У Львові знову почав з’являтися неприємний запах

0_main-v1583955173

У Львові знову почало смердіти: неприємний запах був найбільший відчутний у районі вулиць Богдана Хмельницького-Липинського, починаючи від Галицького Перехрестя.

У міській раді підозрюють, що причина смороду – понаднормовий скид у каналізаційну мережі від одного з промислових підприємств міста. Натомість громадський інспектор вважає, що причиною може бути злив інфільтрату з Грибовицького сміттєзвалища без застосування спеціальних реагентів.

«Загалом, останнім часом проблем із запахом у центральній частині міста, а також локації – Липинського, Чорновола, Личаківський район не було. Натомість кілька днів минулого та позаминулого тижнів ми фіксували деяку концентрацію поганого запаху. Всі інженерні об’єкти Львівводоканалу – очисні споруди,  насосні станції – функціонують справно, жодних збоїв у роботі не було. На об’єктах, де дозується хімічний реагент для боротьби з поганим запахом, ми це робимо. Зараз проводимо кілька комплексних перевірок і підозрюємо, що відбувся понаднормативний скид у каналізаційну мережу від одного з промислових підприємств. Спеціальний контрольний підрозділ водоканалу проводить перевірки – заміри у точках забору концентрації шкідливих речовин у стічних водах. Поки що ми не можемо сказати, чому це сталося. Я можу ствердно заявити, що це не були перебої у роботі інфраструктури Львівводоканалу. Тобто останнім часом у нас проблем із запахом не було, в  центральній частині ми це все накрили гідрозатворами, також застосовуємо відповідний хімічний реагент на насосних каналізаційних станціях», – розповів директор департаменту ЖКГ ЛМР Олександр Одинець.

Зараз проводимо кілька комплексних перевірок і підозрюємо, що відбувся понаднормативний скид у каналізаційну мережу від одного з промислових підприємств

Посадовець переконаний, що Грибовицьке сміттєзвалище не може бути причиною смороду.

«Я виключаю це, бо запах під час робіт на сміттєзвалищі і на каналізаційних стоках – це зовсім різне. Зараз на Грибовицькому сміттєзвалищі проводяться роботи з рекультивації. Наскільки мені відомо, вони жодним чином не впливають на каналізаційну систему міста, – розповів Олександр Одинець. – Інфільтрат може потрапляти в каналізаційну систему, але він не повинен спричинити таких наслідків, тим більше, що наскільки я знаю, той комплекс робіт, який зараз проводиться на сміттєзвалищі, стосується дегазації, накриття полігону – зовсім не стосується перекачки інфільтрату в каналізаційну систему додаткової чи понаднормативної, тобто це не взаємопов’язані речі».

Натомість громадський інспектор Держекоінспекції у Львівській області Ігор Муравський припускає, що саме інфільтрати зі сміттєзвалища є причиною смороду.

«Інфільтрати у каналізаційну систему зливали завжди, але при цьому використовувалися спеціальні реагенти, які нейтралізували цей запах. А коли міській раді треба зекономити гроші, то тоді реагентів не додають. Тобто інфільтрати зливаються у центральну каналізацію і йдуть на очисні споруди міста Львова. Станом на сьогодні на Грибовицькому сміттєзвалищі є дві станції очистки фільтратів – станція Рогова на 15 метрів кубічних і нова, яка здатна переробляти 250 метрів кубічних фільтрату на добу», – каже Ігор Муравський.

Нагадаємо, що фільтрат – це рідка фаза, що утворюється на полігоні  побутових відходів  при  захороненні  ТПВ з вологістю понад 55% та внаслідок атмосферних опадів, обсяг яких перевищує кількість вологи, що випаровується з поверхні полігона. Згідно із статистикою, із Грибовицького сміттєзвалища щодоби витікає 150 метрів кубічних фільтратів.

Громадський інспектор каже, що подібна ситуація, коли реагенти не додавали до стоків, вже траплялася неодноразово, зокрема тоді, коли міська рада намагалася отримати європейські кошти на боротьбу із смородом.

«У чому зараз причина смороду, я не знаю, але, найімовірніше, знову перестали використовувати реагенти. Крім того, львівські очисні споруди на 90% не виконують своїх функцій, фекалії течуть у чистому вигляді, поля замулені. Вони давно потребують модернізації за сучасними європейськими стандартами», – каже Ігор Муравський.

Я постійно звертався з відповідними запитами, але у відповідь отримував дуже скупу інформацію, без конкретних цифр

І додає, що протягом п’яти років, коли був депутатом Жовківської районної ради, намагався з’ясувати об’єми інфільтратів, які скидалися у каналізаційну систему.

«Я постійно звертався з відповідними запитами, але у відповідь отримував дуже скупу інформацію, без конкретних цифр. Цю інформацію чомусь тримають під закритим замком. Крім того, коли обраховували кількість інфільтратів, то нарахували приблизно 500 тисяч метрів кубічних. Виходить, що дві очисні станції повинні були справитись зі стоками із сміттєзвалища за півтора року і все обнулити, згідно із обрахунками науковців», – пояснює Ігор Муравський.

І зізнається, що знав про скид інфільтратів у каналізацію, але довести це було дуже важко.

«Були звернення і в прокуратуру, і в поліцію. До того ж станція Рогова взагалі не введена в експлуатацію, бо не має висновку екологічної експертизи. З шести реагентів для очистки фільтрату залишили тільки два», – резюмував Ігор Муравський.

Володимир ГАЛЕЧИК, Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: