Ціна безпеки: на Львівщині за рік сталося понад 3500 пожеж в помешканнях

ДСНС
ілюстративне фото, з архіву Дивись.info

Від початку року в Львівській області виникли понад 3500 тисячі пожеж.

Про це під час брифінгу 13 грудня розповів начальник ГУ ДСНС у Львівській області Юрій Кагітін.

Він наголосив, що майже всі пожежі сталися в житлових приміщеннях. Внаслідок них загинули 74 людини.

«З цих людей лише двоє загинули внаслідок пожеж на підприємствах. З настанням осінньо-зимового періоду збільшилась кількість пожеж в житловому секторі. Лише за останній тиждень на території області пожежі забрали життя чотирьох людей. Загальна сума збитків від усіх цьогорічних пожеж перевищила 89 мільйонів гривень», - розповів він.

За статистикою, основними причинами пожеж є необережність під час куріння, коротке замикання електромережі, необережне поводження з відкритим вогнем.

При цьому, наразі рятувальники не мають змоги доїхати вчасно до усіх населених пунктів області у визначений час, який для сільської місцевості становить 20 хвилин.

«Саме тому в області продовжують створювати підрозділи місцевих та добровільних пожежних команд, надалі проводять інформаційну кампанію, щоб пояснити населенню про важливість функціонування в межах їхнього села чи містечка такої команди. Наразі, що 24 населені пункти Львівщини залишаються поза межами оперативного прибуття рятувальників», -каже Кагітін.

Водночас в області створені 43 підрозділи місцевих та добровільних пожежних команд. З-поміж них за 2021 рік вдалося відкрити ще чотири.

Як розповів Юрій Кагітін, 17 грудня, розпочне працювати ще одна місцева пожежна команда. Станом на зараз в користування місцевих пожежних команд передали близько 35 автомобілів для ліквідації надзвичайних ситуацій.

Схожа ситуація і у медиків. Наразі їм бракує пунктів базування.

«Пункти базування екстреної медичної допомоги у Львівській області потрібно збільшувати. Станом на зараз таких підрозділів є 80, однак нашу мережу будемо розширювати. В критичній ситуації час доїзду до потерпілого має складати орієнтовно 10 хвилин, а у випадку екстреної – до 20», - розповів завідувач станції екстреної медичної допомоги Львова Ярема Качмар.

За словами директора департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА Ігоря Туза, в області діє комплексна програма «Безпечна Львівщина», яку розробили в департаменті з питань цивільного захисту Львівської ОДА. В межах цієї програми, громади, які зацікавлені у створенні на своїй території пожежної команди отримають співфінансування з обласного бюджету.

«Як свідчать показники, у порівняння з минулим роком кількість виникнення пожеж з летальними наслідками за осінній період збільшилась. Найуразливіша категорія населення – пенсіонери, котрі не завжди мають змогу привести до ладу свої помешкання, перевірити стан справності електро- та газоприладів. Було б добре, якби в територіальних громадах організувати добровільні групи, які б завітали до тих людей, котрі найбільше потребують уваги – до пенсіонерів, людей з інвалідністю, щоб перевірити їхні будинки на предмет можливих джерел виникнення пожеж і тим самим унеможливити їх», - розповів Ігор Туз.

З огляду на наближення новорічних свят, у ЛОДА застерігають мешканців від купівлі несертифікованих гірлянд.

Медики натомість нагадують, що основними медичними наслідками пожежі є термічні опіки та отруєння продуктами горіння. Симптоматика отруєння: біль в голові, нудота, блювота, судоми, втрата свідомості. Першочергово потерпілий потребує доступу до свіжого повітря. А також необхідно одразу викликати медиків.

Як наголосив Ярема Качмар, важливо правильно надати першу медичну допомогу ще до приїзду медиків. При термічних опіках потрібно усунути контакт з вогнем, обробити рану прохолодною водою (в жодному випадку не потрібно використовувати лід чи жирні речовини, такі як крем), за можливості накласти на рану стерильну пов’язку, дати потерпілому знеболювальне (парацетамол чи ібупрофен).

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: