ФК «Карпати»: чи є майбутнє у легенди

118130431_924686724707750_7967477945939468597_n
17 серпня 1969 року. Львівські Карпати здобули Кубок СРСР. Фото Fb Ультрас Карпати.

18 січня 1963 року у Львові було створено футбольну команду «Карпати», яка стала одним із символів Львова.

За багато десятиліть існування «Карпати» зазнали безліч злетів, падінь і трансформацій, доки не були розформовані влітку минулого року. Втім, ще до цього моменту, наприкінці  2020 року за участі колишніх гравців та працівників клубу була створена нова команда «Карпати», яка юридично не пов’язана з попередньою, але зберегла попередню символіку та виступає на тому ж стадіоні.

Трохи історії

1963 року тодішнє керівництво Львова вирішило створити профспілкову футбольну команду на додаток до існуючої армійської команди СКА. Офіційний дебют «Карпат» відбувся у квітні того ж року.

У 1969 році відбувся найбільший тріумф «Карпат». Несподівано для усіх, все ще граючи у другому ешелоні радянського футболу, команда здобула  Кубок СРСР, усунувши на своєму шляху декілька вищолігових суперників. «Карпати» стали єдиною командою в історії Кубка СРСР, яка здобула його, не виступаючи у вищій лізі.

1970 року «Карпати» здобули перемогу у новоствореній першій лізі чемпіонату СРСР і вийшли до вищої ліги, яку покинули у 1977 році.  Повернутися у вищу лігу «Карпатам» вдалося 1979-го, втім, лише на рік. На початку 1982 року адміністративним рішенням «Карпати» було об'єднано з Львівським армійським клубом СКА. При цьому профспілкова команда була ліквідована  і постала «гібридна» – «СКА-Карпати», яка підпорядковувалася радянському міністерству оборони. Така ситуація тривала 7 років, доки 1989 року команда «Карпати» не відновила своє існування.

Загалом, за винятком тріумфу 1969 року, в радянський період команді вдавалося дійти лише до півфіналу Кубка СРСР, а також посісти четверте місце в союзному чемпіонаті. Після проголошення незалежності «Карпати» двічі, 1993-го та 1999 роках, доходили до фіналу Кубка України, а також здобули «бронзу» чемпіонату України 1997/98 років.

Тріумфальним для  «Карпат» став сезон 2009-2010 років, коли «Карпати» сенсаційно перемогли та забезпечили собі право виступити в Лізі Європи. Улітку 2010 року команда за підсумками двох ігор обійшла у вирішальному раунді плей-оф Ліги Європи турецький «Галатасарай».

Втім, з 2011 року у клубі розпочалася криза, яку не вдалося подолати навіть попри зміну власників. Влітку минулого року співвласник «Карпат» Олег Смалійчук заявив, спроба «перезапуску» клубу не вдалася, відтак команда покидає професійний футбол і не заявлятиметься в аматори. Продовжить існування лише юридична особа, яка працюватиме над погашенням старих боргів.

З чистого аркуша

Тим часом, ще у жовтні 2020 року у Львові було зареєстровано ТОВ «ФК «Карпати», генеральним директором якого призначений Степан Юрчишин, а спортивним директором/головним тренером – Андрій Тлумак – обиоє колишні гравці «Карпат».

«Тоді ветерани львівського футболу, зокрема капітани команди різних складів ініціювали звернення до підприємців щодо створення нової команди, яка б продовжила традиції львівського футболу, але була б новою юридичною особою і могла б почати все з чистого аркуша, зберігши назву «Карпати» у львівському футболі. На таку ініціативу відреагувала група підприємців, які створили ТОВ «ФК «Карпати». Ця нова юридична особа створила нову команду «Карпати», яка взяла участь в аматорському чемпіонаті України, що було передумовою для того, щоб заявитися у 2-ій лізі ПФЛ і почати відродження львівського футболу», – розповідає директор з маркетингу ФК «Карпати» Андрій Білоус.

У футбольному сезоні 2021/22 ФК «Карпати» розпочав виступи в 2-ій лізі ПФЛ.

«Зараз команда перебуває на першому місці турнірної таблиці, успішно виконуючи завдання, які були поставлені – вихід у 1-у, а згодом і у прем'є́р-лі́гу. Наразі  готуємося до весняної частини чемпіонату і маємо хороші перспективи потрапити у 1-у лігу. Під цю задачу формувалася команда, яку зібрав досвідчений футболіст, а тепер тренер Андрій Тлумак. Ми впевнено йдемо до своєї мети і готуємося до виступів у 1-й лізі», – додає Андрій Білоус.

За його словами, нова юридична особа немає нічого спільного з попередньою командою.

«Щодо логотипу, то свого часу клуб передав право на його використання громадській організації, яка об’єднує вболівальників. Вони натомість, побачивши, що є серйозні спроби створити нову команду, передали право на використання цього логотипу новій юридичній особі. Ми взяли в оренду стадіон «Україна» на 10 років і маємо певні зобов’язання щодо його розвитку. Думаю, що ці зобов’язання ми навіть перевиконаємо, бо маємо плани щодо реконструкції стадіону, який потребує серйозного оновлення. Коли варіанти реконструкції будуть напрацьовані, ми обговоримо їх з міською владою, тобто стадіон «Україна, який завжди був домівкою львівських «Карпат» залишається головною нашою ареною.

Щодо будівництва нової навчально-тренувальної бази у селі Бартатів, поблизу Львова, яке було розпочате торік, то воно триває. На сьогодні загальні будівельні роботи виконані приблизно на 50%, плануємо цьогоріч завершити будівництво. Там буде можливість розмістити основну команду, а також юнацьку, яку плануємо створити цього року. Щодо інших умов, то футболісти вчасно отримують зарплати, згідно зі своїми контрактами, всі зобов’язання виконуються, команда розвивається, залучаємо нових гравців. Всі передумови, щоб виконувати спортивні завдання, є», – запевняє Андрій Білоус.

Бюджет клубу, сформований на три роки, становить понад півмільйона гривень. А на зборах засновників, які відбулися наприкінці минулого року, було вирішено збільшити статутний фонд на 150 млн. грн, і тепер він становить 200 млн. грн.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: