РРО для ФОПів: вбивство малого бізнесу чи боротьба з контрабандою

Depositphotos_166663622_S
Фото: depositphotos.com

З 1 січня нинішнього року більшість платників єдиного податку другої-четвертої груп зобов’язані використовувати касові апарати.

Згідно із останніми даними, ФОПи зареєстрували понад 250 тисяч реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО.

Водночас у Києві продовжуються акції руху «SaveФОП», які розпочалися торік. Учасники протестів виступають проти загальної фіскалізації і вимагають ухвалення законопроєктів 5866, 5866-1 (проєкти закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо створення умов для розвитку фізичних осіб-підприємців та підвищення прозорості їх діяльності»).

Що таке РРО і кому він потрібен

Реєстратор розрахункових операцій (РРО) – пристрій, який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товару чи наданні послуг, операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів чи наданих послуг, операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

З ФОПів ІІ-ІV груп, що сплачують єдиний податок, зобов’язані використовувати касові апарати ведення обліку товарних запасів лише ті, хто зареєстровані платниками ПДВ або реалізують:

  • технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарські засоби, вироби медичного призначення;
  • ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Усі інші ФОПи ІІ-ІV груп зобов’язані застосовувати РРО/пРРО, але не мають вести облік товарних запасів.

Не зобов’язані застосовувати РРО/пРРО та вести облік товарних запасів підприємці-єдинники І групи. Кабмін дозволив не використовувати касові апарати продавцям у сільській місцевості.

За недотримання законодавства передбачені штрафи:

  • 100% від суми чека – при першому порушенні;
  • 150% від суми чека – при другому й наступних правопорушеннях.

Підприємців сама перспективи запровадження обов’язкових РРО втішила мало. У столиці відбулися протести з вимогою відтермінувати вступ у дію законопроєкту.

«Зазвичай, ФОП обґрунтовують негативні наслідки введення РРО тим, що встановлення касового апарату є дуже обтяжливим фінансово та технічно. Але наразі є можливість вибору встановити касовий апарат або програмний РРО на зручному обладнанні. Програмний РРО – це додаток для смартфона, планшета, комп’ютера, який дозволяє сформувати чек – розрахунковий документ. Такі РРО можуть бути платними, але є безкоштовні програмні РРО, які надаються податковою. Платники податків мають право використовувати будь-які програмні РРО на власний розсуд», – каже ІА Дивись.info адвокатка, кандидатка юридичних наук, наукова співробітниця НДІ правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України Марина Семенова.

Платники податків мають право використовувати будь-які програмні РРО на власний розсуд

Крім програмного РРО, є стаціонарний. Якщо надати перевагу першому, то всі документи та звітність зберігатимуться у кабінеті програми. Для програмного РРО слід персоналізувати касира і завантажити його ключ цифрового підпису. Для стаціонарного РРО це непотрібно, однак він дорожчий.

«На мій погляд, більшість ФОП не бажають використовувати РРО у зв’язку з тим, що відповідно до п. 2 розділу ІІ Положення «Про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів» визначено, що фіскальний касовий чек на товари (послуги) – розрахунковий документ /електронний розрахунковий документ, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ), реєстратором розрахункових операцій або програмним реєстратором розрахункових операцій при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги), повинен містити обов’язкові реквізиті, зокрема підпис касира (якщо це передбачено правилами платіжної системи). Таким чином ФОП зобов’язаний офіційно працевлаштувати такого співробітника, нараховувати офіційну заробітну плату та, відповідно, сплачувати податки. Однак, відверто кажучи, не всі бажають це робити», – додала Марина Семенова.

До чого тут місце і час

Сумніваються у вирішенні проблеми через тотальну фіксалізацію й експерти. Економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ вважає, що запровадження для ФОПів обов’язкового використання касових апаратів – це намагання вирішити проблему не з того кінця.

«Йдеться не стільки про боротьбу з тіньовими доходами підприємців, адже полювати за ними – все одно, що стригти свиню, тобто буде багато вереску, але мало шерсті. Справжня причина цих новацій – боротьба з контрабандою. Тому що через спеціальні штрих-коди на товарах можна буде прослідкувати, звідки вони з’явився і, відповідно, це обмежить торгівлю таким товаром через торгівельні точки. За задумом авторів цієї ідеї, це знищить контрабанду», – каже Олексій Кущ.

На думку фінансового аналітика, ініціатива абсолютно недоречна.

«Це як боротися з сексуальними маніяками, забороняючи жінкам ходити вулицями. З контрабандою треба боротися там, де вона з’являється – на митниці. Усі намагання побороти з іншого кінця контрабанду приречені на невдачу. Тому що контрабанда завжди знайде механізми для реалізації. Будуть, приміром, продавати контрабандний товар через сайти, соцмережі чи знайдуть ще якісь сурогатні методи», – пояснює економіст.

З контрабандою треба боротися там, де вона з’являється – на митниці. Усі намагання побороти з іншого кінця контрабанду приречені на невдачу

Водночас Олексій Кущ запевняє, що така фіскалізація таки має певне підгрунтя.

«Часто приводжу приклад, що на Заході за чашку каву обов’язково видадуть чек. Але тут є питання часу і місця. Щодо часу, то такі реформи не можна проводити під час кризи. У нас зараз пандемічна криза, яка найбільше вдарила по сегменту малого і середнього бізнесу. В світі все навпаки – під час цієї кризи проводять дерегуляцію – зменшення адміністративних та регулятивних вимог, зниження податків. На паузу ставлять різні жорсткі вимоги держави до бізнесу, тому що йдеться про виживання. Отже, обрано зовсім недоречний час.

А що стосується місця, то вибір теж недоречний. Починати треба було з фінансово-промислових груп. Тобто з тих, хто, умовно кажучи, продають залізну руду за однією ціною на свої офшорні прокладки, а вже з цих прокладок залізну руду реалізують удвічі дорожче і залишають частину виручки на цих торгівельних офшорних майданчиках, зареєстрованих на віденських чи амстердамських бомжів. Треба було починати з великого бізнесу, а вже потім переходити до малого», – резюмував фінансовий аналітик.

Офіційно

Тим часом голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев каже, що не варто очікувати звільнення ФОПів від застосування РРО.

«На форумі бухгалтерів експерти радять відключити POS-термінал та працювати готівкою до 25 січня, оскільки потім все скасують.

Рекомендувати відключити термінал може або клінічний ідіот або ваш ворог. Штраф за відсутність POS-терміналу набагато більший, ніж за відсутність РРО. А якщо він до того ж каже, що 25 січня РРО скасують, він двічі ідіот, який до того ж не читає регламенту ВР. Це, в принципі, неможливо. Такі рішення приймалися лише кілька разів у цьому скликанні за повної та беззастережної підтримки всіх фракцій. Одного депутата достатньо, щоб заблокувати це рішення.

Рекомендувати відключити термінал може або клінічний ідіот або ваш ворог. Штраф за відсутність POS-терміналу набагато більший, ніж за відсутність РРО

А як ви пам'ятаєте, з кінця минулого року, навіть за просте перенесення введення РРО проголосували лише 90 депутатів. До того ж, усі фракції у меншості. Більше того, абсолютна більшість ФОП-торговців на єдиному податку вже встановили РРО. Таким чином, у суспільстві та парламенті є абсолютно консолідована позиція щодо запровадження РРО. Ідіотську дискусію підтримують лише аферисти, які заробляють гроші на протестах та традиційні українські політики. Не ведіться, живіть своїм розумом, встановлюйте РРО, виконуйте закон, працюйте чесно перед собою та державою. Це запорука благополуччя наших дітей!» – написав Гетьманцев на своїй сторінці у Fb.

Оксана ДУДАР

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: