В Україні посилюють карантин, або Якими будуть нові обмеження

карантин
ілюстративне фото

Обмеження торкнуться насамперед невакцинованих мешканців.

З понеділка, шостого грудня, в Україні запрацюють оновлені правила карантину.

ІА Дивись.info розповідає про обмеження, які діятимуть від нині у «жовтій» та «червоній» зонах карантину, та ситуацію із коронавірусом в країні.

Посилений карантин

Відсьогодні, з шостого грудня, починають діяти нові правила карантину, які уряд ухвалив ще минулого тижня. Тепер навіть у «жовтій» зоні карантину громадські установи зможуть відвідувати тільки ті, хто має принаймі одне щеплення проти коронавірусу, себто жовтий сертифікат або довідку форми о63-О, які це засвідчують (раніше це правило було необов'язковим - ред.). Існують й альтернативи — негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 години до відвідин, довідки про одужання чи протипокази до імунізації.

Аналогічна норма поширюватиметься і на працівників громадських закладів. Для обслуговування відвідувачів та клієнтів, працівникам ресторанів, готелів та спортзалів доведеться мати принаймні одне щеплення проти коронавірусу.

Щодо «червоної» зони, то як відвідувачі, так і персонал усіх громадських закладів повинні мати зелений сертифікат про вакцинацію обидвома дозами вакцини від недуги.

Тридцять днів

Окрім цього, віднині скорочується термін дії жовтих сертифікатів про вакцинацію однією дозою. Тепер, замість 120-ти днів вони, діятимуть тільки тридцять. У Міністерстві охорони здоров'я пояснюють, що це роблять, аби спонукати українців щепитись, бо ж більшість відмовляється імунізуватись вдруге.

Освіта

Школи та інші навчальні заклади можуть працювати за умови п»овної імунізації від коронавірусу всіх педагогів. Правило стосується як «жовтої, так і «червоної» зон карантину. До слова, майже місяць в Україні відстороняють від роботи працівників, які підлягають обов'язковій вакцинації, згідно із постановою уряду. Це освітяни та держслужбовці.

Оновлені обмеження у «жовтій» зоні. Забороняється:

  • робота закладів освіти, в яких вакциновано принаймні однією дозою менше 100% співробітників;
  • проведення масових заходів, за виключенням атестації здобувачів освіти;
  • робота кінотеатрів, театрів та інших закладів культури;
  • робота закладів громадського харчування, окрім замовлень на виніс та доставки;
  • робота спортзалів, басейнів;
  • діяльність закладів із розміщення, окрім готелів, санаторних і соціальних закладів;
  • міжобласні та міжнародні перевезення.

Обмеження не поширюються на вакцинованих громадян.

Оновлені обмеження у «червоній» зоні. Забороняється:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос;
  • робота закладів освіти, в яких повністю вакциновано менше 100% співробітників;
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;
  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл;
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
  • проведення масових заходів;
  • робота закладів культури.

Епідситуація в Україні

В Україні розширилась «жовта» зона адаптивного карантину, йдеться в даних МОЗ вранці шостого грудня.

Зокрема у жовтій зоні, де відсьогодні запрацювали нові обмеження, є Закарпатська, Тернопільська, Кіровоградська, Чернівецька та Харківська області.

У «помаранчевій» зоні нині є тільки Полтавська область.

Натомість у «червоній» зоні перебуває дев'ятнадцять регіонів: Київ, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Сумська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська та Чернігівська області.

Водночас епідеміологічні показники стабілізувались у Києві, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Луганській, Львівській, Одеській, Рівненській та Херсонській областях. Однак рішення щодо їх виходу з «червоного» рівня має розглянути Державна комісія ТЕБ і НС.

Адаптивний карантин, згідно із яким регіони ділять на чотири зони («жовта», «зелена», «помаранчева» та «червона») діятимуть щонайменше до 31 грудня нинішнього року.

В Україні минулої доби виявили 4478 нових випадків коронавірусного захворювання. Недуга забрала життя 239 осіб, а 9082 людей — одужали.

Від початку пандемії в Україні виявили 3501955 випадків COVID-19. З них 88519 людей померли від ускладнень захворювання, а понад 3 мільйона — одужали.

Вакцинація в Україні

В Україні вже 16 регіонів, у яких вакциновано понад 40% дорослих українців принаймні однією дозою. І шість регіонів, в яких поний курс щеплень закінчили вже понад 40% мешканців, розповів на брифінгу вранці шостого грудня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Загалом учора щеплення проти недуги отримали 70797 осіб. Першу дозу отримали 27161 людина, повністю імунізовані – 43636 людей.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 13753 066 людей, з них отримали першу дозу – 13753 064 людини, повністю імунізовані та отримали дві дози – 11806077 людей. Загалом проведено 25559141 щеплення.

Нагадуємо, з 19 грудня українцям, які мають обидва щеплення проти недуги, почнуть виплачувати по тисячі гривень. Кошти можна отримати лише онлайн водночас використати тільки на подорожі країною, культурну сферу, спорт тощо. Тим самим, вважає президент Володимир Зеленський, кожен зможе підтримати сфери, які найбільше постраждали під час локдауну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: