Міні-НАТО: які цілі нового альянсу Україна-Великобританія-Польща

ce7bb0c0cb0022adbc25ccd44b5480fe_1602158284_extra_large
Фото з відкритих джерел.

У вівторок, 1 лютого, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон відвідав Україну, щоб обговорити з Володимиром Зеленським можливе російське вторгнення.

Британський прем'єр пообіцяв попрацювати над дипломатичним рішенням суперечки з Москвою, щоби запобігти кровопролиттю.

«Похмура реальність» полягала в тому, що російські війська «накопичувалися на кордоні з Україною. Це явна і реальна небезпека», - сказав він, додавши, що концентрація військ, можливо, є найбільшою демонстрацією ворожості до України за все наше життя.

Джонсон додав, що це затьмарило російські війська, розгорнуті до вторгнення в 2014 році.

«Візит Бориса Джонсона до України і тепер вже офіційно ухвалене рішення створити
тристоронній альянс між Україною, Польщею та Великою Британією є, безумовно, дуже
позитивними подіями в цей критичний для нас час, а також «історією успіху» у зовнішній політиці України. Тим паче, що Джонсон з’явився не «з порожніми руками», а з вельми щедрими дарами. Хоча формальне оголошення започаткування інтенсивної співпраці у тристоронньому форматі, яке мало відбутися 1 лютого за участі трьох міністрів МЗС, відтерміновано через хворобу Ліз Трасс (очільниці МЗС Великої Британії), вже немає сумнівів, що цей намір від початкової ідеї доволі швидко перейшов у стадію реалізації», – розповіла ІА Дививсь.info Наталя Беліцер з Інституту демократії ім. Пилипа Орлика.

Новий Альянс

Україна, Польща і Великобританія працюють над створенням тристороннього альянсу, про це йшлося під час візиту прем'єр-міністра Польщі і Великобританії у Києві.

Великобританія сподівається, що військовий союз з Україною може бути розширений за рахунок залучення іншого близького британського союзника – Польщі. Цю ідею з ентузіазмом підтримав прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким. Це може навіть виявитися способом наблизити Україну до неформального альянсу в галузі безпеки з партнерами по НАТО без фактичного вступу в сам Альянс. Це стане балансом у Веймарському трикутнику, набагато давнішому Союзі між Німеччиною, Францією та Польщею.

Також цей альянс може повернути Великобританії звання партнера №1 для США.

«Візит Бориса Джонсона, на відміну від багатьох інших лідерів, носить не лише символічний вимір підтримки чи партнерства між нашими країнами. Прем’єр-міністр прилетів до Києва і його візит не просто збігся з прибуттям інших європейських лідерів, включно із польським прем’єром - глави урядів обох країн разом із президентом Зеленським мають намір узгодити основні контури майбутнього військово-політичного об’єднання і безпосередньо повідомити, на що обидві країни згодні піти в разі ескалації ситуації. Борис Джонсон, сам того не передбачаючи, став знаковим лідером та історичною особистістю, здійснивши спробу повернути Лондон до світового порядку денного як центру сили – спочатку це був альянс США, Британії і Австралії, на черзі - великий військовий оборонний альянс у Східній Європі, куди приєднаються, очікуємо, і Балтійські держави.

Такого не було з середини 1950-их років, коли Лондон повністю поступився своїми самостійними амбіціями і відтоді діяв за встановленим у Вашингтоні вектором у міжнародній політиці. Тому візит Джонсона - не лише дипломатичний жест і спроба налагодити дипломатичні канали врегулювання важкої ситуації, але і вираз реальної, дієвої, воєнної підтримки Британією суверенітету України і готовності до подальших рішучих кроків. На фоні небезпеки загострення й евакуації дипломатів, візит прем’єр-міністра за значимістю можна порівняти із зустріччю з президентом США - настільки це потужно і важливо», – розповідає ІА Дивись.info Микола Волківський, президент «Першого міжнародного фонду розвитку України»

«Ми створюємо новий формат політичного співробітництва в Європі між Україною, Великобританією, Польщею», – заявив президент Володимир Зеленський у Верховній Раді.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький зазначив, що новий формат принесе користь не тільки Україні, а й двом іншим сторонам.

Моравецький та Шмигаль.

«Головна цінність – це, звичайно, безпека в регіоні. Завдяки безпеці може розвиватися економічне життя, торгівля і культура. Отже, ми всі зацікавлені в цьому», - заявив він під час прес-конференції зі своїм українським колегою прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Цілі і завдання

«Про цілі створеного альянсу сьогодні говорити дещо складно, оскільки його оборонне спрямування включатиме багато аспектів - від прямих поставок озброєння, модернізації ЗСУ, створення за новітніми стандартами військових об’єктів, так і кроки до здобуття енергетичної самостійності, стабілізації економічної ситуації, протидії агентурним групам, спільна політика і координації сил у кібернетичній сфері та багато іншого. Цей альянс не може оминати інші стратегічні речі, концентруючись лише на оборонному озброєнні - це була б велика помилка, оскільки загроза Україні - це загроза стабільності і миру всьому європейському континенту.

Якби незвично це не звучало, але цей альянс - справжній подарунок російському народу, який здатний переконати Кремль у неможливості проведення блискавичної операції та завданню удару по Україні - все це також означає, що російська економіка не буде зруйнованою, а прості солдати не будуть гинути десятками тисяч на полях і в степах України. Саме тому свідомі росіяни мають подякувати іноземному Борису Джонсону за те, що рятує життя простих жителів їх країни, на які не зважає Путін. А нам в Україні стало все більш ясно і зрозуміло, адже є сили, з якими ми можемо тісно працювати і протистояти Росії, поки не будемо готові стати повноправними членами що ЄС, що НАТО. Ключовою тут для нас є перемога, а не швидкість приєднання до одного з геополітичних блоків. Ми мусимо визнати для себе, що кращого щита за НАТО не існує, проте ще до того НАТО неповороткий і поміркований союз, який не діятиме в гарячій ситуації, яка склалася у потенційного претендента - тому так важливо працювати з тими, які не обтяжені бюрократичною тяганиною і процедурою сторонами», – розповідає для Дивись.info Артем Олійник, президент «МАСПН» Україна.

У той час, як Польща стала свідком дестабілізації на східному фланзі НАТО, Британія відчула «далеку досяжність» Росії, коли агенти російської розвідки отруїли Скрипалів у Солсбері, сказав Моравецький.

«Живучи поруч з таким сусідом, як Росія, у нас виникає відчуття, що ми живемо біля підніжжя вулкана», - сказав Моравецький, додавши, що Варшава надасть Україні артилерійські боєприпаси, міномети, переносні системи протиповітряної оборони і безпілотні літальні апарати спостереження.

Читайте також: Польські ПЗРК «Перун» вражають 9 із 12 цілей, – аналітик Даріуш Матерняк

Хоча чіткої реакції від Європейського Союзу щодо створення альянсу не було, Наталя Беліцер вважає, що створення альянсу може підштовхнути країни ЄС до більш рішучої реакції та дій на російську агресію: «Хоча дві країни нового альянсу не є членами ЄС, а між Польщею та структурами блоку існують певні тертя та непорозуміння, такий формат ніяким чином не може зашкодити інтересам Європейського Союзу. Навпаки, він може вплинути на ті держави, які досі займають обережнішу позицію, побоюючись різких реакцій з боку Росії і вважаючи запорукою миру і стабільності в Європі не спроможність дати рішучу відсіч Москві, а лише пошуки порозуміння з нею шляхом діалогу. Насамперед це стосується Німеччини та її ставлення до Північного потоку-2, постачання Україні летальної оборонної зброї, низки бізнесових контактів тощо».

Софія ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: