Влада веде Україну в енергетичну кризу, – нардеп

IMG_6575

Через дії влади Україна опинилася без запасів вугілля та газу.

Про це під час брифінгу заявив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Олег Синютка.

«Перша і найважливіша річ – це вугілля. З 2,5 млн. тонн вугілля, які повинні бути при підготовці до зими, у нас на складах залишається менше 700 тисяч тонн. І ця кількість щотижня зменшується на 6-7 відсотків. Сьогодні держава має відключеною половину теплових електростанцій від генерування струму в мережі. До чого це веде? Це веде до того, що в пікові навантаження нам не буде вистачати електроенергії для того, щоб забезпечити належним чином побутових і промислових споживачів. По газу влада звітує, що в підземних газосховищах нагромаджено 18 мільярдів кубометрів. Але частина цього газу – це так званий буферний газ, майже 5 мільярдів кубометрів. Приблизно така ж сама кількість газу – це газ іноземних компаній. Під загрозою ще 9 млрд кубів, тому що суд вирішує питання, чи не буде цей газ належати структурам Коломойського», – заявив нардеп.

Тепер влада має намір купувати білоруську та російську електроенергію, що можна кваліфікувати як фінансування тероризму.

«Діями влади ми знову повертаємося на газову і електричну голку Кремля. За останні два роки вже закупили в РФ вугілля на 3,1 млрд дол. Тобто 3,1 млрд дол. пішли країні-агресору, і я переконаний, використовувалися і на посилення військової могутності, яка сьогодні використовується проти наших воїнів на сході України. 3 млрд дол. – це як мінімум 2 тисячі нових російських танків, які готуються для вторгнення в Україну. Які сьогодні зосереджені, зокрема, і на кордонах України», – заявив Олег Синютка.

Він наголосив, що першими енергетичну кризу відчують територіальні громади.

«Влада обдурила їх, підписавши меморандум про не підняття тарифів, а тепер не  виконує те, що вона підписала. Натомість починає «викручувати руки» територіальним громадам. Станом на сьогодні низка територіальних громад, бюджетних установ так і не отримали можливості переукласти угоди на постачання газу. Ще одна вимога влади від територіальних громад – компенсувати різницю з тою ціною, яка закладена в меморандумі з місцевих бюджетів. Влада обіцяли покрити цю різницю коштом держави, але відповідні зміни у бюджет не внесені і субвенції для місцевої влади не передбачені. Влада змушує місцеві ради  проводити позачергові сесії і вилучати кошти зі своїх бюджетів. Ці гроші мусять забирати з видатків на дитяче харчування, зарплат вихователів, дитячих спортивних шкіл», – заявив депутат.

Відтак «Європейська Солідарність» вимагає  невідкладно укласти угоди з «Нафтогаз Трейдингом» і територіальними громадами та подати газ у лікарні, садочки, школи.

«Це можна зробити за кілька годин, бо усі необхідні документи громади подали – потрібна лише політична воля. Ми також вимагаємо проголосувати у Верховній Раді зміни до бюджету, аби надати субвенцію територіальним громадам у сумі 15 млрд гривень. Ці кошти мають бути скеровані на фінансування енергетичного забезпечення місцевих громад», – наголосив Олег Синютка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: