Транзит вантажів до Польщі: УЗ недоотримала понад півтора мільйони доларів

IMG_5996
Ілюстративне фото

Напередодні міністри інфраструктури України та Польщі домовились зняти обмеження на залізничний транзит вантажів через українсько-польський кордон та збільшення дозволів на автоперевезення для українських компаній.

Нагадаємо, раніше Україна обмежила транзит вантажів з Польщі. 30 листопада торік УЗ запровадила заборону на прийняття до перевезення всіх вантажів, що відправляються до Польщі транзитом через Україну з та до: Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Китаю, Казахстану, Киргизстану, Латвії, Литви, РФ, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, Молдови та Естонії. Водночас у переліку транспортних обмежень Укрзалізниці оголосили про повне обмеження на експорт з України до Польщі вагонів, що належать УЗ, з 1 січня нинішнього року, яке перенесли на 20 січня.

Чому між відомствами обох країн виник конфлікт, чиє рішення було обмежити транзит та яких збитків це завдало, ІА Дивись.іnfo розпитала керівника департаменту логістики компанії INTECH Дмитра Коростова.

«Традиційно щороку виникає конфлікт між міністерствами інфраструктури України та Польщі, пов'язаний із кількістю виданих дозволів на автомобільні вантажні перевезення. Кількість дозволів, які видає Польща для українських перевізників на календарний рік, вичерпується приблизно у вересні-жовтні. Тому українська сторона постійно вимагає від Польщі збільшення цих дозволів», - пояснює експерт.

За даними компанії, у грудні торік було відвантажено в Польщу транзитом через УЗ майже 65 тис. тонн вантажів.

«За грудень 2020 року відвантажено майже 150 тисяч тонн Падіння обсягів тільки за грудень 2021 року і тільки у напрямку Польщі склало 85 тис. тонн. УЗ не доотримала надходжень від тарифу на суму понад 1,5 млн. дол. Частина із цих вантажів було перевезено через інші транзитні маршрути», - говорить Дмитро Коростов.

І додає: найімовірніше, УЗ зазнала фінансових збитків, і ця ситуація вплинула на репутацію «надійного партнера».

«У Міністерстві інфраструктури можливо сподіваються на отримання більшої кількості дозволів для автоперевізників у 2022 році», - вважає наш співрозмовник.

До слова, 31 січна за результатами зустрічі міністри інфраструктури України та Польщі домовились зняти обмеження на залізничний транзит вантажів через українсько-польський кордон та збільшення дозволів на автоперевезення для українських компаній.

Згідно із домовленостями, до четвертого лютого українська сторона має поінформувати Польщу щодо конкретних термінів відновлення транзиту вантажних вагонів через територію України. А до п’ятого лютого сторони домовились погодити дату проведення засідання змішаної Комісії з питань міжнародних автомобільних перевезень, яка має затвердити кількість додаткових дозволів на автоперевезення для України, зокрема їх мають суттєво збільшити.

Також країни розроблять спільний план дій щодо підвищення ефективності роботи автомобільних міжнародних пунктів пропуску на кордоні. Документ затвердять митні, прикордонні та інші служби не пізніше кінця лютого нинішнього року.

Поміж цим, очільники міністерств домовились переглянути положення Угоди між урядами України та Польщі про міжнародні автомобільні перевезення, ухваленої ще 1992 року. У спільній заяві сторін акцентують: всі пункти є взаємопов’язаними, їх мають реалізувати у повному обсязі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: