Міжнародний день студента, або Декілька фактів, про які знають не всі

205837

17 листопада в Україні та світі відзначають День студента. Для багатьох — навіть тих, хто вже давно не відвідує лекції чи семінари — це чудова нагода пригадати свої роки навчання, зібратись з друзями часів університету та пригадати безтурботні часи.

ІА Дивись.info розповідає кілька несподіваних фактів про Міжнародний день студента.

Арешти у Чехословаччині

У цей день 82 роки тому в Чехословаччині заарештували понад 1200 місцевих студентів, яких згодом помістили до концтабору і більшість з них невдовзі стратили. Перед тим між активістами та поліцією сталися сутички: 28 жовтня 1939 року молодь вийшла на площу в Празі з нагоди 21-ої річниці створення Чехословацької Республіки. Того ж дня підрозділи СС тяжко поранили студента медичного факультету Яна Оплетала. Він помер від значних травм 11 листопада.

Ян Оплетал. Фото: Radio Prague International

Юнака, якому на той час було 24 роки, поховали за кілька днів. Тоді тисячі студентів влаштували акцію протесту проти свавілля тогочасної влади та прагнення справедливості. Майже чотири тисячі студентів протестували проти окупації. Поліція натомість блокувала рух активістів.

Другий факт, який був визначним у цій події, є те, що молодь почала процесію в Альбертові до Народних Трид, а пізніше до Вацлавської площі — тим самим шляхом, який через п’ятдесят років пройшов студентський лідер «Оксамитової революції», що поклав кінець комуністичному правилу.

Тим часом наступного дня, 16 листопада, під час наради у Берліні Адольф Гітлер вирішує закрити всі чеські заклади «на три роки». Згодом стане відомо, що вузи не працюватимуть ще дуже довго.

Тоді в навчальних закладів конфісковували майно, а згодом по всій країні розпочались масові арешти студентів, більшість яких страчували у німецькому концтаборі Заксенгаузен. Відомо про загибель щонайменше дев'ятьох представників студентських організацій.

Знущання тривали кілька тижнів.

Замість того, аби боятись, Міжнародна рада студентів ухвалила заяву, згідно з якою 17 листопада встановлено як день пам’яті про події в Чехословаччині, зокрема Яна Оплетала — першого, хто загинув через окупантів і юнаків, котрі померли у канцтаборі за ідею та справедливість.

Слова важливі 

Слово "студент" походить від лат. studens – «той, що намагається; той, що наполегливо працює» і пов’язане з дієсловом tundo («б’ю, стукаю, штовхаю»), пише Грамота.ua.

  • Перший освітній ступінь, який здобувають студенти, – це бакалавр. Слово бакалавр (заст. бакаляр) відоме в Україні давно. Спочатку так називали викладачів духовної семінарії, а також учнів середньої школи в XVII – XVIII століттях. За однією з версій, це слово походить від лат. baccalaureus – «бідний молодий лицар», за іншою – від лат. baccā laureatus – «увінчаний лавром».
  • Магістр – теж запозичення з латинської мови. У перекладі означає «майстер», «начальник», «учитель». Латинське слово magister пов’язане з прикметником magnus – «великий». У Давньому Римі так називали посадових осіб, у Середньовіччі – посадових осіб церков і деяких світських закладів. Доктор – ще одне латинське запозичення. У перекладі doctor – це учитель. Походить від дієслова doceo – «пояснюю», пов’язане з грецьким δοϰεω – «вважаю», «думаю».

День студента в Україні

В Україні День студента відзначають з 1999 року.

Також існує інша дата проведення такого свята — 25 січня, в той день, коли християни вшановують пам’ять святої мучениці Тетяни. Пов’язано це з тим, що 1755 року російська імператорка Єлизавета відкрила перший університет.

Цього дня проводяться різні конференції та інші заходи, направлені на розвиток студентського самоврядування, яке є основою майбутнього державотворення, і мають підтримку різних організацій, наприклад, УАСС.

За інформацією Держстату, в Україні налічувалося 282 університети, академії та інститути, де навчалися 1,3 млн студентів. Найбільше — у Києві, Львівській, Харківській, Одеській та Дніпропетровській областях.

У Міністерстві освіти та науки України розповіли, що 2021 року було зараховано 105 тисяч вступників. З них:

  • 95 тисяч осіб вступили за регіональним замовленням
  • майже 10 тисяч – за державним замовленням.

За професіями загальнодержавного значення було зараховано понад 4,6 тисячі вступників до профтехів.

Найбільша кількість вступників до профтехів у 2021 році – у Львівській, Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій та Вінницькій областях.

Які професії обирають найчастіше у профтехах:

  • кухар,
  • водій,
  • кондитер,
  • слюсар,
  • зварювальник.

Згідно з дослідженням Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, протягом минулого року студенти України найчастіше подавали свої документи на навчання на факультети права, педагогіки та медицини, передає профільне видання Studway.

Відтак протягом 2020 року 74,1 тисячі студентів навчались за спеціальністю «Право» — це 7% від загальної кількості студентів в Україні.

На другому місці можна побачити «Середню освіту», 63,9 тисячі студентів надали перевагу саме цій спеціальності — це 6% студентів України.

А трете місце посіла «Медицина» — 54,8 тисячі людей чи 5,2% студентів.

Інші найпопулярніші професії серед студентів в Україні це:

  • «Менеджмент»
  • «Філологія»
  • «Психологія»
  • «Комп’ютерні науки»
  • «Економіка»
  • «Фінанси, банківська справа та страхування»
  • «Фармація».

З початку пандемії коронавірусу студенти вже другий рік поспіль навчаються дистанційно, а торік — фактично провели онлайн майже всі навчальні семестри.

  • В Україні також скасували червоні дипломи. З січня нинішнього року українські випускники вищих навчальних закладів не зможуть отримати дипломи про вищу освіту з відзнакою, себто «червоні дипломи», сказано в наказі від 29 грудня 2020-го, підписаного міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом. Згідно з документом, тепер при закінченні вишу випускникам будуть видаватися дипломи без можливості отримати нагороду. Крім того, у Міносвіти затвердили форми додатка до диплома європейського зразка та зразок академічної довідки.

Попередній закон Міносвіти втратив цінність: він встановлював форми документів про вищу освіту та наукові ступені. У Міністерстві запропонували альтернативу та затвердили нові форми для дипломів доктора філософії, доктора мистецтв і доктора наук. А в дипломах молодшого спеціаліста та спеціаліста у графі «ступінь вищої освіти» буде вказуватися освітньо-кваліфікаційний рівень.

У дипломах молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра, які отримуватимуть випускники без громадянства, буде додатково вказуватися рік надходження та повна назва навчального закладу, в яку студент поступив на початку навчання в Україні.

Підготувала Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: