Рада призначила чотирьох нових міністрів: хто вони

0e55cb3b69a14cc926f7efd4dcea8836

Сьогодні, 4 листопада, Верховна Рада призначила чотирьох нових міністрів.

ІА Дивись.info розповідає, що про них відомо.

Міністерство оборони України

Новим очільником відомства став Олексій Резніков. За його призначення проголосувало 273 народних депутатів.

Олексій Резников. Фото: пресслужба форуму Україна 30

«Міністерство оборони має тісно співпрацювати з Міністерством стратегічної промисловості. Спільно ми маємо поступово змінити структуру оборонного бюджету, щоб це був бюджет сучасної боєздатної армії, а не її утримання і проїдання», — зазначив Резніков.

Також він анонсував кадрові зміни в керівництві Міноборони та Збройних сил України. Що стосується міністерства, то рішення можуть бути прийняті в найближчі дні.

Олексію Резнікову нині 55 років. Він народився у червні 1966 року у Львові. У 25 років закінчив Львівський державний університет ім. Франка за спеціальністю «Правознавство», отримавши диплом із відзнакою. Упродовж 1884-1986 років Резніков проходив строкову військову службу в Парашутно-десантній службі ВПС СРСР.

У 28 років Олексій Резніков отримав Свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, був заступником голови Центру розвитку українського законодавства в Києві. Згодом працював адвокатом.

У політику прийшов 2008 року— до 2014-го був депутатом Київської міської ради VI скликання. А потім потрапив і в VII скликання, ставши заступником міського голови — секретарем Київської міської ради. З квітня 2016 року по вересень 2018 року Резніков обіймав посаду заступника голови Київської міської державної адміністрації з питань провадження самоврядних повноважень. З вересня 2019 року був представником України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи. Відтак став віцепрем’єр-міністром — міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Нині — сімнадцятим міністром оборони України.

Резніков — майстер спорту із трофі-рейду — перегонів по бездоріжжю, поєднаних із виконанням спеціальних завдань за визначений регламентом час. Він також захоплюється парашутним спортом, дайвінгом, стрільбою, гірськими лижами, танго.

У декларації про доходи, яку він подав у березні нинішнього року, торік новопризначений міністр оборони України отримав близько 10,4 мільйона гривень доходів (здебільшого, це зарплата члена уряду - ред.). На банківських рахунках у Резнікова близько 237 тис гривень, 138 тис доларів і  3,5 тис євро, а також він тримає готівкою 255 тис євро. Ще 1,1 млн доларів вказані, як «позичені третім особам». Його дружина має 161,5 тис гривень на рахунках.

У Олексія Резнікова задекларовано 12 об'єктів нерухомості, з-поміж яких дві квартири в Києві площею 167 і 103 квадратних метри та сім земельних ділянок у Київській області загальною площею 1,31 гектара. Також це три авто.

Новий міністр оборони України одружений з телеведучою Юлією Зорій, котра працює на телеканалі ICTV. Від першого шлюбу у Резнікова є син і донька.

До нього цю посаду обіймав Андрій Таран, який очолював Міноборони з березня 2020 року.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Замість Олексія Резнікова, котрий тепер очолив Міністерство оборони України, на посаду віцепрем'є-міністра-міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України призначили Ірину Верещук. Сама ж Верещук претендувала саме на посаду міністра оборони.

Виступаючи за трибуною парламенту, Верещук повідомила, що ос=чоливши відомство, вона продовжить роботу, розпочату монобільшістю. Зокрема, обіцяє виконувати положення профільних нормативних актів та програм, створить експертну та громадську раду при міністерстві, посилить комунікації з громадськими інститутами та експертною спільнотою.

Верещук також пообіцяла забезпечити належне фінансування проєктів із реінтеграції і мобілізувати фінансові зусилля партнерів. Насамкінець Ірина Верещук пообіцяла до кінця нинішнього року створити Український національний центр розбудови миру для збору доказової бази порушень прав, пов’язаних з тимчасовою окупацією та збройною агресією Росії.

Ірині Верещук сьогодні 41 рік. Народилася вона у прикордонному містечку на Львівщині, у Рава-Руській. Вона закінчила Військовий інститут НУ «Львівська Політехніка» за спеціальністю «міжнародна інформація», а також ЛНУ ім. І. Франка за фахом «правознавство».

2019 року стала директоркою  «Агенції регіонального розвитку «Жовківщина — європейський дім» та заступницею голови Жовківської РДА. У 2007-2008 роках працювала юристкою у Рава-Руській міській раді. До того п'ять років проходила службу на офіцерських посадах у Збройних силах України.

У 2010 році її обрали Рава-Руською міською головою (Львівська область) від партії «Сильна Україна». 2015 року вона подала у відставку.

Ірина Верещук була також професоркою кафедри загальної та прикладної психології Інституту екології, економіки і права. З 2017 року — доцентка кафедри політології НПУ ім. М. П. Драгоманова.

У 2019 році її обрали народною депутаткою IX скликання від партії «Слуга народу». Вона увійшла до Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

У липні торік Верещук стала кандидаткою на посаду Київського міського голови від партії «Слуга Народу». На виборах 25 жовтня за неї проголосували 5,44% мешканців Києва. Вона посіла п’яте місце.

На кінець 2018 року Верещук мала у співвласності чотири квартири (дві у Львові, по одній у Броварах та в Раві-Руській), чотири земельні ділянки та новий автомобіль Toyota Camry. В Києві проживає в орендованій квартирі

Нова міністерка заміжня вдруге, обидва чоловіки — військові (другий чоловік очолював львівський спецпідрозділ СБУ «Альфа» і, за словами Верещук, «у вільний від роботи час» силовими засобами допомагав дружині опанувати криміногенну ситуацію в Раві-Руській.

Міністерство економіки

Першою віцепрем'єркою - міністеркою економіки України стала Юлія Свириденко.

Вона стала четвертою очільницею відомства в уряді Дениса Шмигаля. Перед цим вона обіймала посаду заступниці голови Офісу президента Андрія Єрмака, відповідала за енергетичні питання.

Фото: Форум Україна 30

35-річна Юлія Свириденко родом з Чернігова. Закінчила Київський торгівельно-економічний університет. Кар'єру вона розпочала 2008 року в приватному секторі.

З 2015 року працювала на керівних посадах у Чернігівській обласній державній адміністрації: очолювала Департамент економічного розвитку, обіймала посаду першого заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації, з липня по грудень 2018 року виконувала обов’язки голови обласної державної адміністрації.

У вересні 2019 року призначена на посаду заступника міністра, а з липня 2020 року – першого заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

З травня 2021– представник держави в наглядовій раді НАК «Нафтогаз».

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України

Відомство очолить ексголова Державної митної служби Павло Рябікін. За відповідне рішення проголосували 237 народних депутатів на засіданні 4 листопада.

Фото: ДМСУ

Під час виступу Рябікін повідомив, що в стратегічній промисловості зроблені кроки щодо формування політики, але відсутня нормативна база і підзаконні акти. Саме на цьому він хотів би зосередитись і співпрацювати з парламентом.

З його слів, пріоритетом стане максимальне забезпечення державним замовленням саме вітчизняних виробників, незалежно від форми власності. Зараз державне оборонне замовлення України на 70% залежить від імпорту.

Новому очільникові відомства зараз 56 років, він народився у Києві. Павло Рябікін – топменеджер, народний депутат України трьох скликань. Із 2017 по листопад 2020-го він працював генеральним директором міжнародного аеропорту «Бориспіль». Із 2014 по 2015 рік політик обіймав посаду заступника міського голови Києва Віталія Кличка, а у 2009-2010 роках перебував на посаді посла України в Данії. 2005-2006 роках Рябікін працював заступником міністра транспорту та зв'язку України.

Торік на місцевих виборах Рябікін балотувався до Київської міської ради від політичної партії «УДАР» Віталія Кличка.

Згідно із декларацією політика за 2020 рік, він володіє трьома квартирами у столиці, одна з яких є у спільній власності, та чотирма нежитловими приміщеннями. У власності його дружини: квартира у Севастополі, дві квартири у Києві та садовий будинок у селі Романків Обухівського району, дві земельні ділянки у Києві та у селі Романків. Рябікін та його дружина також володіють дев’ятьма паркомісцями.

Як пише Суспільне, новий міністр володіє також шістьма водними засобами та п’ятьма автомобілями: Range Rover Voque, Dodge Ram Van пікап-C, Audi Q8, Mercedes Benz SLK230 та BMW 730D. Окрім цього задекларував п'ять наручних годинників, антикварні речі, колекцію енциклопедій та живопису XIX-XX століття.

Торік Рябікін задекларував понад 70 мільйонів гривень заробітної плати як генерального директора аеропорту «Бориспіль», ще 138 тисяч гривень він отримав за основним місцем роботи у Державній митній службі.

Нагадаємо, напередодні парламент підтримав відставку Олексія Резнікова із посади віцепрем'єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. З посади міністра оборони України було звільнено Андрія Тарана, а також очільника міністерства довкілля та природних русурсів Романа Абрамовського і віцепрем'єр-міністра — міністра економіки Олексія Любченка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: