На Львівщину насуваються сильні морози

IMG_4724-630x420
Фото: Дивись.info

Морози до 20 градусів застануть Львівську область вже цього тижня: найхолодніше буде у Карпатах. Водночас така погода довго не протримається.

Про це 11 січня розповіла ІА Дивись.info синоптикиня регіонального гідрометцентру Галина Клепак. 

Вона каже, що посилення морозу очікується вже завтра, 12 січня.

«У середу чекаємо хмарну погоду з проясненями: вночі невеликий сніг, вдень без істотних опадів, на дорогах ожеледиця. Температура вночі – 7-12, місцями – 15-17 морозу. Вдень – 3-8 із позначкою мінус», – коментує фахівчиня.

Морозно буде і в четвер, 13 січня, розповідає синоптикиня.

«Температуру вночі прогнозуємо схожу – 7-12, місцями – 15-17 морозу, але вдень мороз послабшає: становитиме від 3 морозу до 3 тепла», – розповіла Ірина Клепак.

І додає, що відзавтра падатиме сніг, а також на дорогах буде ожеледиця. У четвер, 13 січня, прогнозують невеликий мокрий сніг вранці та вдень.

«Надалі, 14-15 січня, мороз послабшає, натомість прогнозуємо більше опадів, хоча вони переважно будуть невеликими. У ці дні буде вітряно: переважатиме північно-західний та західний вітер – 9-14 м/сек., пориви 15-20 м/сек.», – каже наша співрозмониця.

За її словами, у четвер-п'ятницю очікується невеликий мокрий сніг.

Похолодання заскочить усю Україну вже віднині, вважає синоптикиня Наталка Діденко. Фахівчиня каже: тільки на сході у вівторок стовпчики термоментів сягнуть 2 градусів тепла, у південній частині прогнозують нуль, у Криму — до +3+5 градусів.

Опади прогнозують тільки в Карпатах та трохи мокрих опадів — у східних областях.

На Василя, 14 січня, говорить Наталка Діденко, «може врізати до -12-17 градусів».

Що варто знати про переохолодження

На Львівщині перший випадок переохолодження зафіксували у грудні торік: тоді температура повітря сягала до семи градусів морозу.

У Першому територіальному медоб'єднанні міста кажуть, що взимку до лікарень із переохолодженням потрапляють близько 30-35 осіб щороку.

Зі слів медиків, найчастіше трапляються поверхневі обмороження, коли страждають відкриті ділянки шкіри: вуха, ніс, обличчя та руки.

У дітей поверхневе обмороження наступає швидше.

«Аби відігріти ці ділянки достатньо трішки їх зігріти: сховайте руки під пахви, а обличчя прикрийте рукавичками. При легкому обмороженні шкіра стає блідорожевою, а впродовж доби можуть з’явитися пухирці, як при опіках», - пояснюють лікарі.

При такому обмороженні у жодному разі не можна розтирати шкіру і запихати руки у гарячу воду.

Найкраще — зняти мокрий одяг або взуття і загорнути кінцівки в теплу ковдру, випити гарячого чаю і спостерігати.

Якщо за 5-6 годин, зазначають у ТМО Львова, стан шкіри не поліпшиться, болючі відчуття не минуть – негайно звертайтеся у лікарню.

«Найстрашніше – важкі обмороження. Їх можна розпізнати за набряками, потемнінням шкіри, а також нечутливістю в ділянці обмороження. У таких випадках варто негайно звертатися до лікарів», - кажуть медики.

По всій Україні, зокрема у Львові, діють постійні та тимчасові пункти обігріву. У місті його можна знайти у Центрі обліку та нічного перебування бездомних громадян (вул Кирилівська, 3а).

Під час лютих морозів їх можна знайти у понад 130 локаціях по всій області.

Ожележиця: як уберегтися від травм

Щороку взимку кількість звернеть до травмпунктів зростає. Рятувальники Держслужби з надзвичайних ситуацій радять бути обачними. У період сильних морозів подбайте не лише про теплий одяг, а й про комфортне взуття, аби вберегтись від падінь.

Наприклад, перед виходом із дому радять:

  • змайструвати на підошви та підбори вашого взуття «льодоступи»: прикріпіть на підбори перед виходом шматок поролону (за розмірами каблука) або лейкопластиру;
  • наклеяти лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву і підбори (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натерти піском (на один-два дні вистачає);
  • натерти наждаковим папером підошву перед виходом, а краще прикріпити його на підошву (але від води піщини наждакового паперу рано чи пізно обсипаються);
  • намастіть на підошву клей типу «Момент» та поставте взуття на пісок, після цього можна сміливо виходити на вулицю.

«Кращими для льоду є підошви з мікропористої чи іншої м'якої основи та без високих підборів. Літнім людям краще в «слизькі дні» взагалі не виходити з будинку. Але якщо потреба змусила, не соромтеся взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом. Якщо у вас з собою торба, то вона повинна бути тільки такою, яку можна носити через плече», - кажуть у ДСНС.

Як зменшити ризик травм у ожеледицю

  • Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, а ступайте на всю підошву. Руки повинні бути не зайняті торбами. Пам'ятайте, що поспіх збільшує небезпеку слизоти, тому виходьте із будинку не поспішаючи.
  • При порушенні рівноваги швидко присядьте – це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.
  • Падайте в ожеледицю з мінімальним збитком для свого здоров'я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту.
  • У момент падіння стисніться, напружте м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотіться – удар, спрямований на вас, розтягнеться і витратить свою силу при обертанні.
  • Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але й отримання більш важких травм, особливо переломів.
  • Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони вкриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.
    Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.
  • Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. Пам'ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях машини і падіння перед автомобілем, що рухається, приводить як мінімум до каліцтв, а можливо, і до загибелі.
  • Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп'яніння травми частіше всього важкі, всупереч переконанню, що п'яний падає завжди вдало. У стані сп'яніння люди не такі чутливі до болю і за наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткові проблеми та неприємності.
  • Якщо ви впали і через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.
  • Тримайтеся подалі від будинків, ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже дуже небезпечними є бурульки, особливо у період танення льоду та снігу, додають рятувальники.

Також будьте обережними за кермом.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: