Традиційні валютні коливання, або Що буде із гривнею до кінця нинішнього року

курс валют
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Гривні прогнозують нове ослаблення до кінця 2021 року.

Курс гривні до кінця року може ослабнути до 27,5 грн/дол. При цьому Національний банк навряд чи дозволить гривні знецінитися нижче цього рівня, сказано в фінансовому тижневику групи ICU.

«Активні бюджетні витрати, відшкодування ПДВ і збільшення імпорту продовжать тиснути на гривню, але до кінця року НБУ навряд чи дозволятиме курсу слабшати більш ніж до 27,5 грн/дол. Тому коливання триватимуть і надалі, але приплив коштів нерезидентів і потреба експортерів у гривневій ліквідності наприкінці року можуть посприяти збалансуванню курсу цього тижня в межах коридору 27-27,5 грн/дол., але ближче до 27,5 грн/дол.» — повідомляють експерти.

ІА Дивись.info з'ясовувала, чого очікувати від курсу долара до кінця нинішнього року, чи варто українцям купувати долар просто зараз.

«Останні тижні цього року, найімовірніше, будуть досить турбулентними на валютному ринку. У цей період навіть у межах одного дня цілком можливі курсові коливання до 10-15 копійок. Причому як в однин, так і в інший бік. Більшою мірою це пов’язано з дуже напруженим графіком бюджетних платежів. У кінці року, наприклад, традиційно збільшується попит на іноземну валюту з боку компаній-нерезидентів, що працюють в Україні – вони фіксують прибуток та виплачують дивіденди», – пояснює Анна Волуйчак, директор департаменту казначейських операцій «Юнекс Банку».

З іншого боку, збільшується потреба у гривні для національних компаній. У тому числі для виплат зарплат, премій тощо, які у грудні дуже сконцентровані. Посилюється приплив валюти від трудових мігрантів, додає експертка.

Проте, каже Анна Волуйчак, усі вказані фактори носять тимчасовий характер.

«Саме тому у деякі дні можливе динамічне зростання курсу, а вже наступного – зниження. Загалом макроекономічних передумов для послаблення гривні наразі немає. Більше того, з огляду на рекордний врожай та високі світові ціни на агропродукцію на світових ринках, більш ймовірне зміцнення гривні в середньостроковій перспективі, аніж зростання курсу долару. Тим більше, що «високий сезон» притоку виручки агроекспортерів історично триває до березня», – вважає фахівчиня.

На тому, що попит на іноземну валюту продовжує тиснути на курс гривні і тримати всіх у напруженні, акцентують аналітики ICU.

Збільшення інвестицій нерезидентів, вважають там, недостатнє для збалансування ринку, тому коливання триватимуть і цього тижня (щонаймеше, до 27 грудня - ред).

За словами аналітиків компанії, похолодання і передсвяткові приготування збільшують потребу імпортерів в іноземній валюті, а ось продавці валюти не поспішають. Адже у разі збереження домінування попиту курс гривні може ще слабшати, особливо в умовах великих видатків з бюджету та відшкодування ПДВ, які можливі вже цього тижня.

«Хоч і нерезиденти придбали майже 1,5 млрд грн ОВДП (облігації внутрішньої державної позики), це не посприяло збалансуванню ринку, і НБУ був змушений саме у вівторок та середу (коли нерезиденти могли продавати валюту для ОВДП) вийти з інтервенціями з продажу валюти і продати 132,5 млн дол. Пропозиції валюти серед клієнтів банків було недостатньо, щоби задовольнити покупців, і обсяги купівлі були більшими, ніж обсяги продажів», — говорять в ICU.

На зараз позитивний вплив на гривню має безпрецедентний виторг експортерів і отримання траншу від МВФ у розмірі 700 млн доларів. Ці кошти значною мірою пішли на поповнення резервів НБУ, що допомогло зміцнити гривню, пояснює ІА Дивись.info Галина Хейло, фінансова експертка та голова правління банку.

Та додає: НБУ нині продає багато валюти на міжбанку, щоб збалансувати попит і пропозицію та зупинити падіння гривні.

«Робитиме він це й надалі, оскільки розмір валютних резервів йому дозволяє», – каже аналітикиня.

Галина Хейло також згадала й про новий штам коронавірусу «Омікрон», який швидко розповсюджується світом. Вона каже, що це є одним із тривожних факторів.

«Варто зазначити, що ринки перебувають у тривожному очікуванні після новин про появу та поширення нового штаму коронавірусу «Омікрон». Трейдери обговорюють можливість того, що Федеральна резервна система США може відмовитися від посилення жорсткої монетарної політики в першій половині 2022 року, що може призвести до падіння долара щодо інших резервних валют», – прогнозує експертка.

За минулий тиждень гривня ослабла на 0,8% — 27 гривень 25 копійок за долар, водночас з початку року нацвалюта зміцнилася на 3,8%.

«До кінця грудня курс гривні до долару США знаходитиметься в діапазоні 27,10-27,70 грн/$. Це досить великий прогнозний коридор, що зумовлений високою волатильністю торгів на МВРУ у наступні кілька тижнів. І саме це, на мою думку, робить інвестиції у готівкову іноземну валюту, особливо корткострокові, дуже ризикованими. У такий час суттєво посилюється активність спекулятивно налаштованих учасників ринку, зростає різниця між курсами купівлі та продажу», – резюмує Анна Волуйчак.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: