Зарплати, пенсії та податки, або Що зміниться в Україні з першого січня

8b363c3a-48e8-4003-8c2e-cd133f76bdfd

У новому році українців чекає кілька важливих нововведень. Зміни стосуються соцвиплат, зарплатні, пенсій, а також тарифів за комуналку та діяльність ФОПів.

ІА Дивись.info розповідає все, що варто знати про новації 2022 року.

Зарплати 

У прийдешньому році в Україні зросте мінімальна зарплата. З першого січня вона становитиме 6500 гривень, а з першого жовтня зросте до 6700 гривень. 2022 року очікується тільки одне підвищення виплат.

Окремо планується підвищити зарплатню медикам. У Міністерстві охорони здоров'я наголошують, що завдяки таким змінам лікарі та професіонали з вищою немедичною освітою отримуватимуть базову заробітну плату не менше 20 тисяч гривень, фахівці з базовою вищою медичною освітою та неповною вищою медичною освітою — на рівні не менше 13 тисяч 500 гривень.

Також підвищать зарплати вчителям та зросте стипендія студентів. Загальний обсяг освітньої субвенції, яку використають для виплати заробітних плат, становить 108 млрд грн. Це на 8,8% більше, ніж у 2021 році.

Загалом у державному бюджеті на 2022 рік Міністерству освіти і науки України виділили 153,7 млрд грн, пише Finance.ua.

Міністерство фінансів обіцяє, що зарплата вчителя в Україні в 2022 році зросте приблизно на 8%.

Розмір мінімальної (звичайної) академічної стипендії: для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти збільшується з 490 до 1 250 грн; для студентів закладів фахової передвищої освіти збільшується з 980 до 1 510 грн; для студентів закладів вищої освіти збільшується з 1 300 до 2 тис. грн.

Розмір академічної стипендії президента України збільшується:

  • для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти – до 2 750 грн;
  • для студентів закладів фахової передвищої освіти – до 3 320 грн;
  • для студентів закладів вищої освіти – до 4 400 грн.

Соцвиплати

Зокрема, проєктом державного бюджету на наступний рік передбачені два підвищення прожиткового мінімуму.

Згідно із ним, зростуть усі соціальні виплати. З січня 2022 року допомога малозабезпеченим сім’ям складатиме:

  • 1116 грн для працездатних осіб 1934 грн для осіб, які втратили працездатність, та осіб з інвалідністю
  • 2730 грн для дітей віком до 6 років
  • 3403 грн для дітей віком від 6 до 18 років
  • 3225 грн для дітей віком від 18 до 23 (за умови навчання)

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування становитиме:

  • з 1 липня 2022 року – 5 502,5 грн
  • з 1 грудня 2022 року – 5 680 грн

На дітей від 6 до 18 років суми більші :

  • з 1 липня 2022 року – 6 860 грн
  • з 1 грудня 2022 року – 7 082,5 грн

А допомога у зв’язку з вагітністю та пологами складатиме 620 грн. При народженні дитини держава виплачуватиме уже 50 тисяч гривень. Перша виплата 12500 грн, потім рівними частинами протягом 36 місяців.

Пенсії

Пенсійні виплати у 2022 році підвищуватимуть у 12 етапів.

У січні зроблять перерахунки для ліквідаторів ЧАЕС з інвалідністю. Продовжиться підвищення пенсій для 65-річних через зростання мінімальної зарплати.

Жінкам, які народилися 1962 року, наступного року почнуть нараховуватись пенсії після досягнення ними нового пенсійного віку.

З жовтня наступного року розширюється доплати до пенсії літнім людям для категорії пенсіонерів від 70 до 75 років. Також мінімальна пенсійна виплата для людей віком від 70 років зі стажем 30/35 років буде 3000 гривень. Також у держбюджеті закладено зростання прожиткового мінімуму осіб, які втратили працездатність (мінімальної пенсії), на 8,2%. Мінімальна пенсія становитиме з 1 січня – 1934 гривні, з 1 липня – 2027 гривень, з 1 грудня – 2093 гривні.

Тарифи

З першого січня в Україні зміняться тарифи на розподіл газу.

Найвищі тарифи в розмірі 1,99 грн за куб. м затвердили для споживачів таких компаній: «Гадячгаз»; «Закарпатгаз»; «Лубнигаз»; «Миколаївгаз»; «Тисменицягаз»; «Харківгаз»; «Чернівцігаз». У порівнянні з нинішніми тарифами, підвищення становить від 10 до 15%.

В цьому випадку підвищення становить від 4 до 16%. Всі ціни вказані без врахування податку на додану вартість (ПДВ).

Податки

У перший день Нового року в Україні зростають податки. Так, вводиться мінімальне податкове зобов'язання щодо земельної ділянки. Якщо оцінка землі складе стандартні для України 28 тисяч гривень за гектар, мінімальне зобов'язання складе 1,4 тисячі гривень за гектар на рік, пише РБК-Україна.

Також встановлюється 18%-й податок на доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції на суму, що перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати (6500 гривень).

У закон про підвищення податків в Україні передбачено зменшення мінімальної площі землі фермерського господарства, що дає право переходу на спрощену систему оподаткування з 2 гектарів до 0,5 гектара.

Окрім цього, виключаються з платників єдиного податку 4 групи платники, основним видом діяльності яких є розведення свійської птиці (крім курей).

Податки на нерухомість

Дохід, отриманий від продажу протягом року другого об'єкта нерухомості, оподатковується за ставкою 5%, третього і наступних об'єктів нерухомості - за ставкою 18%.

Акцизи на алкоголь

З нового року акцизи на спирт в алкогольних напоях, фактична міцність яких перевищує 22 відсотки об'ємних одиниць етилового спирту, збільшуються на 5% до 133,31 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Запровадження касових апаратів для малого бізнесу

Застосування реєстраторів розрахункових операцій з 1 січня 2022 року стає обов'язковим для всіх платників єдиного податку другої-четвертої групи, за виключенням низки винятків, нагадують у Міністерстві фінансів.

Застосування РРО/ПРРО залишається не обов’язковим для ФОП – платників єдиного податку першої групи, а також для окремих категорій платників другої-четвертої груп, яким Кабмін дозволив замість РРО/ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Постановою Кабміну встановлено, що з 1 січня 2022 року при продажу товарів (крім підакцизних) на території села ФОП дозволено не використовувати РРО/ПРРО (за умови використання РК та КОРО) якщо:

  • річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 МЗП (у 2022 році – 1,09 млн грн) на один структурний (відокремлений) підрозділ;
  • така торгівля не здійснюватиметься в одному торговельному об’єкті, де також продаються підакцизні товари;
  • такими ФОП не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет;
  • сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО на території відповідних громад.

Водночас рішенням Кабміну скасовано можливість не використовувати РК та КОРО при наданні послуг хімчистки, страхування та наданні туристичних та екскурсійних послуг.

Водночас для платників єдиного податку першої групи обов’язок вести облік товарних запасів не запроваджується.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: