Чому на Львівщині втричі зросли темпи вакцинації

144765-1_large

Після оголошення обмежень для невакцинованих на Львівщині втричі зросли темпи вакцинації.

Про це під час брифінгу 2 листопада розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

Він нагадав, що в середині жовтня в області робили 7-9 тисяч щеплень за добу, а вже в кінці місяця Львівщина вийшла на показник до 23 тисяч вакцинацій.

«Я би показники вакцинації рахував не з моменту входження Львівщини в червону зону, 30 жовтня, а з 13 жовтня. Цього дня було оголошене синхронне рішення обласної та міської комісій ТЕБ і НС щодо обмеження роботи підприємств, однією з вимог була вакцинація працівників. Саме це рішення так вплинуло на населення. З 15 жовтня темпи вакцинації зросли, фактично, в три рази. Якщо до цього ми в робочі дні вакцинували від 7-9 тисяч, то зараз ми вакцинуємо від 18 до 23 тисяч людей», – пояснив Орест Чемерис.

Так, за вчорашню добу щеплення від коронавірусу отримали 18 тисяч мешканців Львівської області. З них майже 14 тисяч осіб отримали першу дозу вакцини, а 4 тисячі – другу. Загалом вже 450 тисяч мешканців Львівщині повністю вакцинувались від коронавірусу.

«Станом на сьогодні 23% дорослого населення області вакциновані двома дозами і майже 34% – однією. З 3271 осіб, що зараз перебувають у стаціонарах, вакциновані лище 166», - додав Орест Чемерис.

Він запевнив, що наразі медперсоналу у ковідних лікарнях не бракує.

«В кожному закладі, коли ми відриваємо додаткові ліжка, ми враховуємо наявність медперсоналу. Ті 4900 ліжок, які ми розгорнули під ковід - це оптимальна кількість, коли не буде страждати допомога пацієнтам з іншими захворюваннями. Якщо ми цю цифру перетнемо і ситуація буде погіршуватися, то брак персоналу буде і перш за все молодшого медперсоналу», - розповів директор департаменту.

За його словами, про дієвість карантинних обмежень говорити ще зарано.

«Як показує досвід попередніх локдаунів, саме 7-10 день, це є точка відліку, коли можна визначати, наскільки дієвими є карантинні обмеження. Ще до минулої п’ятниці активність населення була високкою, була велика кількість контактів. Тому побачимо, якою буде ситуація в кінці тижня», - пояснив Чемерис.

Тим часом ситуація із захворюваністю в області залишається напруженою, але контрольованою.

«Львівщина продовжує перевищувати три показники, які спричинили перехід у «червону» зону. У нас продовжує утримуватися достатньо високий коефіцієнт виявлення нових випадків, рівень госпіталізацій на 100 тисяч населення а також заповненість ліжок з киснем», - каже він.

Зараз 3271 хворий перебуває у стаціонарах області, 207 – в реанімаціях, 65 — на апаратах ШВЛ.

«Впродовж останніх двох тижнів ми спостерігаємо велику кількість виїздів бригад швидкої допомоги. Це від 160 до 220 виїздів на добу. Ми також продовжуємо фіксувати велику кількість пацієнтів віком від 30 років, які звертаються по медичну допомогу з такими ускладненнями як двобічні пневмонії. Такі пацієнти попри молодий вік і відсутність супутніх захворювань потребують госпіталізації. Понад 70% пацієнтів, які госпіталізуються потребують кисневої підтримки», - розповів Орест Чемерис.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: