В українських лікарнях ініціюють перевірки через переведення медиків на пів ставки

лікарі
Фото (ілюстративне), з архіву редакції.

Після того, як з нового року в Україні підняли розмір мінімальної зарплатні для медиків, деякі керівники комунальних установ почали переводити своїх працівників на пів ставки, пояснюючи це нібито відсутністю коштів. Через це в установах чотирьох областей та Рівного готуються до проведення перевірок.

Після того, як з нового року в Україні підняли розмір мінімальної зарплатні для медиків, деякі керівники комунальних установ почали переводити своїх працівників на пів ставки, пояснюючи це нібито відсутністю коштів. Через це в установах чотирьох областей та Рівного готуються до проведення перевірок.

Про це заявив голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я, народний депутат від «Слуги народу» Михайло Радуцький.

«Ініціюю перевірки у деяких медзакладах Полтавської, Житомирської, Чернівецької, Тернопільської областях та міста Рівного щодо можливих спроб переведення медичних працівників на неповну ставку», - написав він 24 січня.

Він зазначив: на такі ініціативи керівників оперативно реагуватимуть та обіцяє жорстке покарання.

«Минулого тижня запропонував медикам звертатися до Комітету у випадках, якщо керівництво змушує переходити на 0,75 чи 0,5 ставки. Хоча фактично їм доведеться виконувати той самий обсяг роботи. На поштову скриньку Комітету і мені особисто на сторінку у Facebook надійшло вже більше 10 звернень щодо фактів тиску на медпрацівників», - додав Радуцький.

Голова парламентського комітету направив депутатські звернення на ім’я міністра охорони здоров’я Віктор Ляшка, в. о. голови Держпраці Ігоря Дегнері та головам обласних держадміністрацій щодо перевірок зазначених фактів у медзакладах Полтавської, Житомирської, Чернівецької, Тернопільської областях та міста Рівного.

Радуцький не називає назви медустанов до оприлюднення результатів.

У разі, якщо лікар чи медсестра працює неповний робочий день або тиждень, їх заробітна плата розраховуватиметься пропорційно до відпрацьованого часу.  При цьому розрахунок має здійснюватися від встановленої Урядом базової заробітної плати – не менше 20 000 гривень для лікарів та не менше 13 500 гривень для медичних сестер, заявив заступник міністра охорони здоров'я Олексій Яременко.  

За словами заступника міністра охорони здоров'я, нині забезпечення базових виплат працівникам залежить саме від керівника лікарні, який безпосередньо розпоряджається бюджетом закладу. Зловживання керівництва, такі як «суто формальне» переведення на неповний робочий день, працівники мають право оскаржити.

«Аби не виплачувати лікарям базову зарплату, яка була встановлена Урядом, керівники медзакладів іноді, суто на папері, можуть перевести працівників на 0,75 чи 0,5 ставки. При цьому медики і надалі продовжують працювати повний робочий день. Така ситуація є абсолютно неприпустимою. Кожен медичний працівник, який зіштовхнувся з подібною ситуацією, має звернутися зі скаргою до регіонального управління Держпрац», – цитує його пресслужба МОЗ.

Після отримання скарги Держпраці проводить інспекційну перевірку. Якщо встановлено, що медпрацівника формально переведено на неповний робочий день, а фактично він працює повний, на керівника медичного закладу буде накладено штраф – 65  тисяч гривень за кожного працівника.

У ході перевірки Держпраці не розголошує особу заявника.

Нагадуємо, з першого січня розмір мінімальної заробітної плати у державних та комунальних медичних закладах встановлений на рівні 20 тис. грн для лікарів та 13,5 тис. грн для середнього медичного персоналу. У програмі медичних гарантій закладено додаткове фінансування (+34 млрд грн), якого вистачить на підвищення рівня оплати праці.

У разі, якщо медзаклад з об’єктивних причин не здатен забезпечити мінімальний рівень зарплатні – йому буде надане додаткове фінансування. Але МОЗ перевірятиме, який обсяг коштів лікарня отримала від НСЗУ та який відсоток від цієї суми спрямований на зарплати. Лікарні, які мають значні залишки коштів на рахунках, але чомусь не спрямовують їх на виплату зарплат, перевірить Держаудитслужба.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: