Дістали: як на Львівщині боротимуться з «чорними» копачами

8a7odhibc3ar-2-640
Фото ілюстративне. З відкритих джерел.

У Львівській обласній раді вперше зібралася робоча група, яку створили для боротьби з незаконними розкопками та скарбошукацтвом в області.

Завдання групи, до якої увійшли депутати, правоохоронці, археологи – напрацювати механізми протидії незаконним розкопкам.

«В усій Україні і на Львівщині, зокрема, ми потерпаємо від діяльності «чорних» копачів. Ми втрачаємо дуже важливі пам’ятки археології. «Чорні» копачі ходять абсолютно безкарно, шукають, а потім продають на спеціалізованих сайтах та аукціонах цінні артефакти. Якщо проїхатися навіть трасою в районі, наприклад, Бродівського котла, то можемо побачити людей з металошукачами. Ми також зустрічали такі місця у Карпатах, де чорні копачі знаходили поховання забирали артефакти і ставили хрестики, а бувало й таке, що просто розкопували могили і розкидали кістки.

«Чорні» копачі ходять абсолютно безкарно, шукають, а потім продають на спеціалізованих сайтах та аукціонах цінні артефакти

Зараз притягнути до відповідальності порушників доволі складно. Для цього «чорного» копача буквально треба зловити на гарячому. Часто такі копачі уникають відповідальності, розповідаючи, що прийшли з металошукачем шукати загублені особисті речі, а ходити з металошукачем у нас не заборонено. На спеціалізованих сайтах можна знайти багато артефактів часів Першої та Другої світових воєн, які здобуті в такий спосіб, а це незаконно, бо проводити такі роботи можуть лише організації, які мають дозвіл від Мінкульту», – розповідає співголова групи, голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції, директор КП ЛОР «Доля» Святослав Шеремета.

За його словами, чинне законодавство у цій сфері є недосконалим, і хоча передбачає відповідальність за незаконні розкопки, на практиці не працює.

«Ми зібрали робочу групу, щоби спробувати боротися з цим явищем. Розуміємо, що це буде складно, бо для цього потрібно вносити зміни у законодавство. І такі пропозиції ми будемо напрацьовувати і пропонувати Верховній Раді їх прийняти. Насамперед це внормування використання металошукачів, а також відповідальність власників земельних ділянок за те, що на їхній території проводиться незаконний пошук. Це стосується приватних, державних земель та земель громад. У деяких пострадянських країнах, зокрема Прибалтики, запровадили такі зміни, а також провели кілька показових судових процесів, де винуватці отримали реальні терміни – ситуація суттєво покращилася», – розповідає Святослав Шеремета.

Паралельно з цим плануються заходи на рівні області.

Під час офіційних пошуків номер металошукача має бути вписаний у дозвіл від Мінкульту

«Те що ми можемо зробити вже зараз – це роз’яснювальна робота. Ми домовилися з представниками Нацполіції, що буде проведена така робота серед їхніх працівників. Також будемо працювати з органами місцевого самоврядування там, де найбільше відбувається незаконних розкопок. Наприклад, під час офіційних пошуків номер металошукача має бути вписаний у дозвіл від Мінкульту. Але про це часто не знають поліцейські та чиновники», – пояснює співголова робочої групи.

Також є пропозиція встановити таблиці, які інформуватимуть про відповідальність, за незаконні розкопки, яка в чинному законодавстві все ж передбачена.

«Є зокрема стаття у законі «Про охорону культурної спадщини» та відповідні статті у Кримінальному кодексі. Але часто про це не знають ні працівники органів місцевого самоврядування, ні поліцейські. Також плануємо організовувати спільні рейди працівників поліції та місцевої влади. З іншого боку, потрібно проводити паспортизацію пам’яток і вносити їх до державного реєстру, бо проведення незаконних розкопок у таких місцях якраз передбачає відповідальність навіть за чинним законодавством. Щоправда, наразі всі справи щодо «чорних» копачів закриваються через недосконалість законодавства», – каже Святослав Шеремета.

Є стаття у Кримінальному кодексі, але часто про це не знають ні працівники органів місцевого самоврядування, ні поліцейські

За його словами, робоча група проведе ще кілька засідань, під час яких допрацює пропозиції щодо змін у законодавстві, а також заходів, які потрібно провести на місцевому рівні.

«Наразі невідомо чи це буде окрема програма, чи затвердимо план заходів, які рекомендуватимемо поліції та місцевій владі. Можливо, потрібно буде створювати програму під виготовлення інформаційних таблиць, ознакування території та внесення пам’яток у реєстр, а можливо, це буде включено в одну з чинних програм. Але це потрібно робити, бо практика показує, що ознакування території і попередження про відповідальність може стримати частину людей від порушення. Це також може спонукати місцевих мешканців повідомляти поліцію про осіб, які ходять з металошукачами. Це може принаймні мінімізувати проблему», – підсумовує Святослав Шеремета.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: