На порозі свят, або Що відбувається із вакцинацією проти коронавірусу на Львівщині

IMG_6962-696x464
Фото з архіву редакції.

Темпи вакцинації від коронавірусу на Львівщині продовжують знижуватися, що є тривожною тенденцією, з огляду на початок зимових свят.

Про це під час брифінгу 2 грудня розповів регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусної інфекції на Львівщині Олег Когут.

Загалом на Львівщині вже провакциновано першою дозою 45,3% дорослого населення області, з них 36,4% — двома дозами. Також провакциновано 3800 дітей, з них близько 1000 — двома дозами.

«Цього недостатньо. Зараз багато розмов йде навколо третьої, бустерної, дози. Але міністр охорони здоров’я висловив своє бачення, що тільки тоді, коли 60% населення буде вакцинованою однією дозою і 50% — двома, можна буде говорити про вакцинацію третьою дозою. При теперішніх темпах вакцинації нам ще довго чекати цього показника. Мушу відзначити, що цього тижня обсяги вакцинації в області знизилися. Якщо за останні тижні щодоби вакцинували близько дев’ятнадцяти тисяч осіб, то в останні дні – шістнадцять-сімнадцять. Таких низьких показників ми вже давно не мали. Це дуже насторожує, враховуючи початок зимових свят, коли люди частіше збиратимуться разом, відвідуватимуть рідних і близьких, тож важливо бути захищеним», - сказав він.

Також не слід забувати про карантинні обмеження, які досі діють в області і яких ми повинні суворо дотримуватися.

« Особливо хотів би звернутися до керівників закладів громадського харчування, щоб вони більш відповідально ставилися до перевірки наявності сертифікатів вакцинації, ПЛР-тестів, адже кількість відвідувачів таких закладів зараз буде зростати», - наголосив Олег Когут.

Він додав, що дія вакцин у боротьбі з новим штамом коронавірусу «Омікрон» зараз вивчається.

«Деякі фірми, в тому числі «Pfizer», працюють над виробленням нової специфічної вакцини, яка більш активно не допускатиме захворювання на ковід, викликаного «Омікроном». Проте вакцинація у будь-якій ситуації полегшить важкість перебігу ковіду», - заявив Олег Когут.

За його словами, ситуація із захворюваністю залишається відносно стабільною, однак суттєвого спаду рівня захворюваності наразі не спостерігається.

«Ситуація стабільна, але показники захворюваності з початку тижня говорять про  те, що розслаблятися не можна. Наприклад за вчорашню добу було підтверджено 729 випадків, а у вівторок — їх було 417. Статистика свідчить, що рівень захворюваності тримається на високому рівні і не спадає. Те саме можна сказати і про кількість госпіталізованих», - наголосив Олег Когут.

У реанімаціях перебуває 199 пацієнтів, з них 78 — на апаратах ШВЛ.

«Якщо у попередні тижні ми говорили шо кожен третій з пацієнтів, які перебували в реанімації, потребував штучної вентиляції легень, то зараз це майже кожен другий. Це свідчить про важкий перебіг захворювання. Також високою залишається заповненість ліжок у лікарнях. Попри те що Львівщина за показниками вже має покинути «червону» зону, це не означає, що всі обмежувальні заходи будуть скасовані. Хочу нагадати, що жовтий сертифікат про щеплення однією дозою тепер діятиме лише 30 днів, бо багато людей вирішили, що вакцинуватися другою дозою не потрібно. Повноцінний захист дають лише дві дози», - наголосив координатор з вакцинації.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: