Понад пів сотні дітей з вагою до кілограма народилось з початку року на Львівщині

malyuk

Щороку п'ятнадцять мільйонів дітей у світі народжуються недоношеними, а це орієнтовно 5%.

Про це повідомила експертка департаменту охорони здоров'я з неонатології та інтенсивної терапії новонароджених Зоряна Салабай.

З її слів, ця тенденція залишається незмінною впродовж багатьох років.

Так, за 9 місяців 2021 року у Львівській області народилося 735 недоношених немовлят, що становить саме 5% від усіх новонароджених. За 9 місяців цього року народилося 56 дітей з масою тіла від 500 до 999 г.

«Лікування таких пацієнтів є надзвичайно складним. Потребує великої кількості не лише дороговартісних медикаментів та витратних матеріалів, спеціального обладнання, а й високого професіоналізму, людяності і любові всієї команди медиків. Загалом, за період тривалого лікування передчасно народженої дитини (декілька місяців), стикаємось зі складними викликами та проблемами, пов’язаними з ураженням та незрілістю всіх органів і систем. Кожен пацієнт є вкрай індивідуальним та потребує особливого підходу. Велике значення має стан здоров’я матері, перебіг вагітності, пологів, а також спадкові чиннику ризику», - розповідає вона.

Нині, зі слів Зоряни Салабай, у Львівському неонатальному центрі Львівської обласної клінічної лікарні знаходиться 40 передчасно народжених немовлят різної вагової категорії.

До слова, найменша дитинка, яка була народжена у Львівському перинатальному центрі, розповідає директорка Львівського перинатального центру Марія Малачинська, важила всього 470 грамів.

Нагадаємо, 17 листопада — Всесвітній день недоношених дітей. Це можливість підвищити обізнаність про передчасні пологи та співпрацювати з партнерами по всьому світу, щоб запобігти цьому.

Щорічно на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними, більше одного мільйона з цих дітей вмирають невдовзі після народження. За статистикою, передчасні пологи є причиною майже половини всіх випадків смерті новонароджених дітей в світі. В останні роки відзначається стабільне зростання народження дітей раніше терміну.

Вперше святкування Міжнародного дня недоношених дітей відбулося в 2009 році — в цей день у Відні на площі Святого Михайла професора університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих куль — відповідно числу недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року.

2010 року цей день був широко відсвятковано вже в 12 європейських країнах. 17 листопада чимало будівель у всьому світі підсвітять фіолетовим – саме цей колір є символом дітей, які народилися передчасно.

Багато видатних людей народилися недоношеними і добилися неймовірних успіхів. Серед них – Леонардо Да Вінчі, Ісаак Ньютон, Наполеон Бонапарт та Альберт Ейнштейн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: