Освячена вода, ополонки та Богослужіння: як проходитиме Водохреща у Львові

IMG_4034-630x420

Цього року у Львові традиційно відбудеться освячення води просто неба на площі Ринок на свято Богоявлення. Водночас рятувальники закликають городян бути обачними та відмовитись від пірнань через нестійку кригу.

ІА Дивись.info зібрала інформацію, яким буде Водохреща 2022 року у місті.

Богоявлення, або Йордан

19 січня православні та греко-католики святкують Богоявлення. У народі свято нарікають як Йордан, Водохреще чи Хрещення. Свято є останнім з різдвяно-новорічного циклу та завершує Святки – 12 днів Коляди між Різдвом та Водохрещем.

Фото: Духовний дзвін

Із цим святом пов’язують хрещення Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані: під час хрещення на Ісуса з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням. На Водохреще багато людей бажають зануритися в ополонку, щоб вилікуватися від недуг. Люди вірять, що цього дня вода очищає та стає цілющою, тому охочі занурюються в ополонку, щоб бути здоровими увесь рік.

Свято та карантин

Другий рік поспіль Водохреща проходитиме під час карантину. Торік, наприклад, у Львові відмовились від масового освячення води, а більшість локацій для пірнання в ополонку так і залишились порожніми через посилені обмеження.

На площі Ринок 19 січня вдень воду традиційно освячуватимуть духівники усіх християнських конфесій міста.

Люди набирають освячену воду з резурвуару на площі Ринок у Львові 19 січня 2021 року. Фото з архіву редакції.

Сьогодні, попри анонсування загальноміського освячення води, у мерії повідомили про скасування масового Чину через погіршення епідемічної ситуації. Нагадуємо, в обласному департаменті охорони здоров'я прогнозують, що нова хвиля коронавірусу заскочить Львівщину ось-ось, зважаючи на велику кількість соціальних контактів упродовж різдвяно-новорічних свят.

Воду із резервуару об’ємом 1500 літрів можна буде набрати впродовж дня з 11-ої години, додають у міській раді.

Цьогоріч Чин водосвяття, згідно з графіком, очолить єпископ Української єпархії Вірменської апостольської Церкви Маркос Оганесян.

Фото з архіву редакції 2019 року, ілюстративне.

«Ми є свідками того, що нове цунамі цієї пандемічної вірусної інфекції охоплює дедалі більше Україну і, зокрема, наше місто Львів. Але ми розуміємо, що все ж таки, свято Богоявлення відбудеться, Богослужіння звершуватимуть у храмах. Розумію, що буде потреба у багатьох з нас набрати освяченої йорданської води. Думаю, що це можна буде зробити – храми є відкриті протягом усього дня. Також буде освячено воду біля нашої міської ради. Таким чином можна спокійно собі прийти і, зберігаючи соціальну дистанцію, дотримуючись усіх вимог, набрати собі води», - цитує відомство капелана о. Павла Дроздяка.

Трамваї оминатимуть площу Ринок

Освячення води триватиме близько двох годин. У цей час трамваї тимчасово не курсуватимуть площею Ринок з 13.00 до 15.00 години у середу, 19 січня, розповіли у ЛКП «Львівелектротранс».

ілюстративне фото, з відкритих джерел

Йдеться про маршрути №1 та №2. «Одиничка» їздитиме вулицею Городоцькою, а «двійка» оминатиме центр міста вулицею Вітовського. Детальна схема — тут.

Безпека на кризі

Нинішнього року, навіть попри карантинні правила, городян та мешканців Львівської МТГ просять утриматись від пірнання в ополонки на Йордана: через мінливу температуру повітря, крига може бути нестійкою. При виході на неї можна проломитися і піти під воду, застерігають у міському управлінні з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

Там також додали: якщо ви все ж наважитесь пірнати, пам'ятайте про головні заходи безпеки.

Синоптики 19 січня не прогнозують значних опадів. У Львівському регіональному гідрометцентрі кажуть, що вночі буде морозно: від 3 – 8° з позначкою мінус, а вдень може сягнути й двох градусів тепла. У горах буде холодніше — від 10 до 12° морозу.

Що кажуть рятувальники

Щороку в Україні рятувальники чергуватимуть біля водойм на Богоявлення, аби вчасно надати допомогу людям у критичних ситуаціях під час занурення в ополонку.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій просять дотримуватись правил безпечного святкування:

  • занурюватися (купатися) треба в спеціально обладнаних місцях біля берега під наглядом рятувальників та медичних працівників;
  • перед купанням необхідно розігріти тіло;
  • до води необхідно підходити в зручному взутті, щоб запобігти втратам чутливості ніг;
  • занурюватися найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не пірнайте в ополонку вперед головою. Стрибки у воду й занурення з головою не рекомендуються, це може призвести до шоку від холоду;
  • при вході у воду, намагайтеся швидко досягти потрібної вам глибини, але не плавайте;
  • не перебувайте в ополонці більше 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму;
  • якщо з вами дитина, слідкуйте за нею під час занурення в ополонку
  • при виході не тримайтеся безпосередньо за металеві поручні, використовуйте сухий рушник;
  • після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і одягніть сухий одяг;
  • для зміцнення імунітету й уникнення можливості переохолодження необхідно випити гарячого чаю або узвару.
  • У разі небезпеки негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером «101».

Хоч і більшості пірнання в ополонку з нагоди свята є традицією, не ризикуйте, якщо маєте погане самопочуття чи розумієте, що не є фізично готовими до купань, радять медики.

Фото 2020 року

«Найперше, купатись в ополонці лікарі не радять тим, у кого є хворі нирки, хто має діабет і проблеми з тиском. З собою варто мати зручний одяг, щоб змогти швидко роздягнутися та одягнутися після купання. Перед купанням необхідно, хоча б за годину до пірнання, добре поїсти, а вживання алкоголю категорично заборонено», - нагадують в міському управлінні з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

Та додають, що перед тим, як зайти у воду, необхідно добре розігрітися: кілька хвилин бігу, сполоснути обличчя водою тощо. І до ополонки необхідно підходити в зручному взутті: черевики або вовняні шкарпетки, можуть бути спеціальні гумові тапочки, йти треба повільно та уважно.

Фото 2020 року, з архіву редакції

Занурюватись можна лише у спеціально обладнаних ополонках біля берега та під наглядом рятувальників і медичних працівників.

У воді варто бути не більше 30 секунд.

При виході з води не слід триматися безпосередньо за металеві поручні, можна використовувати сухий рушник. Після виходу з води, необхідно добре розтерти тіло сухим рушником, одягнутися, виконати декілька інтенсивних фізичних вправ, випити гарячого чаю.

Де пірнати в ополонки на Львівщині

Як і щороку, 2022-го на Львівщині визначили перелік водойм для безпечного проведення Водохреща. В області таких є вісім локацій цього року.

«Купання повинно проводитись лише у спеціально облаштованих місцях, де буде організоване чергування рятувальників та медиків, і є можливість за необхідності швидко отримати допомогу фахівців», - зазначили у пресслужбі Львівської облдержадміністрації.

Фото 2019 року, з архіву редакцї

На сьогодні готовими до Водохреща є такі місця:

  • Львів, вул. Володимира Великого, 14А, парк «Горіховий гай»;
  • Дрогобич – пляжі на озерах в міському парку ім. Б. Хмельницького, по вул. І. Франка та по вул. Наливайка;
  • Золочів - пляж на міському озері;
  • Моршин – пляж на міському озері;
  • Перемишляни - пляж на міському озері;
  • Стрийський район – пляж на водоймі поблизу з/ст. «Задорожнє»;
  • Червоноград – в районі підвісного мосту через р. Західний Буг, на території рятувальної станції.
  • Яворівський район – пляжі на рекреаційній водоймі Яворівського Національного природного парку поблизу с. Верещиця та на Яворівському кар’єрі поблизу с. Цетуля.

У відомстві нагадують: не варто йти сам-на-сам купатись на необлаштовані водойми. Згідно з правилами поведінки на воді, всі організатори святкових заходів та власники водних об'єктів несуть персональну відповідальність за охорону життя людей, їх безпеку та забезпечують роботу відомчих рятувальних постів.

Перша допомога при переохолодженні

Перебування в крижаній воді у незагартованих людей може призвести до загального переохолодження організму. При його перших ознаках - ознобі, тремтінні, посинінні шкіри, болю у пальцях рук і ніг – людині негайно необхідно надати допомогу.

При легкому ступені переохолодження постраждалого достатньо тепло одягти, напоїти гарячим чаєм та змусити виконувати інтенсивні фізичні вправи. У разі середнього і важкого переохолодження - розтерти вовняною тканиною, зробити масаж усього тіла. Потім тепло одягти, укласти в ліжко. Зігрівання повинно бути поступовим, щоб не було різкого перепаду температур, нагадують у департаменті з питань цивільного захисту облдержадміністрації.

Розклад Богослужінь на Богоявлення у Львові

19 січня, на свято Богоявлення, у катедральних храмах Львова відбудуться святкові богослужіння та освячення води. Напередодні, 18 січня, служитимуть Велике Повечір’я. Духовенство міста запрошує на спільну молитву.

Архікатедральний собор святого Юра УГКЦ (пл. Святого Юра, 5)

18 січня:

  • 16:00 – Велике Повечір’я з Литією. Утреня
  • 22:30 – Архієрейська Божественна Літургія, яку очолить єпископ-помічник Львівської Архієпархії УГКЦ Преосвященний Володимир.  Чин великого освячення води

19 січня:

  • 07:30 – Божественна Літургія св. Івана Золотоустого. Чин великого освячення води
  • 10:00 –  Архієрейська Божественна Літургія. Очолить Митрополит і Архієпископ Львівський Високопреосвященний Ігор. Чин великого освячення води
  • 14:00 – Ісусова молитва за онкологічних хворих
  • 17:00 – Вечірня
  • 18:00 – Божественна Літургія

Свято-Покровський кафедральний Собор ПЦУ (вул. Грушевського, 2)

18 січня:

  • 17:00 – Всенічне бдіння. Очолить Митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Високопреосвященний Владика Димитрій

19 січня:

  • 08:00 – Божественна Літургія
  • 10:00 – Божественна Літургія, архієрейським чином, очолить Митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій
  • 12:00 – Велике освячення води
  • 18:00 – Велика Вечірня з колядками

Храм Успіння Пресвятої Богородиці ПЦУ (вул. Руська, 5)

18 січня:

  • 16:00 – Велике Повечір’я

19 січня:

  • 07:00 – Архієрейська Літургія. Очолить Митрополит Львівський ПЦУ Макарій. Чин освячення води
  • 09:00 – Божественна Літургія
  • 11:00 – Божественна Літургія
  • 17:00 – вечірня та коляди

          Свято-Георгіївський кафедральний храм УПЦ (вул. Короленка, 3)

18 січня:

  • 17:00 – Всенічне бдіння з Литією

19 січня:

  • 07:00 – Божественна Літургія
  • 08:30 – Велике освячення води
  • 09:00 – Божественна Літургія
  • 11:00 – Божественна Літургія
  • 12:30 – Велике освячення води
  • 17:00 – Велика Вечірня, Утреня з Великим Славословієм

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: