ДП «Львіввугілля»: через блокування рахунків шахти опинилися на межі зупинки

коп
Фото з архіву.

Через блокування рахунків ДП «Львіввугілля» Західним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків видобуток вугілля може повністю зупинитися.

Про це ІА Дивись.info повідомили на підприємстві.

Близько 250 мільйонів гривень становить борг із зарплати перед шахтарями ДП «Львіввугілля», 345 мільйонів – податковий борг, до 10 лютого підприємство має закрити рахунки за спожиту електроенергію.

«Від початку року податкова неодноразово виставляла касові доручення і блокувала рахунки ДП «Львіввугілля». Про цю ситуація вже говорили профспілки, але вона знову і знову повторюється. Минулого тижня під час блокування рахунків Західним міжрегіональним управлінняс ДПС стягнуто у рахунок заборгованості 16,6 мільйона гривень з грошей, які були передбачені на виплату зарплати шахтарям. І водночас на цю суму було виставлено 10,6 мільйона гривень пені за несвоєчасну оплату. При цьому від початку року ДП «Львіввугілля» отримало лише 9 мільйонів гривень фінансової допомоги від Кабміну на виплату зарплати», – каже виконувач обов’язків начальника служби інформаційного забезпечення Сергій Бобра.

Водночас для того, щоби виплатити борги із зарплати за минулий рік, ДП «Львівугілля» отримало поворотну фінансову допомогу у 160 мільйонів гривень від НАК «Енергоатом».

«Йдеться про борги за жовтень та листопад. І ці кошти ми маємо щомісяця повертати, згідно із графіком. Через блокування рахунків і стягнення коштів ми не лише не можемо виплатити заробітну плату шахтарям, а також не можемо закупити жодних матеріалів необхідних для безперебійної роботи підприємства. Не можемо оплатити рахунки за спожиту електроенергію та інші ресурси. Відповідно, не можемо повертати фінансову допомогу у 160 мільйонів гривень від Енергоатому», – пояснює Сергій Бобра.

За його словами, склалася дуже критична ситуація. Якщо вона такою і залишатиметься, найближчими днями, максимум у найближчі тижні підприємство повністю зупиниться.

«Крім того, що сформувався двомісячний борг із зарплати, ми не можемо оплатити електроенергію та інші ресурси, що теж є надважливою. Зокрема ми вже отримали претензію щодо заборгованості за електроенергію. Борг треба сплатити до 10 лютого, але коштів наразі не маємо. Якщо шахти буде відключено від електроенергії, почнеться їхнє затоплення», – резюмував Сергій.

Варто зазначити, що борг з ПДВ у 345 мільйонів гривень був сформований ще станом на 16 січня 2018 року.

«Усі податкові заборгованості вугільних об´єднань, що є в управлінні Міненерго, – системного характеру, накопичені за багато років, через вартість вугілля, що є нижчою за собівартість його видобутку та системне недофінансування вуглевидобувних підприємств», – повідомляють на підприємстві.

Водночас ДП «Львіввугілля» за 12 місяців 2021 року сплатило 608,3 мільйонагривень податків та зборів. Було виплачено 1,2 мільярда гривень заробітної платні семитисячному колективу підприємства.

Голова Незалежної профспілки гірників України, народний депутат Михайло Волинець вважає, що ситуація, що склалася на ДП «Львіввугілля», напряму загрожує енергетичній безпеці країни.

«Згідно з інформацією, яку я мав тиждень тому і яка стала приводом для мого звернення до прем’єр-міністра, 345 мільйонів гривень становить податкова заборгованість. Крім тіла податкового боргу, є ще пеня і штрафи. Натомість заборгованість із зарплати становила приблизно 250 мільйонів гривень. Йдеться про невиплачені гроші за грудень та січень. Водночас кошти, які надходять на рахунки ДП «Львіввугілля», автоматично можуть зніматися для сплати боргу. Виходить, що у зимовий період, коли критично необхідне вугілля, яке коштує утричі дешевше за те, що привозиться з-за кордону, відбувається блокування роботи усього великого вугільного об’єднання.

Слід зазначити, що поруч знаходяться Бурштинська і Добротвірська ТЕС. А за імпортне вугілля потрібно дорожче заплатити, доправити його до порту, де немає необхідних майданчиків для розвантаження. Також бракує вагонів, які надто дорогі. А потім це вугілля треба везти через усю країну до споживача», – каже Михайло Волинець.

Він вважає, що, на жаль, ніхто у країні не несе відповідальність за розвал енергетичного сектору, зокрема вугільних підприємств.

«Під гаслом декарбонізації не перший рік йде розграбування вугільної галузі. Кошти державної підтримки не виділяються у необхідних обсягах. Ціна вугілля занижується у декілька разів. Корупція не зменшується, а зростає. Галуззю керують смотрящі, кандидатури яких погоджуються на Банковій. У Міністерстві енергетики торгують посадами. Силові структури, до яких я звертався, – НАБУ та ДБР – натомість переслідують мене. Я вже не знаю, скільки кримінальних проваджень проти мене порушено. Валиться економіка під будь-якими приводами. У тій же Німеччині зараз розконсервовують теплові електростанції. На повну потужність працюють кар’єри з видобутку бурого вугілля. Через агресивні дії Росії вартість вугілля у світі різко підскочила. Тому Україна повинна на своєму рівні реагувати на такі речі», – пояснює народний депутат.

Волинець є членом Антикризового штабу з подолання кризових явищ в енергетиці.

Минулого тижня відбулося засідання, але його навіть не повідомили про це.

Частка електроенергії,  виробленої ТЕС і ТЕЦ 2021 року, становила 29,3%, або 37,225 млрд кВт-год, на теплоелектроцентралях та когенераційних установках – 8,6 млрд кВт-год.

«У нас понад 20% електроенергії виробляється за допомогою вугілля, 62% гарячої води забезпечують ТЕЦ. Першочергове завдання ТЕЦ виробляти тепло, гарячу воду і як супутній продукт – електроенергію. А головне завдання ТЕС виробляти електроенергію, а тепло і гаряча вода можуть бути супутніми продуктами виробництва. І тому без вугілля обійтися неможливо. Крім того, воно потрібне для хімічної промисловості, коксохімічної, металургії, машинобудівної галузі. Вугілля – це побутове паливо тощо. Але на це не зважають. Для тих, хто контролює «смотрящих», вигідно сісти на потоки імпортного вугілля. Чим воно дорожче, тим краще, адже відкати становлять 10-15%. Коли я почав говорити про це, проти мене порушили кримінальні провадження, Коломойський задіяв свої засоби масової інформації», – каже Михайло Волинець.

Читайте також: Ціна вугілля: що буде з шахтарськими регіонами України після закриття копалень

І зазначає, що ДП «Львіввугілля» – це класичний приклад знищення вугільної галузі.

«2019 року я приїжджав на станцію у Соснівці разом з учасниками АТО та шахтарями, щоби блокували російське вугілля у російських вагонах. Натомість нардеп Андрій Герус через поправку до закону «Про ринок електроенергії» на замовлення Коломойського, Фірташа і Олександра Януковича завів в Україну російську електроенергію. Усе це спрямовано проти українських шахт. Була створена заборгованість, саме у цей період почав формуватися податковий борг і саме тоді почала зростати заборгованість із заробітної плати, яку гасять час від часу, точніше від стайку до страйку», – резюмував політик.

Фінансові справи

Згідно з даними YouControl, станом на 1 січня 2022 року податковий борг ДП «Львіввугілля» становив майже 732 мільйони гривень, зокрема понад 661 мільйон гривень – державний борг, майже 71 мільйон – місцевий.

Фінансова звітність за 2021 рік ще не оприлюднена, але 2020 рік підприємство закінчило рік із збитком у 72 мільйони гривень, тоді як 2019 року збиток становив понад 450 мільйонів гривень.

Натомість фінансовий скоринг свідчить, що рівень несприятливих фінансових наслідків середній, а фінансова стійкість задовільна. Водночас ринковий скоринг каже про високу ринкову потужність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: