Що відомо про тисячу від президента для вакцинованих українців

фоп

Стало відомо, як українці отримуватимуть та витрачатимуть тисячу гривень за вакцинацію.

ІА Дивись.info шукала відповіді на найпоширеніші питання.

Програма від президента Володимира Зеленського, яку він анонсував напередодні, 15 листопада, діятиме до кінця 2022 року. Кошти нараховуватимуть на спеціальну банківську картку після верефікації у застосунку «Дія».

Громадяни зможуть витратити отримані гроші упродовж чотирьох місяців, пояснив перший заступник голови фінансового комітету Ярослав Железняк.

При цьому підприємства, де можна буде витратити тисячу, будуть ретельно відбирати і перевіряти. Буде обов’язковий критерій — наявність щонайменше п'ятьох співробітників і стабільна оплата єдиного соцвнеску протягом другого і третього кварталів 2021-го.

Також Кабмін визначить перелік КВЕДів, які зможуть брати участь у програмі. Поки що це залізниця і авіасфера.

Далі банки через POS-термінал повинні будуть сортувати оплату підприємствам послуг саме за цією програмою.

Загальний розмір грошей, які планують виділити цього року — три мільярди гривень. Розпорядником коштів буде Міністерство економіки України.

Нагадаємо, у відеозверненні 15 листопада президент Зеленський заявив, що українці, які є повністю імунізованими проти коронавірусу, себто мають дві дози вакцини проти недуги, зможуть отримати по тисячі гривень від держави, втім, використання цих коштів буде обмеженим.

З його слів, держава продовжує наявні програми підтримки бізнесу та громадян, які постраждали від пандемії COVID-19, а також розробляє низку нових інструментів для допомоги. Це підтримка тих сфер, які постраждали від карантину більше за інших, а саме: креативний, спортивний і транспортний сектори економіки.

Програма працюватиме так: кожен, хто отримав два щеплення, зможе одержати одну тисячу гривень через застосунок «Дія».

«За ці кошти вакциновані українці зможуть придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал чи виставковий центр або купити квитки для мандрівок усередині країни – на внутрішні авіа- та залізничні рейси», – каже Зеленський.

Програма стартує 19 грудня. До кінця 2021 року на неї буде виділено близько 3 мільярдів гривень і стільки ж – на початку 2022-го.

Тим вакцинованим громадянам, у яких немає смартфона і додатку «Дія», зокрема людям похилого віку, держава забезпечить альтернативну можливість отримати тисячу грвень. Про неї буде повідомлено незабаром.

«Але вже зараз можемо сказати: і щодо підприємців, і щодо громадян усе просто – держава нікого не залишить без допомоги, без підтримки», – запевнив президент.

Вакцинація в Україні

У Міністерстві охорони здоров'я України вранці 17 листопада повідомили про понад дев'ять мільйонів вакцинованих проти коронавірусу. Водночас щеплення учора зробило ще 294855 громадян, з них завершили імунізацію, тобто вакцинувались другою дозою, – 180 тисяч 826 людей.

У відомстві також наголошують, що невакциновані хворіють важче. За даними МОЗ, 88,2% ушпиталених із коронавірусом по всій Україні не мали жодної дози антиковідної вакцини.

Що ще відомо про вакцинацію в Україні 

З восьмого листопада нинішнього року вакцинованих працівників відстороняють від роботи без збереження зарплатні. Це стосується освітян та держслужбовців. Тим часом у МОЗ планують розширити перелік професій, що підпадають під обов'язкову вакцинацію. Сюди хочуть віднести медиків, для яких нині це правило не є обов'язковим, працівників органів місцевого самоврядування, працівників підприємств, установ і організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Тут можна дізнатись, чи дійсно обов'язкова вакцинація і обмеження для нещеплених є порушенням прав людини. Натомість сьогодні сімнадцять областей та Київ перебувають у «червоній» зоні карантину. Згідно із обмеженнями, привілеї надають громадянам, які мають зелені covid-сертифікати про завершений курс імунізації від коронавірусу. Тобто вони можуть відвідувати заклади громадського харчування, непродуктові крамниці, театри, галереї та інші заклади культурної сфери. У багатьох містах місцева влада навіть вирішила обмежити користування громадським транспортом для нещеплених мешканців: уперше обмеження запрацювали у Києві, а з наступного понеділка, 22 листопада — на Львівщині.

Підготувала Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: