Новий штам: зразки аналізів важких хворих на коронавірус досліджуватимуть у Києві

корона е
фото ілюстративне

Зразки аналізів пацієнтів, які мають важкий перебіг захворювання на коронавірус відправлятимуть до Києва для подальших досліджень на предмет виявлення штаму «Omicron».

Зразки аналізів пацієнтів, які мають важкий перебіг захворювання на коронавірус, відправлятимуть до Києва для подальших досліджень на предмет виявлення штаму «Omicron».

Про це під час брифінгу 3 грудня розповів регіональний координатор з питань вакцинації проти коронавірусної інфекції у Львівській області Олег Когут.

«Цей штам виявлений вже у 20 країнах. Безумовно він потрапить і до нас, на територію Львівщини. Можливості виявити цей збудник в лабораторіях є. З метою секвенування будуть відправлятися на Київ зразки від осіб, в яких важкий перебіг захворювання. Тому ціленаправленість досліджень безумовно є», -зазначив він.

І додав, що наразі змін у клінічному перебігу захворювання, порівняно з попереднім штамом, не виявлено.

«Як правило, всі нові штами спричиняють важчий перебіг захворювання, але поки що немає інформації, що перебіг захворювання, спричинений «Омікроном», є важчим, ніж від «Дельти», - розповів Олег Когут.

За його словами, ситуація із захворюваністю на COVID-19 в області дещо покращилася, але надалі залишається напруженою.

«Щоденно на Львівщині реєструють від 700 до 750 випадків захворювання на ковід. Рівень госпіталізації осіб з ознаками коронавірусної інфекції залишається високим. Минулої доби госпіталізували 155 осіб. Станом на вчорашній день 197 осіб перебувають в реанімаційних відділеннях лікарень Львівщини. Кожен третій пацієнт реанімації потребує підключення до апарату ШВЛ», - розповів Олег Когут.

При цьому, Львівщина може наступного тижня залишити «червону» зону епіднебезпеки.

«Передумови є. Фактично, всі показники впродовж останніх днів дозволяють вийти Львівщині з «червоної» зони. Зараз на центральному рівні розглядається питання щодо переходу в «жовту» зону. Буде прийняте рішення чи ні — наразі невідомо. Це приймається на центральному рівні. Але вже три дні показники нижчі ніж це передбачено для «червоної» зони. Тому цілком реально, що на наступному тижні, можливо навіть на початку, Львівщина може вийти з «червоної» зони», – пояснив Олег Когут.

Водночас темпи вакцинації на Львівщині продовжують знижуватися.

«Цього тижня кількість вакцинованих, у порівнянні з попередніми тижнями, значно знизилася. Причиною може бути нерозуміння людей необхідності вакцинації. Мушу зазначити, що понад 90% мешканців області, які перебувають у стаціонарному лікуванні, не є вакцинованими. Саме тому ця статистика доводить ефективність та необхідність вакцинації. Загалом в області вакциновано майже 1 650000 осіб. Першою дозою вакциновано понад 45% і двома дозами – майже 37%», - повідомив координатор з вакцинації.

Він додав, що мешканці області продовжують з незрозумілих причин ігнорувати вакцину «Moderna».

«Ця РНК-вакцина є аналогічною вакцині Пфайзер, якою найактивніше вакцинуються мешканці області. Я хочу запевнити як одна, так і інша вакцина є абсолютно безпечною. Існує міф, що РНК-вакцини можуть вплинути на генетичний код людини чи навіть його змінити. Вчені довели, що вплинути на генетику людину РНК-вакцини не мають можливості. Такі вакцини рекомендовані для вакцинації вагітних жінок та матерів, які годують грудьми. Тому я закликаю усіх вакцинуватися», - наголосив Олег Когут.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: