На межі: вже завтра Львівщину можуть відправити до «червоної» зони

IMG_9094-630x420
фото з архіву редакції

Львівщина перевищила ще один показник, який є індикатором для переходу території до іншої зони епіднебезпеки.

Про це під час брифінгу 19 жовтня повідомив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Орест Чемерис.

«Впродовж останнього тижня ми спостерігаємо високий показник госпіталізації пацієнтів. Нагадаю, що це показник, який характеризує кількість госпіталізованих осіб на 100 тисяч населення. Якщо гранично допустимою нормою є 60, то наша область вже далеко за 70. Враховуючи такі тенденції захворюваності та показники госпіталізації, у нас збільшується завантаженість ліжок з киснем. Вже другий день поспіль, як ми перетнули норму у 65. Відповідно, якщо перетнем цю позначку і сьогодні, ми очікуємо на рішення Державної комісії ТЕБ і НС, яким нашу область можуть перевести до «червоної» зони карантину», – зауважує Орест Чемерис.

Як уточнив він у коментарі ІА Дивись.info, якщо показник завантаженості ліжок буде перевищено ще й сьогодні — рішення комісії щодо переходу Львівщини у «червону» зону можна очікувати вже завтра.

«Для переходу в червону зону дають 48 годин, тобто якщо рішення комісії буде  завтра, то воно вступить в дію з п’ятниці», - пояснив директор департаменту.

Водночас, каже Орест Чемерис, карантинні обмеження, які уже діють на Львівщині, є близькими до тих, які передбачені для «червоної» зони.

«Хочу зазначити, що на території області фактично діють усі норми, які можуть бути у «червоній» зоні. Зі вчорашнього дня було здійснено низку перевірок, під час яких перевірялися структури та підприємства, де працювали особи не вакциновані. На них складалися протоколи», – розповів Орест Чемерис.

Загалом за його словами, епідситуація на Львівщині залишається доволі напруженою, але контрольованою.

«Рівень захворюваності залишається високим. Показник виявлення нових випадків є на межі 20%. Це граничний показник для переходу у «червону» зону. Цей показник в нас коливається від 18,8 до 19,6. Згідно з тенденціями, які ми спостерігаємо на Львівщині, є всі підстави вважати, що цей показник може перейти гранично допустиму позначку», - додав він.

За його Чемериса, зараз у медзакладах області для хворих з коронавірусом облаштовано 4400 ліжок.

«Шукаємо ресурси в діючих медзакладах, щоб збільшити ліжковий фонд. Від завтра приймати хворих з коронавірусом починає Золочівська районна лікарня. Також ковідних хворих знову прийматиме обласна клінічна лікарня, яка розпочинає етап контрактуваня з НСЗУ та формування команд», - розповів директор департаменту.

Він додав, що порівняно з весняною хвилею епідемії, медики фіксують високий відсоток завантаження реанімаційних відділень та пацієнтів на ШВЛ.

«Це вкрай тривожний показник. Щоденно в області госпіталізовують від 280 до 350 пацієнтів. Найбільше це було 349. Ми також констатуємо високий показник кількості виїздів бригад швидкої допомоги. Щоденно це від 180 до 210 викликів», - розповів Орест Чемерис.

При цьому, він наголосив, що відсоток вакцинованих у стаціонарах  складає - 2,5-2,8%.

«Як правило, це пацієнти в яких стан середньої важкості, буває і важкий перебіг але такі пацієнти не потрапляють в реанімації», - розповів директор депараменту.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: