«Дельта+»: на Львівщині підтверджена наявність нового штаму коронавірусу

TASS_43572448_d_850_d_850
Фото: відкриті джерела / ілюстративне

На Львівщині є офіційно підтверджені випадки захворювання мутованим  штамом коронавірусу «Дельта+».

На Львівщині є офіційно підтверджені випадки захворювання мутованим штамом коронавірусу «Дельта+».

Про це під час сесії Львівської обласної ради розповіла директорка  Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

Вона додала, що циркулювання в області мутованого штаму підтверджене результатами секвенування. Відтак, складна епідситуація на Львівщтині може тривати ще кілька місяців.

«Зараз маємо 33 результати секвенування, що на Львівщині маємо не лише штам «Дельта», але й мутований варіант «Дельта+». Він характеризується більшою контагіозністю зараження та меншим інкубаційним періодом. Поки що розслаблятися не можна, навіть не дивлячись на те, що за два тижні ми бачимо незначне зменшення захворюваності. Проте, враховуючи виявлення штаму коронавірусу «Дельта+», ми розуміємо, що важка епідситуація спостерігатиметься ще декілька місяців», – розповіла Наталія Іванченко.

Як додав директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис, зараз важко прогнозувати, коли ситуація із захворюваністю стабілізується, і Львівщина покине «червону» зону.

«У нас зафіксований мутований штам «Дельта+» і впродовж останніх трьох тижнів маємо тенденції до росту захворювання. Тому зараз говорити про те, що область вийшла на плато захворюваності – рано», – заявив Орест  Чемерис.

Нагадаємо, сьогодні регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусу на Львівщині Олег Когут заявив, що Львівщина, ймовірно, вийшла на пік захворюваності.

Водночас, за інформацією департаменту охорони здоровя, захворюваність має тенденцію до зростання в усіх районах області. Найбільше зростання зафіксоване у Стрийському районі – на 39,86%, Львівському районі – на 35,34%, Яворівському – на 33,1%. Найбільша кількість хворих зафіксовано у Львівському районі.

Зараз на стаціонарному лікуванні у закладах охорони здоров’я знаходиться 3366 осіб на COVID-19, зокрема 40 дітей.

У лікарнях області виділено 4901 ліжко-місце для лікування хворих з COVID-19, з них 92% забезпечені подачею кисню.

Щодо вакцинації, то, як розповів депутатам Орест Чемерис, в області щодоби проводиться від 18 до 23 тисяч щеплень.

«Загалом в області проведено вакцинацію проти COVID-19 1244137 особам, з них двома дозами – 487199. Протягом минулого тижня вакциновано 120858 людей, що на 11857 більше, як за попередній тиждень. Щодо вакцинації працівників закладів освіти та медицини, то станом на зараз щеплено двома дозами 55% освітян та 73,2% медичних працівників», – розповів директор департаменту.

За його словами, в області працює 29 Центрів вакцинації населення, зокрема у таких містах, як Львів, Дрогобич, Трускавець, Стрий, Червоноград, Новояворівськ, Броди, Золочів, Новий Розділ, Жовква, Буськ, Самбір. Крім того, центри вакцинації відкриті у 17 відділеннях Укрпошти та Головному залізничному вокзалі. Також працюють 102 мобільні вакцинальні бригади.

Орест Чемерис також запевнив, що вакцинами Львівщина забезпечена у достатній кількості.

При цьому, за його словами, Львівщина зможе досягнути колективного імунітету від коронавірусу лише наприкінці першого півріччя наступного року.

Зокрема, до травня-червня планують провакцинувати від коронавірусної інфекції 70% дорослого населення області.

«Якщо ми будемо зберігати існуючі темпи вакцинації, а це від 120 тисяч щеплень на тиждень, то 70% повністю вакцинованого населення можемо досягти у кінці першого півріччя 2022 року. Тобто травень-червень наступного року», – заявив Орест Чемерис.

Нагадаємо, для набуття колективного імунітету від коронавірусу потрібно, щоб на певній території було повністю провакциновано щонайменше 70% дорослого населення.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: