Стрілянина у Дніпрі: слідство розглядає три версії злочину

dnipro_33-696x522

Слідчі ДБР розглядають три версії трагедії на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі.

Про це повідомив директор відомства Олексій Сухачов на засіданні комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, яке відбулось дев'ятого лютого.

За його словами, основною версією слідства є вчинення підозрюваним злочину через нестатутні відносини.

Також слідчі розглядають версію вчинення злочину у зв’язку із психічним захворюванням підозрюваного, його перебуванням у фізіологічному афекті.

Третя – вчинення злочину за дорученням іноземних спецслужб, недержавних організацій, приватних осіб з метою дискредитації системи правоохоронних органів в Україні, дестабілізації правопорядку в країні тощо.

Щодо останнього, то СБУ з'ясувала: Артемій Рябчук, якого підозрюють у розстрілах, відвідував РФ 2019 року та мешкав там два тижні.

Наразі розслідування триває за низкою кримінальних правопорушень, а саме:

  • навмисне вбивство двох або більше осіб (п. 1 ч. 2 ст. 115 ККУ);
  • дезертирство зі зброєю (ч. 3 ст. 408 ККУ);
  • викрадення військовослужбовцем зброї та бойових припасів в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 410 ККУ);
  • бездіяльність військової влади в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 426 ККУ);
  • недбале ставлення до військової служби (ч. 3 ст. 425 ККУ).

Нагадаємо, трагедія на машинобудівному заводі «Південмаш», що в Дніпрі, сталась уночі 27 січня. Нацгвардієць Артемій Рябчук розстріляв караул та цивільну жінку — загинули п'ятеро осіб, стільки ж отримали пораннення.

Олексій Сухачов зазначив, що одразу після затримання нацгвардійця слідчими ДБР йому було оголошено про підозру. Наступного дня, 28 січня 2022 року, підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у СІЗО без права внесення застави.

За постановою слідчого ДБР до підозрюваного застосовано заходи посиленої безпеки у місцях його тримання.

У ході допиту підозрюваний пояснив, що військову службу у вказаній частині він розпочав наприкінці жовтня торік. З його слів, злочин він учинив на ґрунті неуставних відносин у вигляді психологічного впливу на нього з боку солдатів старшого призову, що почалось з кінця листопада 2021 року та тривало до моменту вчинення злочину.

Це виражалось у систематичному зневажливому ставленні до підозрюваного та цькуванні його, через повідомлення ним командирам про порушення статуту військовослужбовцями під час несення служби, примушуваннями старослужбовців до виконання підозрюваним робіт з прибирання приміщень під час відпочинку у складі караулу, що приводило до знесилення його організму.

Також підозрюваний пояснив, що безпосередньо під час вчинення злочину він перебував у такому емоційному стані, як затьмарення свідомості, злості, що обмежувало його усвідомлення та звіт тим діям, які він вчиняв. Вказані обставини будуть перевірятись під час проведення психолого-психіатричної експертизи.

При цьому підозрюваний спростував застосування до нього будь-якого фізичного насильства з боку інших військовослужбовців та командирів.

Також встановлено, що тілесних ушкоджень він не має, в стані алкогольного сп’яніння не перебував.

Директор ДБР зауважив, що 3 лютого 2022 року підозрюваний змінив захисника та подав заяву щодо відмови від всіх показів, наданих в ході досудового розслідування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: