна, Регіна та Ренат.

Народні прикмети 7 вересня 

  • Якщо після обіду почався дощ, то він піде цілу добу.
  • Почули, що стовбури дерев клацають і тріщать, значить, буде стояти суха погода.
  • Ворони каркають частіше звичайного хрипкими голосами – скоро почнеться дощ.
  • Якщо ручка ковша сузір’я Великої Ведмедиці спрямована вгору, і при цьому зірки скраво сяють, значить, настануть заморозки. У лісі з’явилося багато грибів – прийде затяжна морозна зима.
  • Помітили, що перелітні птахи сідають на землю – буде ясно; на даху додому – непогоже.
  • По тому, як лягає на землю опадає листя, можна зрозуміти, якою буде погода в найближчі дні і вся зима: «обличчям» вгору – прохолодною; вниз – теплою.

Вважається, що цей день є останнім, коли ще можна заготовлювати соління, тому багато людей поспішають до лісу за грибами. Ті, у кого вдома є чайний гриб, на світанку можуть прошепотіти в баночку з ним своє бажання і воно неодмінно збудеться.

Існує народне повір’я, згідно з яким людина, народжена на Варфоломія, в зрілому віці знайде величезне щастя. Під час дощу забороняється проводити всілякі магічні і лікувальні ритуали, позаяк дощова вода їх змиє.

А ось вмитися водою, в якій лежав якийсь предмет зі срібла, навпаки добре – на весь рік ви знайдете красу, здоров’я і бадьорість духу. Не слід також починати будівництво будинку – він довго не простоїть.

Потрібно сказати, що, звичайно, все не обмежувалося виключно збором грибів – так, селяни займалися зерном, готували запаси на зиму, поливали садову суницю. Говорили, що на 7 вересня (також називали Варфоломіїв день) – пора жито на золу сіяти.

Також у народі цей день називали Листопадником, раділи великій кількості грибів. Зазвичай у цей день в ліс відправлялися жінки і діти, вільні від польових робіт, які приносили додому корзини, наповнені грибами. Була дуже поширена страва – смажена картопля з грибами.

Говорили, що 7 вересня потрібно встати раніше, щоб зібрати якомога більше грибів. Грибні страви не вважалися поживними, але часто виручали селян, коли потрібно було приготувати що-небудь швидке і смачне.

Крім того, оскільки м’яса в достатку не було, вважалося, що можна змішувати м’ясо з грибами, і останні матимуть м’ясний смак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: