З-під арешту в лікарню: що відомо про справу Остапа Стахіва

_121589371_d441a625-7278-4cfa-9155-2eac38e0f6a5

Сьогодні, 17 листопада, о 12 годині Галицький районний суд Львова не зміг обрати антивакцинатору Остапові Стахіву запобіжний захід, тому що підсудний, за словами його адвоката, знаходиться у лікарні на Закарпатті.

Суд дозволив примусово доставити Стахіва на слухання, якщо підтвердиться, що він госпіталізований і медики не будуть проти, пише Zaxid.net.

Суддя Олег Юрків повідомив, що без присутності підозрюваного суд не може обрати йому запобіжний захід. Відтак, судове засідання перенесли на 12:00 четверга 18 листопада. Суд дозволив виконавчій службі примусово привести Стахіва на судове засідання лише у тому випадку, якщо лікарі дадуть висновок, що стан його здоров’я це дозволяє. В іншому випадку судове засідання знову перенесуть.

Водночас прокурор у кримінальному провадженні у справі Стахіва Георгій Зенін заявив журналістам, що нараз немає підтвердження, що Остап Стахів справді перебуває в лікарні у Сваляві.

«Достеменної інформації, що він перебуває там, де каже сторона захисту, у нас немає. Інформація, яка представлена суду, не була належним чином завірена», – сказав прокурор.

Він також повідомив, що кримінальне провадження проти Стахіва відкрили 3 листопада. Після майже двох тижнів слідства, 16 листопада, йому повідомили про підозру за ч.1,2 ст. 109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Частина 1 статті 109 ККУ передбачає позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Частина 2 статті 109 ККУ передбачає обмеження волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Вчора, 16 листопада, працівники Служби безпеки України провели обшуки у помешканні Стахіва на вулиці Франка, 60.

СБУ повідомляє, що блокувала деструктивну діяльність антукраїнської мережі, яка під «антивакцинаторськими» гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі. Так, зловмисники закликали до насильницької зміни конституційного ладу. За попередньою інформацією, їхні дії координували російські куратори.

Під час санкціонованих обшуків вилучено докази, які вказують на можливе фінансування його діяльності представниками РФ.

«Лідеру так званих «антивакцинаторів» та ще одному фігуранту провадження, громадянину РФ, повідомлено про підозру за ст. 109 Кримінального кодексу України («Дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій» -ред.)», – повідомили в службі.

У розпорядженні СБУ є беззаперечні докази причетності фігурантів до протиправної діяльності, в тому числі переписки, в ході яких зловмисники підшукували зброю та співучасників, які мали захоплювати владу у відповідних регіонах. Потім вони збиралися створити на території України власні територіальні громади із «власною міліцією» та «економікою».

Після обшуків Стахів заявив, що погано почувається і йому викликали швидку. Через це суд перенесли, але згодом Zaxid.net з посиланням на в.о департаменту гуманітарної політики Євгена Бойка повідомив, що у лікарні не знайшли підстав для госпіталізації Стахіва.

Частина прихильників Стахіва прийшли й до лікарні, де відмовлялись вдягати маски та показувати сертифікати про вакцинацію.

Через це адміністрація лікарні викликала поліцію, а у приймальні виникла сутичка між антивакцинаторами та поліцейськими.

Остапів Стахів - популярна особистість у Львові. З початку пандемії він займався пропагандою у соцмережах, активно доводячи, що коронавірусу не існує, поширював фейки про вакцини. Стахів вважає, що держава бездумно витрачає гроші на вакцинацію.

2007 року Стахів намагався потрапити у парламент за списком «Свободи», але його зняли зі списку, бо він не вказав своє місце роботи.

У 2014 році – самовисуваненцем до Верховної Ради, пише Obozrevatel.

У 2015 році – у мери міста Винники та до Винниківської міської ради.

У 2019 році – знову до Верховної Ради.

А у 2020-му Стахів йшов на місцеві вибори на чолі вже своєї партії «Ідея нації» та на зібрані від антивакцинаторської діяльності гроші. Цілі було дві – мер Львова та Львівська міська рада. Знову програв.

Сам Остап не раз проводив марші проти вакцинації у Львові, зустрічався з антивакцинаторами в різних регіонах, співорганізовував акцію антивакцинаторів у Києві 3 листопада. А наприкінці листопада знову закликав українців зібратись на мітинг «за свої права та свободи» перед Верховною Радою в Києві.

До пандемії Стахів також брав участь у різних вуличних протестах. Він був головою громадської організації «Ідея нації», що декларувала боротьбу з незаконними забудовами Львова. Однак 2018 року на одній з акцій чоловіка кинули у смітник та назвали «псевдоактивістом».

Сьогодні Кирило Стремоусов, херсонський проросійський активіст і антивакцинатор, який торік також намагався стати мером Херсона, відреагував на затримання Стахіва та вночі виїхав до Львова на підтримку однодумця.

«Ми на війні своїх не кидаємо. Їду на Львів», - підписав чоловік своє відео, де закликав людей скидатись йому на дорогу.

Кирило Стремоусов занесений у базу «Миротворця» як проросійський агітатор. Є головою Херсонської обласної організації Соціалістичної партії України.

На це вже відреагував львівський мер Андрій Садовий: «Шановний, у нас триває війна проти країни-агресора на сході. А те, чим тут займався Стахів із поплічниками – задурювання мізків людей, які, на жаль, не виробили імунітету від пропаганди та іншого інформаційного лайна».

Садовий закликав СБУ та місцеву поліцію не допустити «подій, які суперечать здоровому глузду та закону України», та побажав активістам і їхнім захисникам «справді чесного суду».

Підготувала Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: